Denevérvér, macskaürülék, pióca vagy gyanta, borotva és epilátor – szőrtelenítési praktikák régen és most.

photo © 2007 Jhayne | more info (via: Wylio)


Nagyon érdekes, hogy már időszámításunk előtt 5000-ből van nyoma a szőreltávolító szereknek. Gyantát, borral vagy repkénnyel kevert kátrányt, szamárzsírt, kecskeepét, vagy denevér és kígyóvér kivonatot használtak arra, hogy eltávolítsák a nem kívánt szőrzetet. Kleopátrának saját receptje volt a szőrtelenítéshez: égetett meszet, arzén triszulfátot és egy kevés vizet, valamint olívaolajat tartalmazott. Arról nem szól a fáma, hogy a mézes szamártejben fürdés a gyantázás előtt, vagy utána volt eredményesebb.

A mesés Kelet asszonyai cukor, citromlé és faggyúgyanta keverékét használták, míg az arab országokban férgeket alkalmaztak a szőreltávolításhoz. Az ókori Görögországban és Rómában csipesszel szedték ki a szemöldöküket, emellett bevett módszernek számított a főtt pióca alkalmazása is.

A tizenötödik század végén a nők a szemöldökük és a halántékuk szőrszálait távolították el. A sok létező módszer közül a legáltalánosabb tojáshéjdarabok, ecet és macskaürülék keveréke volt.

1915-ben a Gillette kifejlesztett egy speciális borotvát, kifejezetten nőknek. 1930-ban pedig a Remington dobta piacra az első elektromos női borotvát. A következő eszközt kicsit később találták fel, és egészen az 1940-es évekig használták: egy közönséges smirglihez hasonló anyagból készült kesztyűvel dörzsölték le a szőrt.

A kémiai epilálószerek az 1940-es években nyertek teret maguknak Amerikában, a hideggyanta-csíkok az 1970-es években jelentek meg.

A huszadik század második fele, és a huszonegyedik század már jóval több szőrtelenítési lehetőséget csillantott fel a nők számára, így a szőrszál gyökerébe bevezetett tűvel járó elektrolízis, valamint a lézeres és villanófényes beavatkozások is elterjedtek.

Házi használatra a borotva mellett a legnépszerűbb napjainkban az epilátor.

És ha valaki nem kapott kedvet a macskaürülékes ősi módszerhez, akkor most részletesen a modern szőrtelenítési módszerekről.

Divat

A lábak és a hónalj szőrtelenítése nagyon elterjedt. Míg régen a szemöldöküket távolították el a nők, manapság az intim tájékot divatos különféle fazonúra igazítani a teljesen kopasztól a mintákon vagy a „kifutópályán” át, a hagyományos bikinifazon kialakításig. Azt, hogy ki hogyan szőrtelenít, vagy szőrösít, az a saját és a partnere ízlésének a kérdése.

Ahogy Mrs. Doubtfire című filmben láthattuk: Robin Williams felszállt nőnek öltözve a buszra és lecsusszanó harisnyája alól kivillant férfiasan szőrös lábszára. A buszsofőr egyből flörtölni kezdett vele. Pont az ilyen természetes nőket szerette.

A hagyományos módszerek alkalmazhatóak terhesség alatt is. Más kérdés, hogy ha nem kozmetikus csinálja, akkor egy idő után vagy vakrepülés, vagy kézitükrös mutatvány lesz a dologból.

Meleg, patronos gyantázás

A gyantázás a leggyakrabban alkalmazott és legkedveltebb szőrtelenítési mód. Gyantázás előtt feltétlenül meg kell tisztítani a bőrfelületet. A szőrszál kitépésének hatására a szőrhagymák elhalnak. Az évek során kikophat a szőr. A gyantázásnak 4-5 hét a tartóssága. Gyantázás után bőrnyugtató balzsammal, krémmel, zselével szükséges kezelni a szőrtelenített felületet, ez egyben fertőtleníti is. A legközelebbi gyantázást akkor érdemes végeztetni vagy végezni, ha legalább 4-5 milliméterre újra megnőttek a szőrszálak.

Árak: kozmetikusnál 4-5000 Ft (lábszár, comb, bikinivonal, hónalj együtt), a házi gyanta-szettek ára 1000-5000 Ft  között mozog, típustól és márkától függően.

Cukorgyanta

Cukorgyanta receptek keringenek az interneten. A cukorpasztával történő szőrtelenítés titka a helyes technikában rejlik. A hagyományos gyantával ellentétben itt nem a száliránnyal megegyező, hanem ellentétes irányban kenjük fel a gyantát. A szőrszálak így gondosan beleragadnak a pasztába, jobban, mintha a hagyományos technikát alkalmaznánk. Majd egy hirtelen mozdulattal a szálak növésével egyező irányban lerántjuk. Korántsem annyira fájdalmas, mint a hagyományos gyanta, a titok nyitja a rántás irányában rejlik, így kisebb az esély arra is, hogy a szőrtüszőink begyulladnak. Ha nem használunk gyantacsíkot, hanem a felkent cukorgyantát hagyjuk megdermedni a bőrön, a lerántott darab aztán golyóvá formálható, és újra felhasználható.

Előnye, hogy házi módszer és hatékony, valamint a maradék gyanta langyos vízzel eltávolítható. Hátránya, hogy ki kell tapasztalni használatát, rutin kell hozzá.

