18. hét

Igazából most, hogy nagyjából túl vagyunk a rizikós héten, már valahogy sikerült megkönnyebbülni. Ebben a kisebbik szülinapja is segített, jó volt látni a csillogó szemeket a torta láttán, amit a nagyobbikkal sütöttünk. Bár bevallom, nem erősségem a gyerekekkel való sütögetés, de talán kezdenek abba a korba érni, hogy már haladni is tudunk, és a konyha sem úszik. 

Sajnos betegek is voltunk, először a kisebbik kezdte egy jó kis gennyes fülgyulladással, miközben a nagyobbiknak “csak” az orra folyt. Két napra rá én robbantam le arcüreg-gyulladással, amire a háziorvos antibiotikumot  is felírt. Nagyon vakarták a fejüket, de végül úgy döntöttek, az antibiotikum kisebb kockázat, mint hogy még jobban lebetegszem. Ekkor már nyugalmi helyzetben is fájt az arcom, hajolni pedig esélytelen volt a lüktetés miatt. 

19. hét

A következő genetikai ultrahang időpontját nagyon vártam, és féltem is tőle egyben. Szerintem most már végig ez lesz, hogy izgulni fogok, amíg meg nem születik a baba, valahogy annyira zsigerből jön ez az egész. 

El nem tudom képzelni, mit élhetnek át azok, akik egy veszteség után az első babájukat várják, ha én két gyerek után így be vagyok stresszelve. Mondjuk annyi a “könnyebbség” nálam, hogy már van két egészséges gyerekem két könnyű terhesség és gyors szülések után, így tudom, hogy képes rá a szervezetem, hogy kihordjon egy egészséges babát. 

Majdnem két hónapja nem láttam ultrahangon a babát, mert az állami terhesgondozás alatt csak a kötelező ultrahangokat csinálják, a többi alkalommal csak Dopplerrel ellenőrzik a szívműködést. Én ehhez vagyok szokva, így nekem nem furcsa. 

Bár az is igaz, hogy többször néztek már ufónak, hogy a szakrendelőbe jártam/járok, és  mindkét gyerek ügyeletben született, választott orvos és szülésznő nélkül. Szerencsére nem volt semmi komplikáció, és az ügyeletesek mindkét alkalommal nagyon kedvesek voltak. De azt is megértem, ha valaki nagyobb biztonságban érzi magát egy magán orvos kezei között. Mondjuk én is ugyanahhoz a dokihoz járok évek óta, csak annyi, hogy ő államiban dolgozik. 

Az ultrahangon alig lehetett lemérni a babát, annyira ficergett, és végig háttal volt nekünk. De hosszas próbálkozás után csak sikerült mindent megnézni, jók voltak a méretek, minden rendben. 

Legközelebb karácsony előtt megyek, majd két ünnep között a cukorterhelésre, szóval csak óvatosan sütizhetek - már ha ez valóban befolyásolja a vércukorszintet. 

Borbolya