Tünde programajánló óvodások iskolások kirándulás

Megszámlálhatatlan mennyiségű ajánlót tudnánk írni nyári kirándulóhelyszínekről: vízpartokról, hegységekről, városokról, melyeket érdemes meglátogatni (tervben is van egy ilyen sorozat, ha van kedvetek, küldhettek ti is ajánlókat). Én most a hazai nemzeti parkjainkat ajánlom, ahova júliusban-augusztusban nem csak kirándulásokra lehet menni, hanem tematikus programok keretében fedezhetik fel a térség élővilágát a látogatók.

Hazánkban tíz nemzeti park található, részletes infók itt olvashatók. Most öt nemzeti parkból válogattunk néhány érdekes és izgalmas túrát és programot, melyre az örökmozgó gyerkőcöket el lehet vinni (és felnőttként is élmény lehet részt venni rajtuk).

Hortobágyi Nemzeti Park

A legismertebb nemzeti parkunkban július 15-én rendezik a Hortobágy-halastavi Kisvasút napját, melynek programjai között olyanok szerepelnek, mint az ötpróba, délibábos madarászat, vezetett túra, hajtány kipróbálása, zsákbamacska, pónilovaglás, de lesz helyben készült halászlé és slambuc is. A két felnőtt + két gyerek családi belépő ára 2000 Ft, melyhez ingyen arcfestés/csillámtetkó, lufi figura is ár a gyerekeknek. A Halastavi ötpróbát kiálló résztvevők nemzeti parkos zsákbamacskát is kapnak.

Aggteleki Nemzeti Park

Néhány éve egy lovas rendezvényen családi hétvégét nyertünk Aggtelekre, ahol megnéztük a híres hucul lovakat és a Baradla-barlangban is voltunk, ahova most júliusban 20 százalék kedvezménnyel lehet megvenni a belépőjegyeket, és még ajándék is jár mellé. A Baradla-tetőn többször szerveznek naplemente-túrákat a nyáron, ahol a résztvevők a csodálatos naplementében gyönyörködhetnek a kilátóponton. A túra ára 2000 Ft/család. A Jósvafői oktatóközpontban pedig családi nap lesz július 27-én: itt vetítettképes előadás és kézműves foglalkozás várja az érdeklődőket. Részvételi díj: 500 Ft/család.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Július 22 és 30 között lesz a Művészetek Völgye Fesztivál, amelyen a fesztivál településeivel határos Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a településeket is magában foglaló Bakony–Balaton Geopark természeti örökségét természetismereti túrával, madárhálózással, kézműves foglalkozásokkal, geotúrákkal, geosétával, kőzetekkel, őskövületekkel, geomesékkel, geofoglalkozásokkal mutatják be. 

Nyílt napot szerveznek az iharkúti ásatás területén július 19-én, 22-én és 28-án, ahol maximum napi 400 fő erejéig lehetőséget biztosítanak a nagyközönség számára a dinoszaurusz-ásatások és az előkerülő leletek megtekintésére. A felnőtt jegy 1500 Ft, a gyerekjegy 1000 forintba kerül. Fontos, hogy a részvétel regisztrációhoz kötött, további infók itt.

Bár a levendulafesztiválnak már vége, a Levendula Ház Látogatóközpontot érdemes felkeresni Tihanyban. Itt interaktív kiállítás látható a levendulatermesztésről, és van teázó, élménykert és kézműves foglalkoztató is.

Kiskunsági Nemzeti Park

A varázslatos buckavidéken is rengeteg az érdekesebbnél érdekesebb program a nyáron. Július 15-én például vízitúra lesz a tőserdei Holt-tiszán (a családi jegy 3000 Ft), július 30-án pedig a Kékmoszat tanösvényen lesz vezetett túra a Szelidi-tó körül. Itt nemcsak fürdeni lehet, hanem lehetőség van a vízparti nádasok gazdag madárvilágát is felfedezni (a családi jegy 3000 Ft). Augusztusban a Csaj-tónál lesz madármegfigyelés, Mártélyon kenus vízitúra, Kunadacson pedig a Rákosivipera-védelmi és Oktató Központhoz szerveznek túrát, ahol bemutatják a területre jellemző gyíkfajokat és a rákosi viperát is.

Őrségi Nemzeti Park

Általános iskola hatodik után vettem részt a térségben tartott vándortáborban, és már 12 évesen is elvarázsolt a táj, az állatvilág, a programok. A nemzeti park a nyáron is sok programmal készül:  lesz kerékpártúra, reggeli természetismereti séta, melyen eurázsiai vadlovakat és európai bölényeket mutatnak be, tökmagolajütés, ahol tökmagolajat sajtolnak és lehet kóstolni is, de részt lehet venni egy láptúrán is.

Nektek van kedvenc kirándulóhelyetek? Vagy tudtok jó gyerekprogramokat? Írjátok meg nekünk.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?