kórházteszt szülés

illusztráció

2015 novemberében szültem a kislányomat a kistarcsai Flór Ferenc Kórházban.

Szülésfelkészítő tanfolyamra nem jártam, de a kórház honlapján van tájékoztatás arról, hogy mikor vannak a tanfolyamok, és mi az aktuális óra témája.

A kórház állapota nem a legjobb, de szerintem tűrhető. Tisztának mondható, sűrűn takarítanak, naponta kb. kétszer jön a takarítónő.
A szobákból nyíló teraszokra nem lehet kimenni az omlásveszély miatt, valamint az ablakok elég „szellősek”, főleg ha erősebben fúj a szél, viszont nagyon fűtenek, mindenkiről folyt a víz, takarózni nem kellett.

Eleinte úgy terveztem, hogy alapítványi szobában szeretném eltölteni azt a néhány napot a szülés után a kórházban, de sajnos jó pár nappal előbb be kellett feküdnöm, egy szabad szoba sem volt akkor, és ez a szülés után sem változott.
Ezek a szobák fizetősek, kettő van belőlük. A kétágyas kb. 7-8000 Ft/éj, az egyágyas kb. 10-12 000 Ft/éj. Az egyágyas szoba az ún. családi szoba, ahol az anyukán kívül egy hozzátartozó állandóan bent tartózkodhat, ott is aludhat (ellátást nem tudom, kap-e).
A fizetős szobákon kívül vannak a sima négyágyas szobák, közös zuhanyzókkal. (A fizetős szobáknak külön mosdójuk van.) A szobák rendezettek, jó állapotúak, bár az ágyak kényelmetlenek, hiába újabbak, de legalább távirányítóval lehet állítani őket.

A zuhanyzók és a vécék állapota elég siralmas. A zuhanyzókon nincs se kabinajtó, se függöny, valamint nehezen folyik le a víz, a plafonról meg csöpög a víz. A vécékben nem tudsz hova pakolni, se egy akasztó, se egy polc a dolgaidnak.

Az osztály felszereltsége elég lehangoló, a vizsgáló kb. a 80-as vagy a 90-es évek óta így nézhet ki, valamint nagy a forgalom, az orvosok is ott írják a jelentéseiket, de szerencsére sok időt nem kell ott eltölteni.

Három darab szülőszoba van, plusz egy vajúdó, de ezt csak vész esetén használják szüléshez. A szobák 2006-ban lettek felújítva, így még egész jól néznek ki. Mindegyik szobában van sarokkád, amiben vajúdni is lehet, valamint a szülés után fürdeni is.
Továbbá lehet zenét hallgatni, van sólámpa a hangulatfényhez. Az egyik szobában van egy fura szerkezet is, szintén a vajúdás megkönnyítésére, de ezt nem tudtam kipróbálni az infúzió miatt. Főleg hátfájósoknak ajánlják, mert olyasmi, mint egy hinta (a kórház honlapján van fent róla kép).

Amennyiben pocakosan fekszel bent, minden reggel keltenek a kötelező lázmérésre és vérnyomásmérésre, valamint hogy meghallgassák a baba szívhangját, de ez kb. 1-2 perc, nem viszik túlzásba. Később jönnek a vizitek (mamának és babának is), majd onnan küldenek további vizsgálatra, ha szükséges.

Az osztályon dolgozó nővérek néhány kivétellel normálisak, kedvesek, sokszor a szülésznők vannak beosztva, róluk is csak jókat tudok mondani.

Az orvosok kicsit beképzeltek, de általában ha normálisan állnak hozzájuk, akkor ők se szívóznak, bár hatalmas előny, ha van fogadott orvosod, különben csak nehézkesen foglalkoznak veled.

A vajúdás során többször ránéznek az emberre (nekem volt fogadott szülésznőm, de nem csak ő járkált be), de nekem pozitív volt, hogy kicsit békén hagytak közben. Szerencsére engedték, hogy az infúzió ellenére is járkálhassak, így egy fokkal jobb volt, mint ha végig feküdnöm kellett volna.
A kinyomási szakaszban végig bent volt az orvos, segített, tartotta a lábam, a szülésznővel együtt nyugtattak, tanácsokat adtak, hogy mit hogyan csináljak.
Gátvédelemmel próbálkoztak, de sajnos ennek ellenére vágni kellett, de pozitív dolog, hogy felszívódó varratokat kaptam.

A csecsemős nővérekkel sokan hadilábon állnak, nekem nem volt velük gondom, bár tényleg lehetnének kedvesebbek egy kicsit.
Nagyon támogatják a szoptatást, végül is szinte minden problémára azt a választ adják, hogy szoptasd a gyereket, és vedd magad mellé az ágyba. Ha nehezen indul be a tejed, és sír a gyerek, akkor is nehezen segítenek. Szobatársam alig tudott kikönyörögni egy kis cukros vizet.

A babák szinte 0-24-ben az anyákkal vannak az osztályon, kivéve fürdetéskor, vagy ha elviszik őket vizsgálatra. (Egyszer majdnem szívinfarktust is kaptam, amikor elmentem mosdóba, és mikor visszaértem, már nem volt meg a baba. Aztán szólt szobatársam, hogy elvitték vizsgálatra.)

A látogatási rendet nem nagyon tartatják be, bár az osztályra nem lehet bejárkálni, csak kint az ebédlőben lehet a rokonokat fogadni. Sokan sajnos ennek ellenére bejönnek a szobába is, ami elég zavaró, főleg ha alszik vagy szoptat az ember.
Hazamenetelkor megengedik, hogy valaki bejöjjön segíteni a cipekedéshez.

Én meg voltam elégedve az ellátással (mondjuk a kaja szegényes volt, és nem is a legtáplálóbb, érdemes plusz kaját bevinni), és alapvetően ajánlani tudom a kórházat.

Pontszámban szerintem 10/7-es, főleg a mosdók állapota miatt, bár nem tudom, hogy más kórházakban hogyan néznek ki, szerencsére eddig még soha nem kellett bent feküdnöm.

Flór Ferenc Kórház, Kistarcsa

szülés ideje: 2015 november
pontszám: 10/7

anya

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?