Hozzávalók: gyantacsíkok, két csésze cukor, fél csésze víz és fél csésze citromlé. Ezeket állandó keverés mellett össze kell főzni. Akkor jó a cukorgyanta, ha sötét mézszínű. Az a jó, ha miután kihűl, az állaga szilárd, de nem törik, melegen pedig sűrűn folyós. Viszont a használat előtt mindenképpen le kell hűteni, ugyanis a forró cukorpaszta könnyen okozhat égési sérüléseket. Kapható patronos cukorgyanta is.

Borotvák

Gyors, olcsó és fájdalommentes módszer. Eldobható, hagyományos pengés, vagy elektromos. A bőrfelületéről távolítja el a szőrszálakat. Gyakran hallani, hogy megerősíti a szőrt, de ezt sokan vitatják. Kellemetlen lehet viszont, hogy az érzékeny bőrűeknek benőhetnek a szőrszálai, illetve ha nem végezzük el néhány naponta szúróssá, borostássá válik a bőr. A borotvák ára is sokféle: 300-15000 Ft között kaphatók.

Krémek

Az eljárás hasonlít a borotváláshoz, csak ebben az esetben magában a krémben van a hatóanyag, ami eltávolítja a nem kívánatos szőrt. A szőrtelenítő krém használata érzékeny bőrűeknek nem ajánlott, mert a krém erős vegyszereket tartalmaz. A szőrtelenítő használatakor a krém nemcsak a szőrre kerül, hanem a bőrre is, és a vegyszer itt is kifejti hatását, ami irritálhatja a bőrt. Égő, viszkető érzést válthat ki, majd a bőr kipirosodhat.

Ez a szőrtelenítő módszer általában a végtagokra javasolt, mert itt erősebb a bőr és jobban ellenáll a krém mellékhatásainak. Hajlatok és intim terület esetében, ahol a bőr érzékenyebb, a szőrtelenítő krém kiütéseket okozhat. Az intim rész esetében nem igazán célszerű a krém használata. Ezért ajánlatos először tesztelni bőrünkön a krém hatását. Ha nincs mellékhatás másnapra, használható.

Mivel a krém csak a bőr felületén lévő szőrzetet távolítja el, mint borotválás esetén a szőrtelenítő módszer nem lesz tartós. A szőr kb. 1 hét után visszanő. Ráadásul sok szőrtelenítő krém nagyon büdös.

Áruk: kb. 800 Ft/ tubus

Epilátor

Házi módszerek között az egyik leghatékonyabb, ugyanakkor nagy elszántságot igényel. A gyanta egyetlen pillanatig tartó kellemetlenségével szemben az epilálás teljes hossza alatt érezzük a szőrszálak eltávolítását. Előnye, hogy néhány epilálás után szinte egyáltalán nem kellemetlen, hosszú ideig (2-3 hétig) megmarad a bőr simasága, ráadásul a bőrt is kíméli. Hátránya az alkalmazással járó kellemetlenség. Érzékeny bőrűeknél használat után előfordulhat bőrirritáció, kipirosodás. Áruk 4-23.000 Ft között mozog.

Ha Kleopátra kincstára a rendelkezésükre áll, akkor semmi sem állhat az utunkba, hogy a végleges módszerekkel kacérkodjunk.  Ezek a módszerek terhesség alatt akkor sem ajánlottak, ha ránk szakadt az OTP.

Villanófényes (IPL)

A szőrszálaink 20-30 százaléka van ún. anagén (növekedő) fázisban. Ebben a fázisban közvetlen kapcsolat van a szőrszál és a szőrszálat termelő szőrtüsző között. A növekedési fázis folyamán termelődik a szőrtüszőben a szőrszál színéért felelős melanin sejt. A villanófényes kezelés során a széles spektrumú fény energiája a melanin sejtben hővé alakul, ezzel elpusztítja a szőrtüszőt, lehetetlenné téve a szőrszál újratermelését. A beépített hűtőrendszernek köszönhetően a kezelés csak apró kellemetlenséggel jár szinte fájdalommentes.

A test szinte teljes felületén alkalmazható eljárás.

Ellenjavallatai: szoláriumozott, leégett bőr, terhesség, erősen napbarnított, bőrbetegség, önbarnító használata, fényérzékenységet okozó gyógyszerek szedése, anyajegy, tetoválás, hormonális jellegű megbetegedések.

A kezelésnek ismert negatív mellékhatásai nincsenek.

A tartós szőrtelenség eléréséhez, alkattól és testtájéktól függően 3-6 kezelésre van szükség.

Ára lábszár, comb, bikinivonal, hónalj szőrtelenítés 50.000 Ft/ alkalom. Házi IPL készülékek ára 60-150.000 Ft között mozog.

Lézeres

A lézer lényege, hogy a lézersugarat célzottan juttatja el a szőrtüszőbe, ahol a festékanyagot (melanint) termelő sejteket elpusztítja. Ezek a sejtek nem termelődnek újra, így azt mondhatjuk, hogy a kezelés hatása végleges. A lézeres szőrtelenítés gyorsan, egyszerűen és hatékonyan állítja le a szőrtüszők működését. Az IPL-lel ellentétben a lézer célzottan, lényegesen kisebb területen alkalmazható, éppen ezért a szőrtüszőben lévő melanint sokkal nagyobb energiával éri el, így biztosítva annak elpusztulását. Mivel a lézer mélyebbre jut el, hatása biztosabb, az egyszer elpusztult szőrtüszőkből többé nem nő szőr.

Ára lábszár, comb, bikinivonal, hónalj szőrtelenítés esetén kb. 200.000 Ft

Források:

braun

szortelenites.net

borsa.hu

Center