A terhesgondozás nem a kórházban zajlik, szüléskor egy kísérő lehet bent, a borotválás nem kötelező, enni viszont lehet szüléskor, a csecsemős nővérek borzasztó leterheltek, érdemes inkább többedik gyermeküket szülő kismamatársaktól tanácsot kérni. Kórházteszt sorozatunk mai részében Hógyerek mondja el véleményét a fővárosi Szent Imre Kórház szülészeti osztályáról, ahol kétszer is volt alkalma tapasztalatokat szerezni. Továbbra is várjuk írásaitokat a bezzeganya kukac freemail.hu címre, amelyben részletesen beszámoltok, milyenek a körülmények abban a kórházban, ahol szültetek. A beérkezett írásokat megjelentetjük a Bezzeganyán, ezzel is segítve a kórházválasztás előtt álló olvasóinkat.

Terhesgondozás

A terhesgondozás nem a kórházban, hanem a Fehérvári úti rendelőben zajlik. Itt időpontra várják a kismamákat, a bejárat melletti előjegyzéses pultnál kell bejelentkezni, sorszámot adnak, a mindenhonnan jól látható kijelzőkön jelenik meg a sorszám előbb-utóbb, általában nincs sok csúszás. Vérvételre, vizeletvizsgálatra, EKG-ra ő ad beutalót, ezek mind az épületben találhatók, a két liftnek és a jól kitáblázott folyosóknak köszönhetően könnyen megtalálhatók. Parkolni a környéken szinte lehetetlen, a környező utcák mind fizetősek, és még tele is vannak, a villamosok viszont a rendelő előtt állnak meg.

A rendelőben az orvos fogad egy asszisztensnővel, levetkőzöl egy kis fülkében, és úgy ülsz fel a vizsgálóágyra, az asszisztens széke mögött, tehát legalább csak az orvos lát. Itt manuális vizsgálat van és Doppler. Uh-ra külön kell időpontot kérni a Bártfai utcai rendelőbe, ami a kórház oldalában van, gyönyörűen felújított rész. Egyébként a Fehérvári úti rendelőt is nemrégen újították, ami hiányzik, az a vécépapír, a folyékony szappan és a kéztörlő a mosdóból.

Az uh-nál gyakran órákat kell várni, annak is, aki időpontra megy és annak is, aki bent fekszik és leküldik kvázi sürgős uh-ra (sajnos ehhez is volt szerencsém). Itt a várakozásnak megfelelően a szonográfus is ideges. Amíg behívtak, hogy én leszek a következő, addig két lány is volt bent, mindkettővel a fülem hallatára közölték, hogy nincs szívhang. Ezek után kibújtak a függöny mögül és könnyes szemmel az én 38 hetes pocakomat bámulták. Nekik is, nekem is pocsék érzés volt.

NST-re a kórházba kell menni, egy nagy teremben van 3 gép, ezek egész nap működnek, 7-től a bejárós anyukáknak, kb. 11-től a bent fekvősöknek. Itt nem szokott csúszás lenni, ha bent fekszel, akkor jönnek és szólnak, hogy 5 perc múlva mehetsz. Ha a baba nem ficánkol megfelelően, akkor megmozgatják a pocakot, sétáltatnak egy kicsit, szívélyesen visszavárnak csokievés után, és mosolyogva kezdődik minden elölről. Ha te késel néhány percet, semmi gondot nem csinálnak belőle, maximum várnod kell néhány percet, mert aki utánad jött volna, arra rácsatolják a gépet. Minden reggel más szülésznő fogad ott, aki éppen ügyeletes. Persze fogadott szülésznőnél van lehetőség kórházon kívül is elvégeztetni az NST-t, ezt az orvosok elfogadják.

Szülés

Szülésnél a kórház szülészetére kell menni, ott csengetni. Az ajtó felett egy gólya lóg, csőrében batyu. Ezt előszeretettel birizgálják a várakozó leendő apukák. A férjnek kint kell maradnia az előtérben, mialatt az asszonyt megvizsgálják. A vizsgálatot az végzi, aki ráér éppen, vagy a szülésznőd, vagy az ügyleletes orvos. Általában mindig több férfi jár fel s alá az előtérben. Egy ember jöhet be a szülésre, az mindegy, hogy ez az apuka vagy anyukád, a testvéred vagy a szomszédasszony. Lehet felváltva is, a lényeg, hogy egy ember tartózkodhat bent. Vizsgálat után adatfelvétel az ügyeletes orvosnál, vajúdóban elhelyezkedés. A vajúdó egy 7 ágyas kórterem, melyben 1 db nst gép található. Az asszonyok általában nem töltelek itt sok időt. Arra is kérik a leendő anyukákat, hogy csak 5 perces, stabil fájásoknál jöjjenek. Ez a halk nyögések szobája, én nem szerettem itt lenni, inkább kimentem a folyosóra sétálni vagy az előtérbe a páromhoz. Ezt engedik. Ha az nst foglalt a vajúdóban, akkor valamelyik szabad szülőszobába kísérnek és ott kötik rád a gépet. Itt jön a szülésznő és az orrod alá dugja a szükséges papírokat, amiket alá kell írnod. A vajúdóban maximum 24 órát tölthetsz, a protokoll szerint ennyit várnak, bármilyen módon is indult a szülés, akár fájásokkal, akár a magzatvíz elfolyásával. Beöntés, borotválás orvostól függ, van, aki megköveteli, van, akinek eszébe sem jut. Nálam nem volt egyik alkalommal sem. 3 normál szülőszoba van és egy IKEA szoba, alternatív szülésre felkészítve. Nevét a bútorzatról kapta, melyet az említett áruházban vásároltak jó 15 éve. A szobában hatalmas kád található, egy franciaágy, labda, bordásfal, kötél. Az apuka műtősruhában jöhet be, de csak akkor, amikor az anyuka már a szülőszobára került. Ha szükséges, van oxitocin, EDA. A falakon impresszionista festők reprói (úgy látszik, ez általános), a három szülőszoba különböző színű: kék, sárga és rózsaszín. A nő bármiben szülhet, otthonról hozott hálóingben vagy akár pólóban.

