Ahogy azt már a kisgyerekesek jól tudják, a nyári időszakban nem javasolt a napon tartózkodni 11 és 15 óra között, a fényvédő krémek használata pedig kötelező.  Mivel a kisgyerekek sok időt töltenek a napon (homokozó, vízpart, stb.), és bőrük is érzékenyebb, speciális fényvédőre van szükségük, ezért nekik a kifejezetten gyerekeknek való napkrémeket érdemes megvenni. Dr. Noll Judit bőrgyógyászt kérdeztük a nyári napvédelemről.

Noll doktornő elmondta, hogy az emberek általában csak a fényvédő krémek faktorszámát nézik, ám a címkén két adat szerepel (SPF/PPD), mely tájékoztatást ad az UVB és az UVA elleni védelemről. Nemcsak az UVB, hanem az UVA sugárzás ellen is szükséges a védelem. Az a jó fényvédő, ami kétféle fényvédelmet biztosít. Egyrészt a gyors leégéstől véd, másrészt pedig hosszú távú hatással bír: a bőrrák és az anyajegyek rosszindulatú elváltozásának megelőzésében van szerepe. Csecsemőknek fizikai fényvédőt tartalmazó krém ajánlott, mivel ők hajlamosabbak az allergiára, így kerülendő, hogy kémiai anyag jusson a bőrükbe.

A fényvédő krémek kétféle hatásmechanizmussal rendelkeznek – fizikai és kémiai típusú fényvédők. A fizikai fényvédő krémek réteget képeznek a bőr felszínén, hogy visszaverjék a nap káros UVA sugarait. A kémiai fényvédők úgy hatnak, hogy lebontják a káros sugarakat.

A tapasztalatok szerint sokan nem veszik komolyan az ajánlást, és 11 és 15 óra között is a napon tartózkodnak. Mivel elvékonyodott az ózonréteg, ma sokkal nagyobb sugárzás éri az embereket. A civilizációs ártalmak hatására sokkal több UV sugárzás jut el a Föld felszínére. A sugárzás az üvegen, a vízen is áthatol, és visszaverődik a homokról és a sziklákról is, sőt, az árnyékban is éri az embert napsugárzás, tehát aki árnyékban van, az is kenje be magát fényvédővel. Érdemes egyszer rendesen bekenni a testet, majd délután ismételni, javasolja a bőrgyógyász.

A fényvédelem ellenére is előfordulhat napégés. Ebben az esetben hűsítő, gyulladáscsökkentő spray-vel érdemes befújni az égett bőrt. A hiedelmekkel ellentétben nem ajánlott tejfölt kenni magunkra.

A napfény, főleg kisebb gyerekeken okozhat kiütést, ezt napallergiának hívják. Előre megjósolni sem lehet, hogy kinél jön elő. Napfény hatására bizonyos betegségek előjöhetnek, például a herpesz, ami nagyon gyakori a nyári időszakban. A pikkelysömörnek és az ekcémának általában jót tesz a napozás, de előfordulhat ezeknél a betegségeknél, hogy a napfény éppen ront a beteg állapotán.

A túlsúly, mely nagy probléma már gyermekkorban is, szintén okozhat kellemetlenségeket napozáskor: a verejtékezés irritatív szőrtüszőgyulladást okozhat, az összefekvő területeken pedig akár gombás fertőzés is kialakulhat. Ha a gyereken kiütés jelenik meg, mindenképp bőrgyógyászhoz kell fordulni: a vény nélkül kapható szerek között nehéz olyat találni, mely orvosolná a tüneteket, és a patikus sem feltétlenül ismeri fel, hogy milyen kiütés jelent meg a gyereken.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?