Majdnem egyszerre szült két olyan nő Svédországban, akik mindketten saját anyjuk beültetett méhét kapták, hogy kihordhassák gyermeküket. Azaz a kisbabák ugyanabból az anyaméhből születtek, mint édesanyjuk, de édesanyjuk testéből. Mindkét esetben az anya saját petesejtjeit használták fel a megtermékenyítéshez, így a gyermekek biológiailag is a sajátjaik. Bár a kicsik már egy hónaposak, a hírt csak most hozták nyilvánosságra a szülők megnevezése nélkül. Mindkét kisfiú egészséges és otthon vannak szüleikkel.

A szervátültetések történelme viszonylag rövid, az első létfontosságú szervet, egy vesét 1950-ben ültettek át élő donorból egy amerikai nőbe. Egy szervátültetés csak akkor mondható sikeresnek, ha a befogadó személy teste nem utasítja vissza a kapott szervet, és a szerv a rendeltetésének megfelelően működik. Mivel az anyaméh egyik legfontosabb funkciója a gyermek kihordása, ezért az első igazán teljesen sikeres méhátültetés csak két éve történt. Egy Vincent nevű svéd kisfiú volt az első gyermek, aki donor anyaméhből látta meg a napvilágot ez év szeptemberében. 36 éves édesanyja méh nélkül született, és egy 61 éves, a klimaxon már átesett családi jó barát méhét ültették be a testébe 2012-ben. Vincent koraszülött volt, édesanyja preeklampsziája miatt a 31. hétre született 1,8 kilóval, de egészséges, és teljesen rendben fejlődik.

Világszerte több százezer termékeny korú nő él méh nélkül. Leggyakrabban vagy méh nélkül születtek egy születési rendellenesség következtében (de ettől függetlenül előfordul, hogy petefészkük és rendszeres peteérésük van), vagy egészségügyi okokból (rák, terhességi vagy szülés alatti komplikáció) kellett eltávolítani a méhüket. Összesen eddig kilenc méhátültetést hajtottak végre, mindegyiket élő donortól. Ezekből hetet befogadott az átvevő nő szervezete, kettőt visszautasított.  Összesen négyen estek már teherbe. Vincenten kívül a múlt hónapban született másik két kisfiúval most már három kisfiú élete kezdődött egy szervátültetéses anyaméhhel. A negyedik nő még mindig várandós, és terhessége minden jel szerint rendben folyik.

A szakemberek szerint az anyaméh átültetése nem a legbonyolultabb, ha más szervek, például a szív átültetésével hasonlítjuk össze. De igazi próbája az egészséges gyermek kihordása. Az átültetett méh természetesen megnöveli sok terhességi komplikáció esélyét, élen a vetéléssel és a koraszüléssel.

Mindkét kisfiú jó súllyal jött a világra, egy hónappal a terminus előtt, császármetszéssel. Az első, akinek 29 éves édesanyja méh nélkül, de működő petefészekkel született, két és fél kilóval, a második pedig, akinek 34 éves édesanyja húszas éveiben rák következtében veszítette el a  méhét, két kiló 70 dekával.

Ez a fantasztikus orvosi siker, amelyet még a részt vevő orvosok is „orvosi csodának” titulálnak, reményt ad azoknak a nőknek, akik eddig soha nem is álmodhattak arról, hogy saját gyermeküket kihordják. Bár még mindig gyerekcipőben jár a méhátültetés, ez a három egészséges pici baba minden jel szerint csak elsők a sorban azok között, akik így születhetnek majd meg. És a két kis új jövevény joggal mondhatja, hogy két nő adott nekik életet: az anyukájuk és a nagymamájuk.

Másutt

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?