A Food and Drug Administration (FDA), az élelmiszerek, gyógyszerek és orvosi eszközök forgalmazását szabályzó amerikai hatóság kedden kiadott jelentésében óva intette a kismamákat attól, hogy az ultrahangos vizsgálatokat és doppleres szívhanghallgatókat szórakoztató célra használják szigorú orvosi ellenőrzés vagy egészségügyi okok nélkül.

Az ultrahangos vizsgálat, amely élőképet ad a magzatról, az egyik legszélesebb körben elterjedt terhesség alatti vizsgálat. Ha egy szakértő kezeli, fontos információkhoz lehet jutni a fejlődő kisbaba koráról, méreteiről, fejlődésének menetéről, és esetleges rendellenességeiről. A Doppler magzati szívhangvizsgáló pedig egy kézi ultrahangos műszer, ami lehetővé teszi a magzat szívhangjának hasfalon keresztüli hallgatását. Mindkét eszközt úgy fejlesztették ki, hogy megfelelő tréninget végzett szakemberek használják, amikor a terhesség folyamán szükséges. A céljuk soha nem volt az, hogy a kismamák saját maguk, vagy családjuk, ismerőseik megnyugtatására és szórakoztatására vegyék őket igénybe, amikor az nekik úgy tetszik. 

Az elmúlt évtizedben, részben a modern technológiába vetett hit miatt, részben a társasági oldalak népszerűségének köszönhetően, gombamód elszaporodtak azok a szolgáltatók, amelyek 3D és 4D „babamozi” szolgáltatásokat kínálnak kismamáknak, akik fényképeket, vagy DVD-t kapnak a meg nem született gyermekükről.  Ezeket a magzati ultrahangokat gyakran nem orvosok, vagy magas szintű tudással rendelkező egészségügyisek végzik. Esetenként akár egy órán át is eltartanak ezek az ultrahangos vizsgálatok, pedig az ultrahang magzatra kifejtett hatása még nem teljesen ismert. 

„Bár nincsen bizonyíték arra, hogy az ultrahangok és a Doppler a magzat fejlődését károsan befolyásolják, fontos, hogy ezeket a műszereket megfelelően képzett  egészségügyi szakemberek használják”

- írja Dr. Shahram Vaezy, az FDA orvosbiológus mérnöke.

„Az már ismert, hogy enyhén felmelegítik a szöveteket, egyes esetekben pedig kis gáz- és légbuborékok keletkezésében (kavitációban) is közrejátszhatnak a szövetekben.”

Ennek a felmelegedésnek és kavitációnak a magzatra való hatását még mindig kutatják a szakemberek, és még nincsen végszó az ügyben, hogy mit és hogyan befolyásolnak.

Az FDA elismeri, hogy a babamozizás segít abban, hogy valamiféle kapcsolat alakulhasson ki a meg nem született magzat és szülei között, de úgy gondolják, hogy a terhesellátás folyamán erre sok más alkalom is adódik.  A kizárólag élvezeti célból lefolytatott magzati vizsgálatok egy olyan rizikófaktort teremtenek, amire nincsen szükség. Ez különösen igaz akkor, amikor a vizsgálatot anyagi érdekekből végzi, egy erre a célra nem teljesen megfelelő illető, egy olyan műszerrel, amelynek optimális üzemeltetésével nincsen teljesen tisztában.

„Az ultrahangos műszer körültekintő használata, a kezelő orvos utasításának eredményeképen a várandós nő és magzatának jólétét kell, hogy szolgálja”

- tette hozzá Dr. Veazy.

Ugyanez vonatkozik a Doppler magzati szívhangvizsgálókra is. Eredetileg ezeket a műszereket is kizárólag orvosi előírásra és orvosi tanácsra használták. Az árak csökkenése viszont lehetővé tette azt, hogy egyes kismamák magánhasználatra kölcsönözzenek, vagy akár vásároljanak is ilyeneket. Amikor egy ilyen műszert egy laikus a négy fal között, öncélúan használ, semmiféle egészségügyi haszna nem származik belőle. 

„A vizsgálatok gyakorisága és hossza ellenőrizetlen marad, és ez esetlegesen káros hatással van a magzatra, vagy akár a kismamára is”

- írja Dr Veazy.

Az FDA jelentés eredeti szövege itt olvasható.

Másutt

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?