Mik a szülő nő jogai és felelőssége? Ki felel a szülésért és annak kimeneteléért? Mik a jogai és miért felel az orvos, a szülésznő és más szülés körüli segítők? Van-e joga a magzatnak? Mi áll a magzat érdekében? Ez hogyan képviselhető?

A nemzetközi konferencia az Emberi Jogok Európai Bíróságának Ternovszky-döntése köré épül, melynek során egy magyar várandós anya beadványa nyomán először mondta ki bíróság, hogy a szülés helyszínének és körülményeinek megválasztása a nő joga. Ternovszky Anna, akit a Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje, Dr. Fazekas Tamás képviselt, 2010-ben azért indított pert a magyar állam ellen, mert az, a tisztázatlan jogi helyzet, és az otthonszülést kísérők szankciókkal fenyegetése által nem tette lehetővé számára szülése helyszínének szabad megválasztását. A strasbourgi bíróság helyt adott a vádnak, és az államot felelősségre vonta. A szabad választást tehát minden államnak kötelessége mindenki számára egyenlően lehetővé tenni.

A magyarországi helyzet a konferencia során a nemzetközi figyelem középpontjába kerül, olyannyira, hogy a hollandiai magyar nagykövet, Sümeghy Gyula is megtiszteli jelenlétével az eseményt. Az érintett szakmák képviselői (orvosok, szülésznők, jogászok, dúlák, és természetesen anyák és párok, mint a legfőbb érintettek) a tematikus kerekasztal beszélgetések során azt fogják megvitatni és körüljárni, hogy ez az alapvető emberi jog a gyakorlatban világszerte hogyan foganatosítható, minden érintett fél érdekeit és jogait a lehető legteljesebb mértékben tiszteletben tartva, lehetővé téve az anya számára a megalapozott döntésre épülő szabad választást.

A kerekasztal beszélgetéseken olyan rangos nemzetközi szakemberek vesznek részt, mint:
Michael Odent (szülészorvos, Franciaország),
Ina May Gaskin (szülésznő, USA),
Robbie Davis-Floyd (kulturális antropológus, USA),
Debra Pascali-Bonaro (Dúla, USA),
Elisabeth Prochaska (jogász, Anglia), és még sokan mások.
A konferenciát megnyitó beszélgetés, mely a téma alapjait fekteti le és keretét adja meg, „Ternovszky v. Hungary” címmel a magyarországi helyzetre összpontosít, a döntés megszületésének előzményeire és következményeire, megvitatva a szülészeti rendszer jelenét, múltját és jövőjét, a szabad választás lehetőségét szem előtt tartva. A meghívottak között szerepel
Ternovszky Anna (anya),
Kapronczay Stefánia (jogász, Társaság a Szabadságjogokért),
Dr. Marton István (szülész-nőgyógyász),
Dr. Szebik Imre (Orvosok a Szabad és Biztonságos Szülésért, bioetikus, orvos).
További, részletes információk a résztvevőkről, programról, és minden egyébről a honlapon található: http://www.humanrightsinchildbirth.com/

Aki nem tud személyesen részt venni a kétnapos hágai konferencián, az interneten keresztül élőben követheti és hozzászólhat a beszélgetésekhez. A ’webinar’ részvétel internetes regisztrációhoz kötött, mely a honlap regisztrációs oldalán keresztül érhető el:

31-én csütörtökön a Noha Stúdióban (1137 Budapest, Pozsonyi út 12.) 9 óra és 17:30 között lehet majd követni a Human Rights in Childbirth konferenciát.

Az ár a létszámtól függ. Várhatóan kb. 2000 és 5000 Ft között járulhat hozzá mindenki saját belátása szerint az esemény regisztrációs díjához és a terembérlethez.

Természetesen néhány órára is lehet csatlakozni. A Magyarországról szóló kerekasztal beszélgetés 9 és 11 óra között lesz.

A programról és előadókról bővebben a honlapon lehet olvasni. http://humanrightsinchildbirth.com/programma

Az aznapi program:

9:00 – 9:30 Welcome and Day 1 Keynote Speech: Ina May Gaskin

9:30 – 11:00 Panel 1: Ternovszky v. Hungary: Context and Consequences of the ECHR Decision

11:00 – 11:30 Coffee Break

11:30 – 1:00 Panel 2: Safety, Risk, Costs and Benefits: Weighing Choices in Childbirth

1:00 – 2:00 Lunch break

2:00 – 3:30 Panel 3: The Rights of the Baby: The interests of the unborn child and the power to speak for those interests.

3:30 – 4:00 Coffee Break

4:00 – 5:30 Panel 4: Collaboration, Competition, Money and Monopoly: The legal status of doctors, midwives, and hospitals in pregnancy and obstetric care.

Júlia