2011 januárjában, Torontóban egy rendőr kijelentette, hogy ha egy nő el akarja kerülni a nemi erőszakot, ne öltözzön provokatívan, azaz úgy, mint egy ribanc. A budapesti SlutWalk/RibiSéta résztvevői csatlakoznak azokhoz, akik az utcára vonultak már a világ több nagyvárosában, mert ezt a kijelentést és ezt a hímsoviniszta nézőpontot felháborítónak tartják. Az erőszak és a zaklatás oka az elkövető, nem az áldozat. Álljunk ki egymásért, álljunk ki az áldozatokért! Lépjünk fel közösen az erőszaktevők ellen! A RibiSéta július 20-án 18 órakor indul a Deák térről.

A világ rengeteg nagyvárosában nők ezrei vonultak fel az elmúlt pár hónapban RibiSétákon, mert kicsi korunk óta arra nevelnek minket, hogy önnön szexualitásunk kifejezését bűnként, szégyennel kezeljük. Mert ha megerőszakolnak vagy zaklatnak közülünk valakit, a társadalom részéről az kevés jóra számíthat. Mert a világ sok részén a leszbikus nőket „korrekciós erőszakkal” akarják heteroszexuálissá tenni. Mert a nemi erőszak a háborús konfliktusokban fegyvernem. Mert a nemi erőszak és a szexuális zaklatás jelen van az utcán, a munkahelyeken és a családi otthonokban.

Magyarországon az emberek 32 százaléka gondolja, hogy azok a nők, akiket megerőszakolnak, felelősek abban, hogy megerőszakolják őket, és 62 százalékuk nem tudja, hogy a házasságon belüli nemi erőszak bűncselekménynek számít. Idén áprilisban Hajdú Péter televíziós műsorában feltette a kérdést egy nőnek, aki ismert egykori partnerét nemi erőszakkal vádolta: „Egy férfi valóban meg tud erőszakolni egy nőt?” Tavaly novemberben Boros Lajos ismert rádiós műsorvezető élő adásban kijelentette, hogy szerinte a nemi erőszak a szerelem jele. Dr. Magyar György a nemi erőszakos bűncselekmények kapcsán 2007-ben kijelentette egy televíziós műsorban, hogy „tapasztalataim szerint mindig kettőn áll a vásár”. Az igazi kérdés az, hogy a tettest miért menti fel a társadalom a felelősség alól? A nők elleni erőszak és diszkrimináció bármely formája ellen az áldozatot védelem illeti meg. Ez minden nő emberi joga.

A hímsovinizmus, a nemi erőszak, a szexuális zaklatás sajnos nem ismer határokat. Csatlakozzunk a mozgalomhoz Budapesten is, amely megannyi embert mozgatott már meg világszerte. Álljunk a sarkunkra, legyen most már elég!

A NEM az NEM!

Tervezett útvonal: Gödör – Vörösmarty tér – Váci utca – Ferenciek – Astoria – Gödör.

Gyülekezési időpont: 2011. július 20. 17.00–18.00 (aki tud, jöjjön előbb, hangolódjunk az ügyre és egymásra).

Facebook

SlutWalkBudapest