Nemrég készítettünk egy felmérést, nem sokkal azután, hogy a bankszámlákra megérkeztek az első idei bérek, GYES vagy TGYÁS utalások.  Arról faggattuk az olvasót, nyert vagy veszített az új adóváltozásokkal. Háromszázötvenen töltötték ki rövid kérdőívünket, majd kétszer annyi nő, mint férfi, az átlagéletkor 37 év volt.

A többség vesztes pozíciót volt kénytelen az év elején elkönyvelni.  68% -nak csökkent a bevétele, 16%-nak nem változott a jövedelmi pozíciója,  és kb. 15% nyilatkozott úgy, hogy növekedett a bevétele.  A legtöbben a béren veszítettek (43%), de 37% a cafaterián is veszítet.  9,6%  kapott kevesebb GYED-et a tavalyinál. Viszonylag kevesen írták, hogy a TGYÁS vagy a vállalkozói adók-járulékok emelése volt a veszteség fő oka (a vállalkozói terhek növelését azért 7% említette). A veszteségek a kitöltők 47%-nál több, mint évi százezer Ft-ra rúgnak, a nyertesek nyeresége (ami 71%-ban bérnyereség) viszont évi 100 ezer alatt marad a többség (69%) szerint.  11,5% nyert kétszázezernél is többet éves szinten a nyertesek közül – de ugye ők összességében nem voltak sokan.

A cafateriánál a vezető juttatás az Erzsébet utalvány (a kitöltők 24% kap ilyet), ezt követi a SZÉP kártya 15%-kal, majdnem ugyanennyien kapnak valamiféle biztosítást, nyugdíj-vagy egészségpénztári hozzájárulást. Viszonylag kevés olvasó, 6% számíthat iskolakezdési támogatásra,   11% utazási bérletre vagy céges autóra.  Sajnos egy hiba miatt nyilván az „egyéb” kategóriába került az is, aki semmiféle cafateria-juttatást nem kap, így hízott az „Egyéb” majdnem 19%-ra – amúgy más felmérések szerint minden ötödik munkavállaló valóban nem kap semmiféle béren kívüli juttatást.

Még a nyertesek sem optimisták – gazdasági növekedést mindössze 1,7% -nyi olvasó vár. Csökkenő reálbérekre és növekvő munkanélküliségre 38% számít, és 49% szerint a nyertesek még többet nyernek idén, míg a vesztesek szerintük még többet fognak veszíteni. 11,4% feladta, hogy bármilyen kiszámíthatóság alapján jósoljon – ők jelölték a „Fogalmam sincs” választ, ami szintén nem valami pozitív ítélet a jelenlegi magyar gazdaságpolitikáról.

A vesztesek veszteségét a többség (66%) szerint kéne állnia az államnak, 24% szerint pedig a munkáltatóknak és az államnak közösen. A bibi mindösszesen ott van, hogy az államnak nemigen van saját jövedelme, már a tőlünk beszedett adókon kívül.  A számlát pedig ezek szerint ha nem a kárvallottak vagy munkaadóik fizetik, akkor mi, mindannyian.

 

Vakmacska