nagycsaládos Bezzeganya klub tanulás

Alapvetően úgy gondolom, hogy a tanulás a gyerek feladata. Én csak aláírom a jegyeket, vagy ha segítséget kér, érdeklődik valami iránt, akkor segítek, támogatok, odafigyelek. Egész jól ellavíroztak így a nagy gyerekeim. Amióta a kicsik is iskolások lettek, rengeteg, számomra fura szülői hozzáállással találkoztam. Ott van például az egyik rokon anyuka, aki onnan tudja, hogy hogy néz ki az olvasókönyv, hogy év elején bekötötte a fóliába, de azóta se fogta a kezében, nem is találkozott semmilyen tankönyvvel.

Aztán ott van a barátnőm, akinek a felsős lánya csak akkor képes tanulni, ha ott ül anyuci mellette, és aktívan részt vesz a tanulásban. Vagy egy másik barátnő, aki az összes kötelező olvasmányt felolvasta a gyerekeinek, gyűjtötte a gyűjtőmunkát, készítette a naplókat, diktált…

Ott vannak az egyik gyerekem osztálytárs szülői, akik minden dolgozat előtt betéve megtanítják a gyerekeknek a dolgozat feladatainak a válaszát. (A tankönyvhöz kapott központi dolgozatos feladatlap szövegértésből, nyelvtanból, matekból és környezetismeretből.) Vagy az ismerősök, akik elsőtől kezdve napi rendszerességgel gyakorolnak a gyerekkel szépírást, vagy szorzótáblát. Sokan, sokféle módon állunk csemetéink tanulmányaihoz. Ti mit gondoltok, mi a célravezető?

És mi van a felsősökkel? Hogyan tanulják meg az alsóban túlnyomóan írásbeli háziból az értő tanulást? Nem a magolást, mert annak semmi értelme, hanem összefüggéseket, lényeget a tananyagokból. Vagy azt is rájuk lehet hagyni? Érdekelne mások tapasztalata, hogy akik első perctől elengedték a gyerek kezét tanulás ügyben, azoknál hogyan teljesített a gyerek, és azok tapasztalatai is, akik szoros emberfogásban együtt tanulnak.

A következő Bezzeganya klubon arról beszélgetünk, hogy segítsünk-e, tudunk-e segíteni, egyáltalán a legminimálisabbon túl, kell-e segíteni a gyereket a tanulásban. Várok minden érdeklődőt október 8-án, 17-19 óráig a Práter12 közösségi térben egy kellemes beszélgetésre és egy finom teára. (Budapest VIII. kerület Práter utca 12)

A hónapban a többi témánk:

  • Október 15. Mi változik szülés után?
  • Október 22. A halál kérdése
  • Október 29. Fogadott orvos, szülésznő, dúla, kitől mit várhatok?

nagycsaládos

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>