Elsétálok a lottózó előtt és látom, hogy nagy a sor. Van, aki kinézetre utolsó fillérjéből vett kaparós sorsjeggyel ügyködik, mások a szokásos (vagy épp kivételes) lottójukat veszik meg. Van, aki szerint, ez a hülyék adója.

photo © 2008 Umberto Salvagnin | more info (via: Wylio)

 

A nyerési esély az ötös lottón kb. 1/44.000.000. (Hatoslottón a 6 találatra az esély jobb: 1/8.145.060) Mások úgy mondják, az emberek az álmaikat veszik meg egy hétre. Vajon milyen álmok válnak valóra, és melyek hullanak a sárba? Lássuk a tapaszalatokat.

Komoly traumaként élhetik meg szerencséjüket azok, akik hatalmas összegeket nyernek a lottón – állítják pszichológusok. A sorsolás után egy rövid ideig egészen biztosan felhőtlen a boldogságuk, de ezt az érzést sokkhatás, depresszió és ürességérzés követheti. A nyertesek egy idő után rádöbbennek arra is, hogy akkora vagyon szakadt a nyakukba, aminek kezeléséhez nem szoktak hozzá. Szociológusok több felmérést is végeztek az Egyesült Államokban, és azt találták, hogy azok 90 százaléka, akik nagy összegű szerencsejáték nyereményhez jutottak, két év alatt elköltötték a teljes nyereményt. Ráadásul, nemcsak ugyanoda jutottak anyagilag, ahonnan indultak, még mélyebbre süllyedtek az adósságokban. A magyar lottónyertesekről ilyen statisztika nem áll rendelkezésre, mivel hazánkban a nyertesek igyekeznek titokban tartani kilétüket. Nem ritkán a nyereményhez jutás után azonnal más városba költöznek és megszakítják addigi kapcsolataikat.

Ennek a gyors el/visszaszegényedésnek az oka a pénzügyi tanácsadó szerint, hogy van, aki megtanult bánni a pénzzel, és van, aki nem. A szociológiai felmérésekből tudjuk, hogy az emberek többsége ma Magyarországon elköveti az alapvető pénzügyi bűnöket: hónapról hónapra elkölti mindazt, amit keres, sőt, hiteleket vesz fel, és ráadásul még nem is tanul meg befektetni. Ha nyer a lottón, pláne nem foglalkozik azzal, hogy megtanuljon bánni a pénzzel, hiszen eddigi léptékéhez képest hirtelen irreálisan nagy összeghez jutott és elfelejti, hogy ennek a pénzek nincs utánpótlása.

A nagy pénzhez könnyű hozzászokni. Egy év alatt megszokja, mennyije van. Ugyanúgy költ, csak sokkal nagyobb összegeket és minden hónappal csökken a vagyona. Aki megtanult a pénzzel bánni, annak mindez nem jelent problémát: szinte ösztönösen pénzügyileg jó döntéseket hoz. Akire viszont hirtelen rászakad a nagy pénz, de eddig sem tudott bánni a pénzzel, akkor ezután, nagyban sem fog tudni. A nyertesek többnyire nem értik a tőke működését: olyan palotákat, nyaralókat, luxusautókat vesznek, amelyeknek horribilis fenntartási költségük van. Így onnantól, hogy a felét elköltötték a pénzüknek, tulajdonképpen már el vannak veszve. „Ha nem ért a pénzhez, inkább ne lottózzon” - mondja a pénzügyi tanácsadó.

Bár idehaza a legtöbb, nagyobb összeggel gazdagodó lottónyertes kiléte titokban marad, azért akadnak kivételek. Egy vidéki házaspár több mint 250 millió forinttal lett gazdagabb lottónyereményüknek köszönhetően. Az addig 84 ezer forintból élő négyfős család házakat, autókat vásárolt maguknak, de a pénzt nem herdálta el. A kistelepülés lottózóját (ahol a szelvényt feladták) megvásárolták és működtetik, az asszony pedig visszament korábbi munkahelyére, egy szociális otthonba.

Minden idők hatodik legnagyobb magyar lottónyereményén, 2,2 milliárd forinton hét budaörsi rendőr osztozkodhatott. A hírek szerint munkahelyüket otthagyták.

Az eddigi legnagyobb összegű magyar lottónyereményt, 5,2 milliárd forintot 2003-ban húzták ki. Két évre rá megjelent egy könyv, melynek szerzője azt állította, ő nyerte meg a pénzt. A vidéken élő diplomás, művezetőként dolgozó mérnökember, élete állítólag egy csapásra megváltozott: az Ferrarit vett, őrült költséges építkezésbe kezdett. Időközben az is kiderült róla, hogy halálos beteg, és nemsokára elhunyt. A felesége később elmondta: először nagyon nehéz volt levetkőzniük a régi szokásaikat. „Aki sokáig élt szerényen, az nehezen szokja meg a hirtelen gazdagságot. Csináltunk egy listát, hogy mire szeretnénk az első időben költeni. Nekem a gyermeknemzés volt a legfontosabb, amire akkor már csak mesterségesen volt bármi esély. Elkezdtünk egy komoly beültetési programot. Persze a családnak is adtunk a pénzből. Sok pénzt fordítottunk jótékonyságra is.” – írta az állítólagos feleség.

A külföldi híradások alapján tudhatjuk, a – többnyire alacsony végzettségű – lottómilliomosok között ott bőven akad, tragikus sorsú személy, nem egy közülük pedig önkezével vetett véget életének.

