Különös és minden bizonnyal hamarosan nagy hullámokat kavaró felhívás jelent meg a Facebookon nemrég. A szervezők az egyik amerikai egyetemen női nemi szerveket ábrázoló plakátokkal szeretnének kampányolni a társadalmi egyenlőtlenségek ellen. A tizenkét készülő plakát mindegyikén egy-egy önkéntes lába köze tárul fel premier plánban.

A képekhez kapcsolódó szövegek a nők életével, testével kapcsolatos döntésekhez, területekhez kapcsolódnak, mint például az egészségügyi ellátás, szex, születés és abortusz, valamint bántalmazás. A képek a nők tárgyiasítását, a női test árucikk mivoltát akarják ironikusan jelezni.

A szervezők arra is szeretnének rávilágítani, hogy az, ahogy a nők látják magukat, idegen a valóságtól. Sok nő állítja, hogy nem is ismeri, nem látta még a saját vagináját illetve nem beszél(ne) róla. A kampány azt szocializált ellenérzést, zavart használná ki, amit a csupasz valóság okoz a szemlélőkben.

A kampány ötlete egy másik szervezet plakátjain a népirtást és az abortuszt párhuzamba állító, sokkoló magzati tetemek képeire válaszként született meg.


 
Ti mit szólnátok, ha a nőgyógyász perspektívájából megörökített női részleteket plakátolnának ki itthon? Sokkolna, undorítana, felesleges, vagy hasznosnak tartanátok?

Center

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?