Amíg a hazai szüléstörténetekre várunk (a képen látható matricát minimum küldjük érte köszönetképpen), olvassátok szeretettel 14 anya beszámolóját arról, miben különböztek az egymás utáni szüléseik, melyik milyen élményeket hozott, és milyen tapasztalatokat. Innen is látszik, nincs két egyforma szülés!

1. Otthonszülés kontra kórházi szülés

"A második és a harmadik szülésem otthon történt bábák segítségével. Felemelő, megerősítő élmény volt mindkettő. Bár nem hiszem, hogy az első szülésemnél is mertem volna így dönteni. Nem tudtam, hogy a testem hogyan viseli majd a vajúdást és a szülést, és jobban éreztem magam a kórházban, ahol szükség esetén orvosi beavatkozásra is sor kerül."

2. Két különböző szülés, mindkettő fájdalomcsillapítás nélkül

"Az első szülésem természetes volt, de burokrepesztéssel indították, a magzatvizemet leengedve. 25 órán át vajúdtam, és egy órán át voltak tolófájásaim. A második szülésemet megindították, és ismét burokrepesztéssel, a magzatvíz indított leengedésével. Nyolc órán át vajúdtam, és négy percig tartott a tolófájások szakasza. Egyik szülésnél sem varrtak össze. Egyik szülésnél sem kaptam fájdalomcsillapítót."

3. Egy halva születés, egy tervezett császármetszés és egy VBAC

"Az elsőt a 20. héten vesztettük el. Volt egy privát szobánk és kiváló személyzet hozzá. Hagyták, hogy időt töltsünk vele, hogy gyászolhassunk, fényképeket készítsünk, és odaadták nekünk a ruhát, amibe öltöztették, amíg vele voltunk, és adtak egy aranyos kis dobozt, amibe az összes holmiját beletehettük.

"A második terhességemben ikreket vártam. Rettegtem a szüléstől - különösen, ha figyelembe vesszük, hogy ez egy újabb magas kockázatú szülés lett volna, mivel a B baba a 10. percentilis alatt volt.  Nagy volt a sürgősségi császármetszés kockázata, így inkább a tervezett császármetszést választottam 37 hetes 5 napos terhességgel... Mivel  114 kiló voltam, abszolút KÉSZ voltam arra, hogy ez a két baba kikerüljön a testemből!

"A legkisebbemnél a VBAC mellett döntöttem, tekintve, hogy rendkívül egészséges és erős volt. Most is nagy fiú! Egy hétig rettentő volt, mert olyan folyamatos jóslófájásaim voltak, amelyek nem álltak le, és egyre rosszabbak lettek, de nem tágultam eléggé ahhoz, hogy felvegyenek a kórházi osztályra. Végül két nappal az kiírt dátum előtt született."

4. Két különböző egészségügyi intézmény, két különböző tapasztalat

"Az első szülésemet az orvosom kívánságai diktálták, én meg nem tudtam jobbat. A következőnél másik orvoshoz kerültem. A második szülésemnél már én is „képzettebb” voltam, és több beleszólásom volt. Gyorsabban felépültem, és lényegesen kevesebb könnyezéssel. Érdemes megismerni a lehetőségeket, a szülési pozíciókat - nem mindenkinek a legjobb a háton fekvő, félig ülésbe feltámasztott pozícióban történő szülés."

5 A kétszarvú méh

"Az első babám a kétszarvú méhem bal szarvában volt, amikor elfolyt a magzatvizem, ez megindította a szülést. A második babám a jobb szarvban volt (lényegében egy másik méh), és a szülés szervesen beindult."

Mindkét szülés epidurális fájdalomcsillapítással történt, de nagyon különbözött  (jelenleg reménykedem egy harmadik, gyógyszerek nélküli szülésben)

6. "A gyerekeim 2 év különbséggel, napra pontosan, és 2 órán belül születtek!

"Az első: Az éjszaka közepén elfolyt a magzatvíz. Az epidurális érzéstelenítés egy álom volt, és SEMMIT sem éreztem. A férjemmel viccelődtünk a fájások között. Összesen 4 percig toltam, és kész.

"Második: A fájások az éjszaka közepén kezdődtek, és el kellett engedni a magzatvizet. Az epidurális érzéstelenítés csak a testem felén működött, de nem volt elviselhetetlen. Kicsit tovább kellett nyomnom, és ennyi.

"A harmadikom bármelyik nap esedékes, és elhatároztam, hogy epidurális érzéstelenítés nélkül fogom végigcsinálni! Kívánjatok nekem szerencsét!"

