Egzotikus rovarkiállítás, előadások és kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket március 24-25-én a budapesti Savoya Parkban.

'Wheel Bug' photo (c) 2007, Mike Keeling - license: http://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/

A rovarpreparátumok között a látogatók megtekinthetik a meleg égöv csodás pillangóit, köztük a brazil morpho lepkéket, más néven azúr lepkéket. A kiállítás egyik különlegessége az óriás cincér, amely akár 22 centiméteresre is nőhet, ezért a ma ismert legnagyobb bogárfaj a földön.

Ugyancsak páratlan a 4 centiméteres brazil puskagolyó hangya, amelynek veszélyes méreganyagát egyes amazonasi indián törzsek a férfivá avatási ceremóniákon használják. A sáskák, szöcskék, kabócák, hangyák és darazsak mellett egyebek mellett madárpókokat és skorpiókat is láthatnak az érdeklődők.

A kétújfalui rovarház gyűjteményének jelentős része Közép- és Dél-Amerika, Afrika, Délkelet-Ázsia, Ausztrália és Pápua Új-Guinea jellegzetes, színpompás rovarfajait mutatja be. A tárlat nagy részét a bogarak rendje alkotja, amely Sár József gyűjtő szakterülete. A pécsi születésű etnomológus három brazil expedícióján az óriásbogarak szinte valamennyi faját begyűjtötte. A tárlathoz kapcsolódva Sár József gyűjtő interaktív előadást tart brazíliai expedícióiról mindkét nap 14 órától.

A kézműves foglalkozásokon a gyerekek színes tollakból pillangót, dióhéjból katicabogarat, zseníliadrótból pókot készíthetnek. A kiállítás és a programok ingyenesek.

MTI