szülés kórház kórházteszt kismama

Kedves Olvasók! - ismét kérünk szépen friss kórházi beszámolókat, mert ugyan ezt az írást a részletessége miatt közöljük, de tudjuk, 2020 óta sok minden változhatott. Azóta  befejeződött a Covid-időszak, és valószínűleg elkészült az épület felújítása is. Sajnos az is vélhető, hogy már nem egészen ugyanaz az orvosi, szülésznői, ápolói gárda sem. Ezzel együtt a beszámoló mutat valamit a hazai szülészeti állapotokról így is talán - a szerk.

Markusovszky Lajos Egyetemi Oktatókórház, Szombathely

A szülés időpontja (év, hónap): 2020. május

A kórház állapota: 

A szülészeti tömb egy része éppen felújítás alatt állt. A meghagyott részek állapota is meglehetősen avíttas volt. A felújítás miatt zsúfoltság volt, kétágyas szobában hárman voltunk, a többi szobában is plusz ágyak voltak betéve, ezért nagyon kényelmetlenül fértünk el.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: Régi, elavult, sok helyen hiányos felszereltségű, piszkos.  Egyikben olyan lassan folyt le a víz, hogy a zuhanyzók előtti terület úszott tőle. Normális szappan-, törölközőtartó nem állt rendelkezésre. Egyetlen szék volt a zuhanyzóban, ami meg volt feketedve a kosztól. A wc-kben napi egyszer volt takarítva és ürítve a szemetes, így délutánra a véres betétektől már nem lehetett lezárni a szemetes tetejét, és körülötte véres betétek hevertek szanaszét. Szappan nem volt a szappanadagolókban. Wc papír reggel még akadt, később már nem volt, sajátot kellett használni.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége (vannak-e alternatív lehetőségek, pl. kád, bordásfal, labda, stb.):

A szülészeten három szülőszoba volt, mindegyikben más-más alternatív lehetőség adott (kád, bordásfal, függeszkedő kötél, labda adott mindenhol. Viszont egy hetes kórházi tartózkodásom alatt nem engedték használni ezeket a lehetőségeket, nem csak nekem, hanem szobatársaimnak se. Egyetlen egyszer egy szülésznő, -aki privát életben ismerősöm- kiültetett a labdára néhány percre. Ágyban fektettek akkor mindenkit.

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége:

Az orvosok közül néhányan- főként a női orvosok - kifejezetten arrogáns stílusban beszéltek az anyákkal. A szülésznők tették, ami kötelező a fizikai ellátás szintjén, ezen felül nem nyújtottak pluszt támaszt. A csecsemős nővérek között volt nagyon kedves segítőkész is, de durva, flegma stílusú is bőven akadt. A csecsemős nővérek tanácsai egymásnak teljesen ellentmondóak voltak. (pl szoptatással, fejéssel kapcsolatban) Tisztába rakást, köldökápolást, mellre helyezést, tápszeres táplálását kérésre megmutatják, fürdetésnél bent lehet lenni velük.

Az apuka behívására nem fordítanak különösebb hangsúlyt, az anyának kell kérdezősködnie mikor hívhatja az apukát, maguktól nem mondják.

Szülésvezetés (kötelező-e a gátmetszés, oxitocin, siettetik-e a szülést):

A gátmetszés nem kötelező, sőt, igyekeznek lehetőség szerint gátvédelemmel levezetni a szülést. Én hétfői napon kerültem be, pénteken szültem, közben négyszer próbálták a szülést indítani oxitocinnal. (Az utolsó alkalommal az adagolásban nem tartották a fokozatosságot, maximumon csöpögött le az egyik említett női orvos utasítására pedig előző nap és aznap reggel más orvosok azt mondták, nem próbálkoznak tovább, mert látszott, hogy felesleges.) Volt olyan női orvos, aki a méhszáj tágulását fájás közben vizsgálta meg, és fel volt háborodva mikor felszisszentem a fájdalomtól.