7. Egy indított, egy spontán szülés

 Először: Megindították a szülésem, amikor semennyire se voltam kinyílva,  20%-os tágulással. Szerda este mentem be, és csak péntek kora reggel kaptam meg. Csak 20 percig toltam.

"Második: 12:30-kor elfolyt a magzatvíz, fájások nélkül. Hajnali 2 körül értem a kórházba, még akkor is csak  1 centiméteres tágulással. Kicsit több, mint egy órát kellett nyomni. Még aznap, 11:59-kor született meg a baba."

8. Minden vajúdás hosszabb, mint az előző

"A második szülésem és a szülés sokkal hosszabb volt, mint az első. Az elsőnél körülbelül 10 percig toltam, a másodiknál pedig egy órát. A harmadikom halva született, a negyedikem pedig NAGYON hosszú vajúdás volt, de nagyon-nagyon-nagyon gyors szülés (egy nővér alig kapta el)."

9. Két gyógyszeres beavatkozás nélküli szülés, különböző érzelmekkel

"Mindkettő gyógyszeres beavatkozás nélküli,  hüvelyi szülés volt, minimális szakadással és könnyű felépüléssel, viszont 12 óra körüli vajúdással...., de az elsőnél ködös voltam és ultra-fókuszált, a másodiknál pedig sokkal tudatosabb és nyugodtabb. Talán mert másodjára már magabiztosabbnak éreztem magam?"

10. Tervezett császármetszés és egy nagyon hosszú VBAC

"Az első szülésem tervezett császármetszés volt, mivel a baba ún. Frank farfekvéses helyzetben volt. A második vajúdást mondhatjuk 61 órásnak (ebből 13 óra aktív vajúdás) és 4 óra tolófájás-szakasz is kellett a sikeres VBAC szüléshez. Hihetetlenül eltérő tapasztalatok. Ha harmadszorra is meg kellene tennem (amit nem fogok!), tényleg nem tudom, melyiket választanám!"

11. Sürgősségi császármetszés és nyugodt VBAC

"Erős kontraszt: az első babámnál sürgősségi császármetszésre volt szükség. A második egy sikeres VBAC volt... szuper nyugodt és csodálatos."

 12. Egy hosszú szülés, egy gyorsabb szülés és egy otthonszülés

"Első kislányom: 37 óra tiszta fájdalom... de amint kint volt és rám helyezték, lenyűgöző volt.”

Második lányom: Fájdalmas, és úgy gondoltam, hogy nem sietünk a kórházba menni, mivel hosszú szülésre számítottam. Ehhez képest csak 20 percet voltam a kórházban, és már meg is született! A légzés megtanulása sokat számít! Ebédidő körül kezdődött, este 7:08-kor már ki is jöttem a szülőszobáról.

A (harmadik számú) legutóbbi szülésem tervezett otthonszülés volt, és a férjem segített benne. Ez volt a legjobb élményem:  a másik két lányom is velünk volt... annyira nyugodt és kényelmes volt az egész. Összesen 3 óra 10 percig tartott az elejétől a végéig! A lányaim fantasztikusan viselkedtek, amíg várták, hogy apu hazaérjen. A vajúdásom akkor kezdődött, mikor mindenki felkelt, hogy iskolába induljunk. A gyerekeim összerakták az összes szülés alatt használandó holmit, és a hátamat masszírozták, Isten áldja őket ezért.   A szülésznőm csak a férjem után jelent meg. Ez a gyerek lett a legnagyobb méretekkel született babánk.”

13. Egy sürgősségi, nem tervezett császármetszés és egy tervezett császármetszés

"Váratlan császármetszésem volt, miután elfolyt a magzatvíz az első szülésemnél. A második szülésem már tervezett császármetszés volt. A második baba esetében sokkal simább volt maga a szülés folyamata, de a felépülés összességében ugyanolyan volt. Ami még fontosabb, a szoptatás másodszorra sokkal könnyebb volt, megspórolva ezzel ezt a plusz fájdalom- és stressz -kört is."

14.  Egy nagyon nehéz első egy nagyon könnyű második szülés (és utána dúlaság!)

"A második szülésem viszont könnyű volt - pillekönnyű. Az első volt a legnagyobb erőfeszítés. Későbbiekben dúla lettem, és most szinte azt kívánom, bárcsak újra megismételhetném az első szülésemet, a mostani tudásommal.”

 Forrás: Motherly