Az amerikai Epidemiology (Járványtan) orvosi havilap júliusi száma áttörő cikket közöl majd le az autizmus megelőzésének területén. Az UC Davis egyetemen elvégzett kutatás konklúziója, hogy felére csökken az autizmus előfordulása azon anyák gyermekeinél, akik a terhességet megelőző hónapokban, illetve a terhesség első hónapjában magzatvédő vitaminokat szedtek.  Azonban ha az anya a terhesség második hónapjában kezd csak el vitaminokat szedni, nincsen különbség az autizmus előfordulásában.

vitaminsphoto © 2010 Shannon Kringen | more info (via: Wylio)

Ez azt jelenti, hogy mire a legtöbb anya megtudja, hogy gyermeket vár, elmegy a nőgyógyászához, megbeszéli vele a vitaminok fontosságát, azokat felíratja és szedni kezdi, már túl késő ahhoz, hogy azok jótékony hatásukat legjobban kifejtsék, és többek között az autizmus esélyét lecsökkentsék. A tanulmány során 700 olyan észak-kaliforniai családot interjúvoltak meg, ahol 2-5 éves autista gyerekek voltak. Az anyákat részletesen kikérdezték arról, hogy szedtek-e magzatvédő vitaminokat a terhességük alatt, milyet és mikortól. A kutatás további eredményei között megemlíthetjük azt is, amelyik megerősítette a kapcsolatot az autizmus és két olyan génmutáció között, amelyekről már eddig is tudtuk, hogy megnövelik az autista spektrum-rendellenességek előfordulását. 

Az egyik ilyen, az MTHFR (metilén-tetrahidrofolát-reduktáz) gén mutációja, ami a folsav kevésbé hatékony feldolgozását és a vér magas homocisztein-aminosavszintjét okozza. Azoknál az anyáknál, ahol ez a génmutáció a magzatvédő vitaminok nem szedésével párosult, a gyermek esélye az autizmusra az átlagnak több mint négyszerese volt. A másik a COMT (katekol-O-metiltranszferáz) gén mutációja, ami ugyancsak a vér megemelkedett homociszteinszintjével jár. Ha az ezen génmutációval rendelkező anyák nem szedtek magzatvédő vitamint, gyermekeik esélye az autizmusra az átlag hétszerese lett. A fenti kutatási eredmény egy másik olyan nemrég publikált tanulmány nyomdokaiban jár, ami a terhes anya szervezetét és a terhesség körülményeit kapcsolta össze az autizmus előfordulásával.

Az ugyancsak amerikai Columbia University kutatói az autizmus esélyének háromszorosát találták azoknál a gyerekeknél, akiknek fogantatása kevesebb mint egy évvel követte testvéreik születését. 725 000 testvérpár adatait dolgozták fel, akik 1992 és 2002 között születtek Kaliforniában. Ők is úgy találták, hogy az autizmus előfordulásában nagyon fontos faktor az anya szervezete, különösen az anyaméhé, aminek folsavtartalékai a terhességek folyamán bizonyítottan kiürülnek. Mint a világ sok más területén, Kaliforniában is növekszik az autista gyermekek száma. Ez szinkronban látszik lenni azzal, hogy a modern szülők, akik egyre későbben vállalkoznak a terhességre, gyakran keveset várnak a gyermekek között. A két évnél kisebb korkülönbség előfordulása 11%-ról 18%-ra nőtt az elmúlt pár évben. Mindkét kutatás publikálói azt javasolják, hogy a termékeny korú nők, és különösen azok, akik gyermeket szeretnének vagy teherbe eshetnek, győződjenek meg arról, hogy elegendő folsavhoz jutnak már jóval a fogantatás előtt.

Másutt