Bár a többség szerint veszélyes a rotavírus, csak 58,6 százalék oltatná be gyermekét a vírus ellen. Több mint 500-an töltöttétek ki azt a kérdőívet, melyben a rotavírussal kapcsolatban tettünk fel kérdéseket. A válaszadók közel 85 százaléka érzi veszélyesnek a rotavírust, és csak valamivel több mint 15 százalékuk szerint veszélytelen. 81 százalékuk (helyesen) jelölte be, hogy a vírus a 0-12 hónapos korú csecsemőkre a legveszélyesebb.

A kérdőívből kiderült, hogy a válaszadók csak 30,9 százalékánál volt már rota-fertőzése a gyermeknek, viszont közel 58,5 százalékuk beadatná a védőoltást. Azok közül, akiknek családjában előfordult már rotavírus okozta fertőzés, 56,4 százalék beadatná az oltást és 43,6 százalék nem oltatna. Akik még nem találkoztak a vírusfertőzéssel, 59,5 százalékuk szeretné oltással védeni a gyermeket, 40,5 százalékuk nem adatná be az oltást.

Akiknek a családjában előfordult a betegség, így számolnak be:

Az első két fiam egy nap különbséggel kerültek a kórházba. Ekkor 2 és fél és 1 évesek voltak. A nagyobbik 4 óra leforgása alatt az elkülönítőbe került. Apa volt vele, én itthon maradtam a kicsivel. Infúzióra tették. Nem reagált külső hatásokra. Falfehér volt. Úgy feküdt, mint aki élettelen. Akkor megmondták az orvosok, hogy az éjszaka dönti el, hogy felébred-e reggel. Eközben otthon a kisöccse is rosszul lett, telefonáltam apának, bevittem a kórházba. Ott már vártak minket, és egyszerre mentünk a fertőzőre. Ő sokkal könnyebben átvészelte az egészet. A bátyja szerencsére reggel felébredt, és kicsi arcpírja is volt, de mozogni, beszélni nem tudott. Egy hét kórház után hazamehettünk. Senkinek nem kívánom azt az érzést, mikor a gyereke az életéért küzd, és a szülő tehetetlenül ül mellette, ill. otthon a másik gyerek mellett összerezzen, mikor megszólal a telefon: „Mondd, hogy nem történt baja!” Még ma is bőgök, amikor visszagondolok arra az éjszakára, pedig ennek már 5 éve. A harmadik fiamnál nem volt kérdés, hogy a rota elleni vakcinára költjük a kelengyepénzt. Tudom, hogy nem az összes vírustörzs ellen véd, de legalább elmondhatom, hogy megtettem mindent.” (Ágnes)

 „Nálunk mindenkin átment, két napig voltunk nyamvadtak fejenként, összesen egy hét, utána semmi. Ahogy a többieket olvasom, mi a szerencsésekhez tartozunk.” (Krisztina)

Aki nem oltatna, ezért nem teszi:

„Az oltás sem véd a vírus ellen, attól még elkaphatja. Mi nem voltunk 8 hetesek, mikor elkaptuk. Ezt nem lehet kivédeni, pláne ha sűrűbben kell járni vizsgálatokra mondjuk egy koraszülés miatt.” (Beáta)

A rota oltással is csak az a baj, hogy ha beoltod, véd (esetleg) pár fajtája ellen, a többi ellen meg nem...” (Melinda)

Van, aki a gyerekorvostól kért tanácsot:

„Nekem azt mondta a gyermekorvosunk, hogy érdemes beoltani, mert ha el is kapja, akkor sem kerül olyan súlyos állapotba, mint az a gyermek, aki mondjuk nincs beoltva.” (Edina)

A rotavírus-fertőzés a 6-24 hónapos kisgyermekek körében a leggyakoribb, és a gyermekek többsége 5 éves korára átesik a betegségen.

A betegség súlyos szövődményei miatt az 5 év alatti gyermekek átlagosan több mint 5 napot töltenek kórházban.

Fájdalommentes, szájon adható védőoltással akár már 12 hetes korra kialakítható a védettség.

A rotavírus feko-orális úton terjedő fertőzés, azaz a fertőzött széklettel szennyezett tárgyakkal, és kézzel jut a vírus az ember szájába. Ehhez hozzájárul, hogy már a tünetek jelentkezése előtt és a betegség elmúlását követően is a fertőzöttek jelentős mennyiségű vírust üríthetnek székletükkel, azaz tünetmentes állapotban is fertőzhetik környezetüket. Ezért a betegség emberről-emberre nagyon könnyen terjed. Ráadásul a rotavírus kifejezetten ellenálló vírusfajta, az emberi kézen legalább 4 órán át, míg száraz, nem porózus felszíneken (például játékok, közösségi pelenkázók, mosdók) akár 10 napon keresztül is életképes.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?