Egy magzati alkohol szindrómával született hétéves angol kislány nevében folyik az az érdekes jogi per Londonban, amely nem kis visszhangot keltett a héten a helyi sajtóban. A pert a kislányt gondozó önkormányzat kezdeményezte, az alperes pedig a „Criminal Injuries Compensation Authority” (CICA), a brit Igazságügyi Minisztériumnak az a szervezete, ami a bűncselekmények ártatlan áldozatainak anyagi jóvátételéért felelős Nagy Britanniában. A per kimenetelét árgus szemekkel követik a szakemberek. Ha az önkormányzat sikerrel jár, a CICA-nak ugyanúgy kell majd támogatnia a kislányt, mint azokat az áldozatokat, akik a bűncselekmények elkövetésekor már megszülettek. Ezért a per egyik potenciális kimenetele az lenne, hogy az anyák felelősségre vonhatóak lesznek gyermekeik azon károsodásaiért, amit a terhesség alatti életvitelük okoz. Nem kevesebb, mint 80 további per van készülőben, csak az ítélethirdetésre várva.

A nyilvánosság előtt meg nem nevezett anya 13 éves korában kezdett el alkoholt fogyasztani, és mire második gyermekével lett terhes, tini kora ellenére hatalmas mennyiségeket ivott. Saját bevallása szerint a várandóssága alatt napi minimum fél üveg vodkát és nyolc nagy dobozos sört fogyasztott el. Ez mintegy nyolcszorosa annak a mennyiségnek, ami már kimutathatóan károsítja a magzatot. Az orvosok és védőnők folyamatos figyelmeztetései ellenére is folytatta az ivást, és minden tanú szerint teljesen tisztában volt életvitelének potanciális következményeivel. A kislány agykárosodásának pontos szintje nem ismert, valószínűleg nem is lehet még tudni, de a fejlődésben visszamaradt, folyamatos kezelésre és fejlesztésre szorul. Ezeknek a kezeléseknek és fejlesztéseknek finanszírozása annak az önkormányzatnak a terhe, amelyik a kislányt gondozza. Az anya már semmilyen kapcsolatban nem áll vele. Ezért kérte az önkormányzat az állami támogatást, hiszen szerintük a gyermek ugyanúgy egy gondatlanságból elkövetett bűncselekmény áldozata, mint azok az emberek, akiket a CICA már anyagilag segít.

Abszolút valószínűtlen, hogy ez a per az anyák bűnügyi felelősségre vonásával járna, és a kislány szülőanyja nem is része ennek a jelenlegi jogi folyamatnak. Egyszerűen arról van szó, hogy ha megnyerjük [azaz elismerik, hogy a kislány egy bűntény áldozataként állami támogatásra jogosult], akkor olyan segítségeket is igénybe vehetünk, amik a jelen állami egészségügyi ellátáson belül nem lehetségesek. Ezáltal nagyban javíthatunk ezeknek a súlyosan sérült gyerekeknek és fiataloknak az életminőségén

 - nyilatkozta Neil Sugarman, az önkormányzat ügyvédje.

 „Semmit nem segít az anyáknak és a gyermekeiknek, ha ezeket az eseteket potenciális bűncselekményként kezeljük. Mindenki érdeke a terhes anyák egészsége, de mint ahogy azt a jelen jogszabályok elismerik, ez az érdek legjobban úgy van kielégítve, ha az addikciókat mint egészségügyi, nem mint bűnügyi kérdés közelítjük meg”

 - szólalt meg a másik oldalról Ann Furedi, a BPAS, a brit terhességi tanácsadó szolgálat vezetője.

A magzati alkohol szindróma egy 100 százalékban elkerülhető, gyógyíthatatlan, és helyrehozhatatlan károsodás, ami Nagy-Britanniában, évente kb. 3000 újszülöttet érint. Hiperaktivitást, testi és szellemi visszamaradást, beszéd- és hallászavarokat, tanulási nehézségeket, epilepsziát, és jellegzetes, eltorzult arcvonásokat is okozhat. Hazánkban az áldozatok száma a becslések szerint évente 300 újszülött. Ez kb. kétszer annyi, mint az évente Down-szindrómával született babák száma. A pontos számokat nem tudni, mert nem minden esetet ismernek fel, és gyakran a terhes nő alkoholfogyasztása titokban, zárt ajtók mögött folyik. Az összes élő, magyar, magzati alkohol szindrómások számát 21 ezerre becsülik, ami kb. egy kisváros lakosságának felel meg.

A szakemberek nem tudják meghatározni, hogy mekkora mennyiségű alkohol fogyasztása biztonságos még a magzat számára, mert ez nagyban függ számtalan más tényezőtől is: az anya genetikai hátterétől, súlyától, az alkohol erősségétől és minőségétől, az ivás előtt és alatt elfogyasztott étel mennyiségétől, placentától és pl. attól is, hogy a baba melyik szerve, vagy az agyának melyik része fejlődik akkor éppen.

Másutt

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?