Borsoly gyermeknevelés felvilágosítás kamaszok

Bementem a boltba. Vettem óvszert. Jól felment az ára, mióta utoljára ilyen miatt a zsebembe nyúltam. Ha valaki ezzel akar védekezni, mert mondjuk ifjú és heves, hát, az egész havi zsebpénzét ráköltheti pár alkalomra. Hazafelé fogalmaztam magamban, hogy kezdjem. Mivel indítsak?

Beléptem a szobába. Meglengetem az orra előtt.

- Nézd, vettem neked ilyet!

Rám néz, kicsit elpirul.

- De anya! Minek nekem ilyen?

- Gondoltam, megnézhetnéd, meg kibonthatnád, ha majd egyszer eljutsz odáig, ne akkor bámulj bambán.

Aztán elkezdtem kérdezgetni, vajon mire emlékszik abból, amit egy-két éve nézett filmet arról, hogyan lesz a petesejtből bébi. Anya, te menthetetlen vagy! arckifejezéssel előkapta a biosz tankönyvét, felütötte az idevágó fejezetnél, és elkezdte magyarázni nekem az ábrák alapján. Én meg roppant büszke voltam rá, mert még olyan apró részleteket is tudott, hogy a petesejt nem a méhben termékenyül meg!

Miután kiveséztük a témát tövirül-hegyire, áttértem a nemi betegségekre. Azaz, csak áttértem volna, de az egyik TV csatornán vagy egy műsor, a Ha ciki, ha nem. Na, ebben szó volt néhány részen keresztül ezekről a szexuális úton terjedő mindenfélékről. Tátott szájjal pislogtam, mert ebben sem tudtam semmi újat mondani neki.

Két hete volt osztálytalálkozóm. A zömének most lesz 13-14 éves a legnagyobb. Ott hüledeztek, mikor én mondtam, hogy bizony most készülök már ennek a gyerekemnek is elmagyarázni tüzetesebben a szaporodás rejtelmeit. Ők még úgy gondolták, ez korai.

Szerintem meg pont időben vagyunk. A tudást nem kell azonnal áthelyezni gyakorlatba! Ráadásul, ha tudok róla vele beszélgetni a témával kapcsolatosan BÁRMIRŐL, akkor sanszosan beszélne arról is, ha esetleg majd gebasz van. A barátnőm 17 éves lánya is rögtön besípolt anyának, hogy kiszakadt az óvszer, és karöltve rohantak Pestre az esemény utániért, mert a vidéki városka ügyeletén sem adnak.

Szóval végigzongoráztuk a lehetőségeket, amik védekezésként szóba jöhetnek. Meg, hogy mikor is a legesélyesebb teherbe esni.

Aranyos volt nagyon, tetszik neki már egy fiú, vadul beszélgetnek is, de mondta, hogy ő el sem tudja képzelni, hogy hogy jutnának el odáig, hogy nekiállnak szexelni. Előre megbeszélik, vagy hogy KELL azt? És hogy szerintem hány éves kor a legjobb ezt elkezdeni? Hogy erre mit mondtam? Egyszer hallottam egy pszichológust, vagy orvost-már nem emlékszem, ki volt, aki gyerekeknek tartott felvilágosítást, és ez nagyon tetszett.

Ő mondta, hogy erre ideális kor nincs, akkor és azzal kell csinálni, akiről ABBAN A PILLANATBAN azt gondolod, hogy ő az igazi. Hát, ezt mondtam.

Borsoly

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?