Ifjabb Billie Bob Harrell, a mélyen vallásos, háromgyermekes amerikai apa igen nehéz anyagi körülmények között élt, így a legkisebb lelkiismeret-furdalás nélkül kezdte el költeni a texasi lottófőnyereményt. Ranchet vett, mellette vagy fél tucat házat is a családtagoknak, de nem spórolt az autókon, illetve az egyháznak, barátoknak felajánlott adományokon sem. Hamarosan feleségével és családjával is megromlott viszonya. A férfi végül öngyilkos lett. Halála előtt nem sokkal azt mondta: "a lottónyeremény a legrosszabb dolog volt, ami velem történhetett".

A brit Callie Rogers 16 éves korában nyert kétmillió fontot a lottón. Azonnal költekezni kezdett: négy házat is vásárolt (egyet magának, kettőt szüleinek és egyet a nagymamájának), luxusautókra, luxusnyaralásokra herdálta el a pénzt. Élete azonban megváltozott: lelki válságba került, kétszer próbált meg öngyilkos lenni. 6 év alatt majdnem minden fillérét elköltötte, ma takarítónőként dolgozik és a szüleinél lakik.

Amikor Lawrence Candlish megnyerte a brit lottó főnyereményét, megígérte: minden hozzátartozóján segít. Hét házat vett ugyanabban az utcában, s mindegyikbe beköltöztette valamelyik rokonát. Aztán Spanyolországba ment szerencsét próbálni, luxusvillát vásárolt, s nyitott egy bárt. Pár év múlva legjobb barátja meghalt, majd pár évre rá édesapja felkötötte magát abban a házban, amit Lawrence vásárolt neki. Ráadásul a nyertes szerelmi élete is boldogtalan volt, rászokott az italra, majd a kábítószerre. Csak költött és költött, teljesen értelmetlenül. Napjainkban kéreget, hiszen a bank elvitte a luxusvilláját, aminek költségeit nem tudta fizetni, bárja pedig csődbe ment.

A brit Phil Kitchen két évig "élvezte" a gyorsan jött gazdagságot. A milliomos szabályosan halálra itta magát. A lottónyeremény előtt munkanélküliként tengődő asztalos kezdetben nagyon élvezte az anyagi jólétet. Megvásárolt egy 17. századi kúriát, parkolójában pedig olyan luxusautók álltak, mint Bentley és Rolls Royce. Mindez azonban nem tette boldoggá a férfit, aki egyre jobban bezárkózott. Vagyonát kutyájára, Rexre kívánta hagyni, ám végül némi rábeszélés után jótékonysági intézményeknek ajánlotta fel. Egyetlen barátja, akinek pénzéből a nyertes szelvényt vásárolta, egy fillért sem kapott.

Dennis Elwell a korábban gyári munkásként dolgozó brit férfi a nyeremény átvétele után néhány héttel feleségével Spanyolországba költözött, ám pár év múlva egyedül tért vissza hazájába, újból felvételét kérte a gyárba. Alig pár hónapos munka után azonban öngyilkos lett.

Gerald Muswagon a kanadai Winnipegben élő kertész vásárolt egy új házat, kamiont, számos ingatlant, magának és baráti körének autókat és plazmatévéket. Életét azonban beárnyékolta felesége 2002-es váratlan halála, amely után a férfi elindult a lejtőn. Már előtte is voltak alkohol- és drogproblémái, gyorshajtásért három hónapra el is ítélték, később pedig szexuális zaklatásért tartóztatták le. Később szintén végzett magával.

Az amerikai Victoria Zell 2001-ben közel 6 millió dollárt zsebelt be, miután válófélben lévő férje nagylelkűen neki adta nyereménye felét. A középkorú, korábban nővérként dolgozó nő előbb halálos közlekedési balesetet okozott, majd kábítószer-fogyasztóvá vált és elszegényedett.

A brit Iorworth Hoarét viszont éppen a fegyházban töltött ideje alatt érte a szerencse, ahol életfogytig tartó büntetését töltötte visszaeső nemi erőszaktevőként. Hétvégi kimenőjén vett szelvénnyel nyert 14 millió dollárt. Szerencséje nyomán Angliában fellángolt a vita vehessen-e lottószelvényt elítélt.

Én a magam részéről bízom abban, hogy kellő ismerettel rendelkezem pénzügyi téren, és egy lottónyeremény nem a bukásba, hanem a jólétbe vezető utam eleje lenne. Személy szerint a „túl sok” pénz veszélyét nem befektetési, hanem leginkább az emberi kapcsolatokat esetlegesen károsító hatásában látom. Habár a „minden idők legnagyobb” kezdetű nyeremények elnyerésére épp ezért nem vágyom, de egy „átlagos” főnyeremény sorsát igen szépen eltervezgettem már magamban. Lehet, hogy végre vennem kéne egy szelvényt is? Legközelebb – ha nem lesznek sokan – talán be is megyek.

Ti mire költenétek, hogyan gazdálkodnátok egy lottónyereménnyel?

Források:

http://hvg.hu/itthon/20091013_lottnyertesek_tortenetei

www.nlc.hu

http://www.deluxe.hu/cikk/20070710/tragikus_sorsu_lottomilliomosok

http://www.tothandras.hu/blog/index/2007-06-27/imadkozzunk-nehogy-otosunk-legyen-a-lotton/

http://donhu.blog.hu/2007/08/14/lotto_nyeresi_eselyek

 

Center