Enni, inni lehet vajúdás, szülés alatt, el is várják, mint mondják, kell az energia. Apuka is ehet a szülőszobán, mi a szülésznőt is megkínáltuk, mert nem volt ideje enni korábban. Az orvos ritkán jön be a szülés alatt, a szülésznő vizsgál, ha indokoltnak tartja. Az ágy a kitolási szaknál egy mozdulattal átalakítható szinte észrevétlenül. Kitolásra bejön az orvos is, de nem biztos, hogy tesz bármit is. Szülés után az orvos néz meg, lemosdatás nincs. A babát a hasadra rakják abban a pillanatban, ahogy kibújt. Lehetőség van a köldökzsinór elvágására. Szülés után 20-30 perccel telefonon hívnak egy csecsemőst, aki egy pillanat alatt ott terem, ő a szülők szeme láttára lefürdeti a babát (a mosdó a szülőágytól 2 méterre van), a baba megkapja a karszalagot és az első ruháját. Amíg kórházban vagyunk, a benti ruhákat kapja, nem kell ruhát bevinni neki. Az apuka kezébe adja a babát, és kimegy. Az orvos ez alatt az idő alatt elvégzi az adminisztrációt. Ha szükséges, a szülésznő segít a szoptatásban, ha kérjük, ott marad még, ha nem, akkor ő is kimegy és kapunk két órát hármasban, hogy ismerkedjünk a picivel. Ezután a szülésznő jön vissza, segít felkelni, ha szeretnéd, ülhetsz tolókocsiba vagy mehetsz a szobádba a lábadon is.

Gyermekágy

A csecsemős részleg olyan, amilyen. A csecsemősök egész nap rohannak, nincs idejük semmire és senkire. Ha megkérded, hogy segítsen valamiben, akkor abban a 3 percben rád figyel, de másnap már nem emlékszik az arcodra sem. Be van osztva, hogy melyik szoba melyik szülésznőhöz tartozik, még véletlenül sem kérdezhetsz a másiktól, csak a sajátodtól. Reggel jön az aznapi szülésznő, bemutatkozik, elmondja, megkérdezi, hogy van-e valami gondod, kérdésed, persze, azt majd megbeszéljük később, aztán már rohan is a következő szobába. Rengeteg dolguk van, nagyon túlterheltek. A babák ruhái általában szakadtak, hiányzik néhány patent, de mindig frissen mosottak. Pelust, popsitörlőt kell vinni, de adnak is, ha végképp nincs. Ha nem tudod, megmutatják a pelenkázást, fejést, cicire tételt, de meg kell várnod, míg idejük lesz rá, ez lehet 10-12 óra is, jobb egy tapasztalt mamához fordulni. Van 3 db egyágyas VIP szoba, ottjártamkor 4000 Ft/éjszaka volt az ára és tömérdek 3, 4, 5 ágyas. Rooming-in van, de ha fáradt vagy, vagy zuhanyozni mész, akkor beadhatod a csecsemősökhöz a kicsit. Ezzel csak az a baj, hogy ha senki nincs ott, akkor simán ott maradnak a babák ordítani. Emiatt én nem adtam be, inkább a szobatársakra bíztam, mindenkinek többedik baba volt már. A folyosóra, szobákba nem jöhet látogató, egy üvegajtóhoz lehet kivinni megmutatni a babát, ez nagyon jó dolog, mert simán tudsz bármikor szoptatni zavartalanul. A látogatók többsége is jól kezeli ezt, aki itt szül, az fel van erre készülve. Minden kórteremhez 1 fürdő és vécé tartozik, ez közvetlenül a kórterem mellett nyílik. A szobát és a zuhanyzót is naponta kétszer tisztítják, először hajnali 5.30-kor. A babák az ott tartózkodásuk alatt gurulós kocsiban vannak, amiből a folyosón nem veheted ki, erre nagyon kényesek a csecsemősök, mert mint mondják, az ő felelősségük, ha valami történik a babával.

Problémamentes 3 nap után elengednek, császárosoknál ez 5 napot jelent. A babák megkapják az első oltást, ezt sajnos a szülő megkérdezése nélkül, bár tudjuk, hogy 6 hetes korig kell ezt megkapnia, egyszer csak viszed fürdetni, ott hagyod, mert soka baba vár előttetek, és mire visszamész, közlik, hogy az első oltás is megvan már. Ha a baba jól fejlődik, és te is rendben vagy, elengednek, a zárójelentésért nem kell sokáig várni. A csecsemőt csak hordozóban engedik haza.

Hógyerek