gyereknőgyógyász kérdés

„Kinek volt a kislányával szörnyű vagy bármilyen élménye gyermeknőgyógyásznál?
Ismertek Budapesten valami kedves dokit aki, nő és nem rémíti halálra a hároméves gyereket? Mi jártunk egynél a háziorvos javaslatára a Szt. Jánosban, de nagyon megalázó és rémisztő volt! Várom válaszaitokat, hiszen nem csak a tiniknek vagy nekünk lehet problémánk...."
- kért segítséget egyik olvasónk.

Egyszer már volt nálunk téma a gyereknőgyógyásznál való vizit. Mivel a gyerek nem kis felnőtt, természetes, hogy nőgyógyászati poroblémái esetén is külön gyerekekre szakosodott orvosnak kell látnia. Ezeken a rendeléseken elsősorban a kislányoknál előforduló görcsös menstruációval, vérzészavarokkal, hüvelyi folyással foglalkoznak.

A gyerekkorban jelentkező hüvelyi folyások, fertőzések kezelése egészen más szemléletmódot követel, mint felnőtteknél. Például kevesen tudják, hogy a serdülőkor előtt a lányoknál gyakorlatilag nem létezik a felnőtt nőknél viszonylag gyakori gombás hüvelyi fertőzés. Az esetek jó részében a hüvely kóros folyását ilyenkor valamilyen baktérium okozza, vagy ahogy a feljebb emlegetett írásban olvasható volt, előfordulhat az is, hogy természetes élettani folyamat áll a háttérben.

A folyás másik oka az lehet, hogy a kicsi antibiotikum-kúrán esett át. Antibiotikumos kezelést követően gyakran alakul ki hüvelyi folyás, de ez a tünet legtöbbször egy-két hét alatt magától elmúlik. Akkor azonban, ha a hüvelyi folyást viszketés, fájdalom, esetleg kellemetlen szag is kíséri, mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni" - tanácsolta dr. Varga Anikó gyermeknőgyógyász.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyermek- és tinédzserkorban fellépő hüvelyi és húgyúti fertőzések olyan súlyos szövődményekkel járhatnak, amik később nehezíthetik, vagy egyenesen lehetetlenné tehetik a természetes módon történő teherbeesést, ezért a szülők felelőssége igen nagy a kérdésben, hogy félmegoldások helyett időben a megfelelő orvoshoz vigyék lányaikat.

Center