A cím egy kampány szlogenje. Sokszor olvashatunk olyan hírt, hogy – főleg külföldön- azért halnak meg kisgyerekek, mert szüleik a tűző napon az autóban felejtik őket.

 

Looks Like Somebody Forgot Their Kids In a Car on a Hot Summer Dayphoto © 2008 Stinkie Pinkie | more info (via: Wylio)

Amerikában (Floridában) kampány indult az ilyen esetek megelőzésre. A Safe Kids USA nevű szervezet szerint tavaly 49 kettő és hat év közötti kisgyermek halt meg azért, mert a gondatlan felnőttek a napon álló kocsiban felejtették őket. Ezzel 1998 óta a hasonló halálesetek összesített száma 495!

Szakértők szerint egy bezárt autóban 20 perc alatt 43 fokos hőség alakulhat ki már akkor is, ha a kinti hőmérséklet csak 26-27 fok. A halálesetek közel egyharmada azért következik be, mert a gyerekek játék közben véletlenül bezárják magukat az autóba. Ugyanakkor a tragédiák 17 százalékában a felnőtt teljesen tudatosan vállalja azt a kockázatot, hogy a bezárt autóban egyedül hagyja a gyermekét.

A többi, számomra felfoghatatlan esetben „elfelejtik” a kicsit. Én a magam részéről egész egyszerűen nem értem, hogyan lehet elfelejteni ezt. Amikor a gyerek nincs velem az autóban, akkor is sokszor azt hiszem, hogy ott csücsül, úgy megszoktam jelenlétét. Ha nem kell mondjuk óvodába vinnem/elhoznom és nincs is velem, de elhajtok az ovi előtt egy pillanatra összeszorul a gyomrom, hogy nem kanyarodtam le (pedig tudom, hogy nem is kellett volna). Nem és nem értem. De megírom. Mert akárcsak az erkélyről felügyelet nélkül kieső kicsik esetében, fontosnak tarom, hogy beleborzadjunk. Hogy legyen csak gombóc a gyomrunkban! Csak el ne felejtse senki a gyerekét! Csak ne essen baja egy kicsinek se!

Center

Érdemes ezt is elolvasni.