Nem tudom, mások hogy vannak vele, de én sosem voltam gyógyszerpárti. Ha nem muszáj, nem veszek be szintetikus bogyókat, pláne várandósan nem. Viszont régóta informálódom gyógynövényekről, és használok is jó párat. Ismerjük a mondást, "fűben-fában orvosság". Ezt fokozottan irányadónak vehetjük a várandós hónapokban és a szülés után is. Hiszen ebben az időszakban még inkább arra törekszünk, hogy ne juttassunk a szervezetünkbe semmit, ami nekünk vagy a babának ártalmas lenne. Régóta van egy kedvenc könyvem, a Gyógynövénypatika, illetve szerencsém volt orvosok előadásait meghallgatni ebben a témában.

'My pregnancy ritual: hydration' photo (c) 2010, Sonya Green - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Megróbáltam összegyűjtetni a terhesség alatt használható (és kerülendő) gyógynövényeket, a terhességet és szülést könnyítő szerektől kezdve a tipikusan várandós problémákat (visszér, reggeli rosszullét, stb.) enyhítőkön át a szoptatáskor ajánlottakig. Jómagam sem orvos, sem fitoterapeuta nem vagyok, viszont sok-sok éve lelkes gyógynövényhasználó. Ha bármi kétségem van egy gyógynövény hatását illetően, mindig szakemberhez fordulok.

Terhesség és szülés könnyebbé tétele, avagy az általánosan a várandóssághoz köthető növények:

- Málna: a málnát legtöbben ismerjük már, szinte minden kismama számára ismerős a málnalevél-tea. Ebben a finom gyümölcsben olyan vegyületeket mutattak ki, amik ellazítják a méhet, emellett csökkenthetik a vajúdás fájdalmait is.

- Orbáncfű: teaként való alkalmazása terhesség alatt nem javasolt, viszont a belőle készült olaj remekül alkalmazható gátvédelemnél, ill. gátmetszés esetén nyugtatja a sebet és csökkenti a gyulladást

- Spenót: magas folsav (segít megelőzni az idegcső-záródási rendellenességeket) és cink tartalma miatt kifejezetten ajánlják kismamáknak.

- Rozsdás rügyű bangita: ezt a fura nevű növényt a vetélés megelőzésére és a méh izomzatának lazítására, nyugtatására szokták ajánlani.

- Van viszont néhány növény, amit egyáltalán ne, vagy csak óvatosan alkalmazzunk, mert növelik a vetélés, vagy a szülés korai megindulásának veszélyét: orbáncfű (olajként viszont használható), petrezselyem (méhösszehúzó hatása miatt régen művi vetélés előtt adták, bánjunk vele csínján), őszi margitvirág, édeskömény (vetélést idézhet elő), borsmenta (egy nap csak 1-2 csészével fogyasszunk), kapor (nagyobb mennyiségben fogyasztva káros).


Reggeli rosszullétre:

- Gyömbér: régóta ismerik és használják gyomornyugtatóként, valamint a szédülést is enyhíti

- Borsmenta: a benne lévő természetes mentol nyugtatólag hat a gyomorra. Vigyázzunk viszont, nagy mennyiségben sajnos káros lehet. Napi 1-2 csészével fogyasszunk maximum.

Visszér ellen:

- Vadgesztenye: egyik legfontosabb vegyülete, az aeszcin erősíti a hajszálereket és csökkenti a szövetekbe való folyadékkiáramlást.

- Varázsmogyoró: erősíti az érfalakat, vizes oldata külsőleg használva nyugtató-összehúzó hatással bír.

- Vöröshagyma: a benne lévő kvercetin rugalmassá teszi a hajszálereket.

Aranyér-problémákra:

- Varázsmogyoró: nyugtató-összehúzó, hűsít és enyhíti a viszkető tüneteket.

- Aloe: elősegíti a sebgyógyulást, nyugtat és gyulladáscsökkentő.

Szoptatás alatt:

- Görögszéna: egyes források szerint már a bibliai időktől kezdve használják a tejelválasztás serkentésére, mivel természetes női nemi hormont (dioszgenin) tartalmaz.

- Fokhagyma: mellgyulladás esetén bíbor kasvirággal kombinálva ugyanolyan hatékonyan csökkenti a gyulladást, mint az antibiotikumok (és sokkal biztonságosabb is)

- Bíbor kasvirág: belsőleg alkalmazva hatásos gyulladáscsökkentő, külsőleg (kis semleges krémbe, vagy fehér vazelinbe keverve) kezelhetjük vele a szoptatáskor kirepedezett mellbimbót.
    
A felsorolás korántsem teljes, igyekeztem olyan gyógynövényeket keresni, amik Magyarországon könnyen beszerezhetők, és csak jó tapasztalatokat hallottam, olvastam róluk. Sikeres babavárást kívánok mindenkinek!   

esztilány

Forrás: Dr. James A. Duke: Gyógynövénypatika