koraszülött fejlesztés

Előzmények itt és itt olvashatók.

A NIC-en töltött idő alatt sikerült barátságokat kötni más szülőkkel, amiből mindenképpen sokat tanultam, nyertem. Az egyik legfontosabb dolog például, hogy egy másik anyuka hívta fel a figyelmemet a Dévény-módszerre. Természetesen én is utánajártam jobban a témának, és végül úgy döntöttünk a férjemmel, hogy kipróbáljuk kislányunknál is. Három hónapos korában kezdtük el a kezelésekre vinni. Bizony, ahogy a leírásokból is megtudtuk, a valóságban sem volt másként a kezelések alatt, miszerint kislányunk végigsírta a kezelést. Mint szülőnek, borzalmas volt a sírást hallgatni, de így utólag azt tudom mondani, hogy az egyik legjobb döntésünk volt. Véleményem szerint és hiszem, hogy nem itt tartanánk, ahol tartunk, ha nem kezdjük el! Ezúton is hálás vagyok és leszek mindig a gyógytornásznak! Tudom, nem mindenki tudja a kezelést vállalni, hiszen heti tornáról van szó, melynek anyagi vonzata sem kevés, de megéri! Mi egyéves koráig jártunk, de kb. 6 hónapnyi kezelés után már ritkítani tudtuk a kezelések gyakoriságát (hetiről kéthetire, háromhetire).

A másik szerintem szintén hasznos fejlesztés a korababák esetében, a babaúszás. Mi ezt is kipróbáltuk, sőt, időnként még most is eljutunk úszásra. Első alkalommal egész nagy sikere volt, második alkalommal sokat sírt a kislányunk, aztán nem hagytuk abba és tényleg belejött. Sok-sok hónapon keresztül heti rendszerességgel ide is vittem. Ártani biztos nem ártott, mert a vizet imádja!

Minden fejlesztésére fordított idő megtérülni látszik, mert 13,5 hónaposan (korrigáltan 12 hónaposan) elindult, és szinte ezzel egy időben, pár héttel később megeredt a nyelve is! Mostanra eljutott oda, hogy mindent ismétel, rengeteget beszél, mindent mond, teljesen megérteti magát! Természetesen vannak olyan szavak, melyeket csak én vagy apukájával együtt mi értünk meg, de ilyen szerintem mindenhol van. Felismeri a színeket, számolgat, különbséget tesz az ellentétek között (kicsi-nagy, kevés-sok, érdes-sima, stb.).

Ki gondolta volna másfél évvel ezelőtt, hogy itt tartunk majd? Én nem, az biztos, de fantasztikus látni, hogy ez a csöpp lány honnan jutott ide!

Abba nem mennék bele, hogy miket tartok fontosnak, pl. napirend egy gyereknél, zenebölcsi, babaangol, stb. hiszen erre szerintem mindenkinek megvan a bevált gyakorlata.

Ugyan a mi kislányunk nem az extrém koraszülött kategóriába tartozott, de a tény tény, koraszülött!

Én csupán arra szerettem volna kicsit felhívni a figyelmet, hogy a korababával más az élet, mint egy normál időre született, normál súlyú babával. Ha csak egy anyukának valamiben is tudtam segíteni, ötletet adni, már megérte ezeket leírni.

Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy a hasonló cipőben járó szülők figyelmébe ajánljam a koraszulott.com oldalt és azon belül is a Pici füzet-nagy segítség kiadványt, melyben szintén nagyon jól össze van szedve minden hasznos információ a korababa témában.

E.

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?