Tünde programajánló program ősz család

Mondtam már, hogy imádom az őszt? Persze nem az esős-pöszmörgős napokért vagyok oda (bár annak is van varázsa), hanem a számomra tökéletes hőmérsékletért (bárcsak mindig 20-25 fok lenne!), amikor a napsugarak csak gyengéden melegítenek, nem hőgutát okoznak. (És azok a csodálatos színek a természetben!) Ilyenkor szeretek leginkább kültéri programokat szervezni a gyerekekkel. Lássuk, miket lehet ilyenkor csinálni odakint.

Gyűjtögetés

Három gyerek esetében mindig van olyan ovis/iskolai feladat ősszel, hogy gyűjtsünk faleveleket, terméseket – gesztenyét szedni valamiért sosem unnak meg a kölkök.

Aszfaltkréta

A házunk mellett hatalmas aszfaltfelület van, ahova rajzolhatnak a gyerekek. Emiatt nem fognak rács mögé kerülni rongálásért, az őszi eső majd lemossa az alkotásokat.

Kirándulás

A legjobb idő szeptember-októberben van egy jó kirándulásra. Akár ovis-sulis program keretében, akár családilag, mindig jó móka túrázni egyet az erdőben/hegyekben.

Lovaglás

Bár mostanában kicsit hanyagoltuk a témát különböző okok miatt, azért néha, egy-egy hétvégi napon belefér egy kis lovaglás is. Az állatoknak és a lovasaiknak is ideális az őszi hőmérséklet erre a sportra.

Szervezett programok a természetben

Jártunk már madárgyűrűzésen és szabadon engedésen, ahol simogattunk is gyöngybaglyot (eszméletlen finom tolla van!), de a már korábban bemutatott hazai nemzeti parkok is szerveznek különböző ismeretterjesztő programokat, amikre érdemes elmenni.

Kincskeresés - Geocaching

Erről a játékról Eszter írt egy érdekes beszámolót, de mi még mindig nem próbáltuk ki. Na, majd hamarosan! A kültéri játékban vízhatlan ételesdobozokba zárt „kincseket” kell felkutatnunk, a geocaching.hu vagy az app térképadatai alapján. A dobozban különböző dolgokat lehet találni (apró játékok, kulcstartó, stb.), amiket akkor lehet hazavinni, ha beteszünk mást helyette. Több mint négyezer geoláda van Magyarországon, főleg népszerű kirándulóhelyeken, városokban.

Állatkertek

Legyen az a fővárosi, a nyíregyházi, a veszprémi, a győri, vagy akármelyik hazai állatkert, tuti nyerő program gyerekekkel. Nincs nyivákolás a túl meleg/túl hideg miatt, a séta pedig kellőképpen kifárasztja estére az örökmozgókat is.

Játszóterezés

Esős napokon kívül akár minden napra jó program a játszóterezés. Legalább a gyerekeknek.

És ti milyen szabadtéri programokat szoktatok szervezni a családdal?

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?