Tünde konduktor ortopédia csípőszűrés interjú

Újszülött korban, elindulás után 3-6 hónappal, óvodáskorban, iskola előtt célszerű felkeresni az ortopéd orvost, mert ezekben az időszakokban a legfontosabb a szűrés. Fontos, hogy megfelelő cipőt adjunk a gyermekünk lábára, és szoktassuk rá a rendszeres mozgásra: ezzel tesszük a legtöbbet azért, hogy a megelőzzük az ortopédiai problémákat. Kertész Ágnes konduktor, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet munkatársa válaszolt a kérdéseinkre.

Ortopédiai szempontból milyen korszakokra lehet osztani a gyerekek fejlődését? (újszülöttkor: csípő, aztán láb, lábfej, gerinc, stb.)

Kertész Ágnes: Ortopéd szempontból érzékeny időszak a születés utáni időszak: a nyaktartási (ferdenyak) problémáknak már az első vizsgálat során ki kellene derülnie. Forgatással, válltámasztással a nyakizom passzívan megnyújtható, amely a későbbi mozgás-eltéréseket előzheti meg.

Születés után 6-8 héten belül az első ortopéd vizsgálat a csípőszűrésre koncentrál. A szakorvos szűri a lábfejtartási eltéréseket, amely általában befelé forduló lábfej vagy sajkaláb. Ezt speciális cipővel szükséges kezelni, mindenképp még a felállás, járás előtt.

A járás kialakulása után kb. hatéves korig dominál a lábfej bedőlése és az „élettani” lúdtalp is. A gyerekek talpa puhább, zsírszövettel jobban telt, később a járás, futás, séta megerősíti a lábakat, talpakat. Ha a gyerek nem gyalogol, nem hord saját, ortopéd szempontból jó cipőt, garantált a lúdtalp fennmaradása.

Iskoláskorú gyermekeknél pedig a sok ülés (tévé, számítógép) miatt 2-3 éven belül kialakulnak a gerinceltérések.

Az egyes életkorokban mire kell figyelnie a szülőknek?

Kertész Ágnes: Fontos az újszülöttkori szűrés: a csípő, a lábfej, a nyak, igényel figyelmet.

A járás kialakulása után elengedhetetlen a megfelelő cipő, iskolás korban a megfelelő hátitáska, elegendő mozgás. 4-6 éves kor körül a bedőlő bokára már saját gyógycipő is készülhet.

Növekedési fájdalmak (lábszár első éle, talp éjszakai fájdalma) tartós fennállásánál is indokolt az ortopédia vizsgálat.

Iskolás korban az iskolaorvos köteles ortopédiai szűrést végezni, és szükség esetén ortopéd vizsgálatot vagy gyógytornát előírni.

Szülőként a rossz tartásra, láb- és hátfájdalmakra kell figyelni.

Mikor javasolt orvoshoz fordulni?

Kertész Ágnes: A megelőzés híve vagyok, szerintem fontosak a panasz nélküli szűrések.

Újszülött korban, elindulás után 3-6 hónappal, óvodás korban, iskola előtt mindenképp célszerű felkeresni az ortopéd orvost.

Ezen kívül bármilyen láb-, térd- vagy csípő-, hátfájdalom esetén szükséges lehet a vizsgálat.

Az egyik ismerősömnek a gyerekét egy géppel vizsgálták, amire rá kellett állnia. Az eszköz analizált és kimutatta, hogy a gyermeknek bokasüllyedése van. Mennyire megbízhatóak ezek a módszerek?

Kertész Ágnes: Ezek jó és megbízható módszerek, gyorsan, könnyen elérhetőek, de nem helyettesítik az orvosi kontrollt.

Milyen életkorban kell elvégeztetni a csípőszűrést, és mi a helyzet, ha problémát találnak?

Kertész Ágnes: A valódi csípőficam ma már ritka. Születés után 6-8 héten belül történik az első ortopéd szűrés, és ha az ultrahang is megerősíti a csípőízület fejletlenségét, akkor a csecsemőnek terpeszbetétes pelenkanadrágot javaslunk, és megtanítjuk a szülőket azokra a tornagyakorlatokra, melyeket a kisbabával rendszeresen végezve a csípőízület fejletlenségét korrigálni lehet. Ezt követően 4-6 hetente kontroll következik. Ha ezek a kezelések nem elegendőek, akkor Pavlik-kengyelt helyeznek fel a gyermekre, amely terpesz helyzetben tartja a csecsemő lábait, így alakítja a csípőízületet. A babák 2-6 hónapig viselik általában, szoros kontroll mellett.

Hogyan lehet felismerni, és mi a teendő lúdtalp esetén? Meg lehet előzni a lúdtalp kialakulását speciális cipővel?

Kertész Ágnes: Lúdtalpnál szabad szemmel is látszik, hogy a talp belső éle eléri a padlót. Aki bizonytalan, vizes lábbal papíron is ellenőrizheti a talp ívét. A lúdtalp kialakulásában (izomgyengeség) 50 százalékban az öröklött tényezők játszanak szerepet, javításában 25 százalékban a lábtorna, séta, gyaloglás, 25 százalékban a jó cipő a felelős.

Milyen a jó gyerekcipő?

Dr. Kertész Ágnes: A jó cipő lehetőleg kívül-belül bőr, talpa befelé döntött, hajlékony, bokát tartó. Talpán enyhe lúdtalpbetét van.

Mi történik, ha nem hordja a gyerek a megfelelő cipőt

Kertész Ágnes: Ha valaki mégsem hordja a megfelelő cipőt, nem lábtornázik, láb-, térd-, csípő- és gerincfájdalmakra számíthat. Végleges megoldás a Calcaneo stop elnevezésű műtét, ahol a sarokcsontba befúrt csavarral akadályozzák meg a további lábfej-bedőlést, térd- és gerinc elcsavarodást. 2-3 év múlva kiveszik a csavart, így újabb műtétre kerül sor.

Hogyan lehet megelőzni a gerincferdülést, és ha kialakult, melyek a kezelési lehetőségek?

Kertész Ágnes: A gerincferdülés megelőzése érdekében hatásos az aktív mozgás, úszás, lovaglás, foci, torna 4-6 éves kortól, de fontos a jó cipő, a jó iskolai hátizsák is. Ha már kialakult a gerincferdülés, évekig tartó gyógytorna, rendszeres úszás lehet a megoldás. Súlyos esetben háti fűzőt írnak fel, vagy műtéttel korrigálnak. A korrekció fontos, mert a tüdőkapacitás is csökkenhet súlyos gerincferdülés miatt.

Köszönjük a válaszokat!

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?