"Én vagyok a híres egyfejű / A nevem is annyi csak: Süsü" – szól már megint a gyerekek szobájából. Mióta az audio CD-k közé beköltözött Süsü, a Sárkány, alig akad riválisa a többi zene és mesejáték között.

Süsü összes kalandjának dalait igazából én is fejből fújom. Én ugyan még bakelitlemezről hallgattam, de a lelkesedés ugyanaz volt. Süsü afféle hungarikum. A túró rudi és a zizi mellett gyerekkorunk kihagyhatatlan szereplője volt. Vagy nem is hungarikum?

Ahogy a túró rudi ötlete is a Szovjetunióban született, úgy Süsü dalai sem hazaiak? A Süsü nyitódala, Bergendy István 1975-ös szerzeménye kísérteties hasonlóságot mutat egy amerikai zenész, Willie Mitchell 1970-ben megjelent számával, a Cherry Tree-vel.

A sárkányos plágiumgyanúról évekkel ezelőtt az index írt, ők megszólaltattak jazz szakértőket, és keresték a memphisi zenészt is.

Mi most azt kérdezzük, ti mit szóltok hozzá, hogy Süsü a Sárkány jelek szerint Memphisből indult útjára? Vajon onnan tagadta ki sokfejű apja, miután Süsü meggyógyította influenzás ellenségét?

Center