Az ősz egyik legvidámabb zöldsége a sokféle színben pompázó tök, így nem csoda hogy Magyarország több településén is fesztivált szentelnek neki.

Az egyik legnevesebb hazai tökfesztivál a rácalmási. Idén szeptember 25. és 27. között 12. alkalommal élvezhetjük a háromnapos programsorozatot a Fejér megyei városban, mindössze 60 kilométerre délre Budapesttől. A zenés, gyerekszínházi és táncos színpadi programok mellett lesz töklámpás bringatúra és séta, tökös ételek kóstolója és vására, tökös kiállítás, kézműves foglalkozás és vidámpark is.

Szintén nagy népszerűségnek örvend az Őrségi Tökfesztivál, amely szintén 12. alkalommal kerül megrendezésre és szintén szeptember 25. és 27. között. Az események négy őrségi településen, Őriszentpéteren, Magyarszombatfán, Szalafőn és Nagyrákoson zajlanak. A programból nem hiányozhat a tökös ételek kóstolása, a tökkirály választás (ez jelen esetben a legnagyobb leadott tök birtokosát fedi), a töklámpás felvonulás, a tökmagköpesztés, valamint a kulturális és családi programok sem.

Nyolcadik évébe lépett a Zebegényi Tökvilág Fesztivál. Szeptember 26-án várnak mindenkit a Dunakanyar gyönyörű településére. A töklámpás faragó versenyre lehet otthon vagy akár a helyszínen készített tökkel is lehet nevezni. A Fő téren és környékén kézműves foglalkozások és színpadi produkciók váltják egymást. A Sárkánydombon hagyományőrző formáció eleveníti meg a honfoglaló magyarok világát. A napot töklámpás felvonulás zárja.

Még „csak” hétéves a Gébárti Tökfesztivál. Idén szeptember 27-én várják az érdeklődőket a zalaegerszegi Gébárti-tóhoz. A játszóházban a tökfaragás mellett egyéb népi kézműves tevékenységek megismerésére is lehetőség nyílik, lesz például nemezelés és agyagozás is. A programot színesítik a mesterségbemutatók, a színpadi fellépők és a tökszépségverseny is.

Kicsit később, október 10-én kerül sor a Balatonalmádi Tökfesztiválra. Töklámpás faragás, tökös ételek kóstolója, kézműves játszóház, tökkel kapcsolatos mesék, Balaton társasjáték, kirakodó vásár vár mindenkit októberben a Balaton északi partján.

A Szegedhez közeli Kiskundorozsma is októberben ad otthont hatodszor a kétnapos tökfesztiválnak. Itt hagyományos halléfőző verseny is a programok részét képezi, csakúgy mint a tökfaragás, tökös jelmezverseny, töklámpás felvonulás, kézműves foglalkozások és színpadi műsorok is.

Szélforgó

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?