Szexterápia - Cirko Film

Ritkán látunk magyar moziban ausztrál filmet, pláne független mozit, amely nemcsak szórakoztat, hanem kicsit el is gondolkodtat életünk leghétköznapibb, de egyben egyik legfontosabb témájáról: a szerelmi életünkről.

A ma bemutatott Szexterápia épp az ilyen gondolatok elindítását vállalja:  a felszínen a szexről, mélyebb rétegeiben viszont a különböző emberi viszonyok összetettségéről szól. Öt pár finoman össze-összefonódó története révén mutatja be, mitől működik vagy éppen torpan meg egy kapcsolat, mit jelent a szenvedély, a másikért hozott áldozat, a gyengéd szeretet, a humor vagy éppen a hazugság vagy konfliktus. Mindaz tehát, ami időről időre legtöbbünk párkapcsolatában felbukkanhat – vagy éppen eltűnhet. A szereplők történetében egy közös pont van: mindannyian a szexet választják kapcsolatuk megerősítése vagy éppen megmentése eszközéül, de útjuk során magukról és partnerükről is sokkal többet megtudnak, mint amit valaha álmodni mertek volna.

A Szexterápia a szexről szól tehát, de képi világa soha nem lesz sértő és mindvégig a jó ízlés határain belül marad: látszólag a szex van a középpontban, ennek ellenére a hangsúly mindvégig az érzelmeken és a másikért, illetve a kapcsolatért vállalt küzdelmeken marad. A legrizikósabbnak várt történetszál válik egyben a legártatlanabbá és legkedvesebbé is: ebben egy siketek számára Skype-videóhívásokat bonyolító jelbeszédtolmácsot kér meg ügyfele, hogy hívjon fel egy élő szexvonalat, majd tolmácsolja számára a beszélgetést. A közönségesen induló, abszurd és kínos helyzetből azonban lírai és szívszorító sztori kerekedik. A szemünk előtt bontakozik ki egy ígéret vagy kezdet: egy gyengéd és finom egymásra találás, amelyet csak a rossz minőségű videoüzenet által közvetített mosolyok és pillantások árulnak el.

A mesterien megszerkesztett filmben egyik történetszálról ugrunk a másikra, így bontakoznak ki egymás után az egymástól független sztorik, amelyek azonban néha, pillanatokra érintik egymást. A tehetős ausztrál kertváros lakói első pillantásra felhőtlenül boldogok, de mindegyik kapcsolatról kiderül: van valami, ami hiányzik belőle. Az egyiknél az izgalom, a másiknál a közös élmény, a harmadiknál a gyengédség, a negyediknél az őszinteség képessége… Szinte mindegyiküknek segítségére siet azonban a testi kötelék ereje és vagy teljesen feloldja az ellentéteket, vagy pedig –legalábbis ideiglenesen – újra összekovácsolja a párokat.

Látunk eleinte unalomba fulladó, majd a szerepjátékban felszabaduló kapcsolatot, titkos szexuális fantáziát, amelyet a pár egyik fele kezdeti ódzkodása ellenére minden erejével megpróbál valóra váltani, vagy éppen olyan házaspárt, amelyben az egyik fél csak alvó állapotában elviselhető. És fel-feltűnik egy retró sütiket sütő és osztogató férfi is, aki szörnyű titkát szeretné mindenkinek elmesélni, de úgy tűnik, senki nem akarja végighallgatni.

Hozhat-e hosszú távon megoldást a szex, vagy ha nem, akkor létezik-e más titkos recept – a Szexterápia nem kínálja tálcán a megoldást. Lehetünk-e tartósan boldogok egy párkapcsolatban? A nagy kérdés, amely egy darabig biztosan foglalkoztatja majd a nézőt, nyitott marad.

dzs

Szeretnél jegyeket nyerni a filmre? Lájkold a Bezzeganya Facebook oldalát, ahol elolvashatod a játék részleteit.