Koki, saller, köznevelés

Tegnap röppent fel a hír, Michl József módosító javaslata értelmében kikerülne a köznevelési törvényből a hatályos jogban szereplő mondat, miszerint„A gyermek és a tanuló nem vethető alá testi fenyítésnek, kínzásnak, kegyetlen, embertelen megalázó büntetésnek vagy bánásmódnak”.

'School, Grade School classroom' photo (c) 1905, IMLS Digital Collections & Content - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

„A gyermek, a tanuló, személyiségét, emberi méltóságát és jogait tiszteletben kell tartani, és védelmet kell számára biztosítani fizikai és lelki erőszakkal szemben.” Ezt a tervezetben szereplő mondatot a KDNP-s képviselő szerint csak ismétli a kihúzandó mondat. Ahogy egy tegnapi interjúban elmondta, úgy gondolja a határokat nem szűkíteni, hanem éppen tágítani kell. Bár véleménye szerint a makarenkói pofon nem korszerű, azért ha kihozzák a tanárt a sodrából... ki tudja?

A képviselő szerint ugyanis „van olyan gyerek, akinek egy koki dicséretnek tűnik, és van olyan, aki vérig sértve elrohan az ombudsmanhoz” ezért felesleges megkötni a tanárok kezét ha kokit, vagy éppenséggel sallert osztanának csemetéinknek. Hiszen maga a képviselő saját elmondása szerint felhatalmazott minden pedagógust, aki tanította gyermekét, hogy, ha szükségét érzi, nyugodtan „járjon el atyaként”. Na, igen. Itt van elásva az a bizonyos kutya. Egy atya a gyerekét ezek szerint pofozhatja, ütheti, oszthat sallert és kokit kedvére? Egyes képviselők háza táján ezek szerint igen. És ne nagyon várjuk a családon belüli erőszak ügyében sem előrelépést, míg nemes honatyáink ily emelkedett gondolatokat táplálnak a gyerekneveléssel, közneveléssel kapcsolatban.

Mert hát értelmezhetjük a szabályokat innen-onnan, de vajon a testi fenyítés és kínzás kiemelése a szövegben miért is kötné meg a tanár kezét? Elég a fizikai és lelki védelem? És ha a lelki védelem egy pofonként csattan a tanuló arcán, akkor jogos lesz?

A köznevelési törvény vitáját, egy korábbi ellenzéki obstrukció hatására egy szakaszban fogják tárgyalni, így ha a bizottság jóváhagyja a fenti módosító javaslatot, az jó eséllyel a végleges törvényben köt majd ki.

Ti mit adnátok az ilyen ötletekért? Kokit, sallert, esetleg citromdíjat?

Center

Forrás