Császármetszés (bent lehet-e apuka): A császármetszésen nem lehetett bent apuka. A csecsemővel viszont ő lehetett, míg befejezték a műtétet. A műtét komplikáció-mentes volt, viszont nem volt lehetőség hárman egy kis időt sem eltölteni. Császármetszés után a babát csak órákkal később hozzák az anyához.

Látogatási rend (bármikor lehet menni, vagy meghatározott időben, apuka bemehet-e a kórterembe): 

A koronavírus járvány miatt teljes látogatási tilalom volt. Kizárólag az osztály ajtajáig jöhetett hozzátartozó csomag be-és kiadása erejéig, testi kontaktus tilos volt. Apuka sem jöhetett látogatni, ami lelkileg nagyon megnehezítette az ott töltött időt. 

Mit kell vinni a baba ellátásához? (ruha, pelenka, popsitörlő, stb.): 

Mindent adtak, amire szükség volt a baba ellátásához. Ezen felül 6 db szülés utáni betétet adtak anyánként. Mellszívót adtak annak, akinek szüksége volt rá.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? 4 db zuhanyzó és wc volt 6 szobányi anyára.

Van-e VIP szoba? Van, de a felújítás miatt nem lehetett igénybe venni.

Koszt mennyisége, minősége: Általában egy szelet kenyér reggeli egy db vajjal vagy lekvárral, vagy két szelet felvágottal. Ebédre mindig volt leves, a napi menünek ez volt a legélvezhetőbb része. A második általában főzelék (legtöbbször nem felismerhető), egyszínű zöld vagy fehér. Egyszer-egyszer volt tészta és húsos étel is. Vacsora hasonló a reggelihez. Mennyisége jóindulattal elegendő.

Kommunikáció (adott-e információkat, tájékoztatott-e az orvos/szülésznő a szülés előtt/közben/után): 

A reggeli vizsgálatokon igen, egyébként nem volt kielégítő a  tájékoztatás. Viszont általában nem az történt, amiről reggel tájékoztattak. 

Érdeklődésre többnyire semmitmondó válasz érkezett. Közvetlenül császármetszés előtt és a műtét alatt az altatóorvos korrekt tájékoztatást adott.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: 

A kórházi védőnőtől és a gyermekorvostól igen.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz:

A végletekig erőltetik a természetes szülést. Nem törekednek arra, hogy a szülés élménye pozitív legyen az anya számára, valamint arra sem, hogy a gyermeket a lehető leghamarabb az anyára tegyék. Futószalag-szerűen működik a szülészet. 

Az orvosok egymással nem beszélik meg a teendőket, emiatt sokszor teljesen más történik, mint amiről tájékoztatást adnak. 

A mellettem lévő anyuka kórlapját összecserélték egy másik anyukáéval, aki már órák óta a szülőszobában volt, mire a szobatársam észrevette, hogy nem az ő neve szerepel a mappáján, amit a szülésznő magával vitt nst-re.

A kórházi tartózkodásom alatt a vérnyomásom veszélyesen magas volt, amivel két napig senki nem foglalkozott, míg végül nagyon erélyesen kellett kérnem, hogy egy orvos tegyen valamit ezzel. (Aki nagyon fel volt háborodva azon, hogy addig nem történt semmi ezzel, és azonnal 3 db vérnyomáscsökkentőt bevetett, utána pedig mindig megnézte a vérnyomásomat, amikor ő volt beosztva.)

Nagyon határozottnak kell lenni, mert sajnos a kedves türelmes stílus nem nyerő a szombathelyi szülészeten.

Az jár jól a szombathelyi szülészettel, akinél magától, időben indul meg a szülés és problémamentesen zajlik. 

Kérünk, hogy pontozd a kórházat az alábbiak szerint! Minden szemponthoz írj egy számot 1-10-ig (1: legrosszabb, 10: legjobb) a tapasztalataid alapján!

  • szülészet állapota: 5
  • kórtermek állapota: 4
  • szülőszoba korszerűsége: 6
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 5
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 2
  • orvosok segítőkészsége: 3
  • szülésznők segítőkészsége: 3
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 3
  • kommunikáció, tájékoztatás: 3
  • tisztaság: 2
  • ellátás minősége: 4
  • személyes élmények: 1

Gabi