A BA DVTK-női kvóta cikkéhez érkezett olyan komment, amely munkahelyi diszkriminációs tapasztalatról szól. Ezek után kaptunk egy felhívást Facebookon és levélben is, hogy segítségünket kérik egy riportfilm készítéséhez a nőket ért munkahelyi diszkriminációról. Interjú készülne szakemberekkel, jogászokkal stb. és természetesen az érintettekkel is, ha  vannak, akadnának bátor vállalkozók, akik beszámolnának erről, hogy legalább a többieknek és a jövőben jobb legyen.

A felhívás szövege:

Dokumentum-riportfilmhez keresünk nőket, lányokat, asszonyokat, akiket ért már valamilyen diszkrimináció a munkaerőpiacon. Vagy azért, mert még gyerekvállalás előtt van, s lehetséges, hogy hamarosan szülni fog, vagy azért mert kiskorú gyereke van, s bizonytalan a munkavállalása. Kismamák véleménye is érdekes lehet, milyen eséllyel tudják majd szülés után folytatni korábbi munkájukat. Ha van a környezetetekben valaki, aki vállalná, hogy elmondja a történetét kamera előtt, jelezzétek! Akinek csak véleménye van erről, akár fiú vagy lány, az is érdekes lehet!!! Kontakt: talastunde@gmail.com Tálas Tünde

Bár szerencsémre személyes tapasztalatom nincs erről, mivel eddig remek munkahelyeket fogtam ki, méltányos feltételekkel, ahol egyáltalán nem éreztem magam hátrányos helyzetű munkavállalónak, véleményem van erről  –  és a környezetemből már hallottam ilyen történetet. A véleményem része az is, hogyha soha nem nyitjuk ki a szánkat, akkor aligha fognak a dolgok nekünk kedvező irányba változni, bár tény, az efféle nyilatkozatok nem teljesen kockázatmentesek, és csak bizonyítható állításokkal érdemes csatába indulni.

Sajnos azonban nem az a jellemző, hogy indokolatlanul kiáltanak sokan diszkriminációt, hanem hogy nagyon sokan nyilvánvaló diszkrimináció esetén sem lépnek – pedig egy „női ügyekkel” sokat foglalkozó ügyvéd elmondása szerint a munkaügyi perek többségét a munkavállalók nyerik, amennyiben felkészültek, tisztában vannak a szabályozással, és képesek a tények bizonyítására.

Tehát, kalandra fel, ha valaki szeretne tenni az ügy érdekében és esetleg van is története.

Vakmacska