betegség egészség fertőzés nyár Tünde

Az elmúlt két év az egész világnak megmutatta, milyen az, ha egy fertőzés keresztülhúzza a terveinket. Legyen szó akár egy kávé beltéri elfogyasztásáról, koncertről, vagy ami éppen most is aktuális, a nyári utazásról, vagy a vakáció zökkenőmentes megéléséről. Hogy ezek meghiúsulását elkerülhessük, érdemes megismerkedni a nyáron leggyakrabban előforduló fertőző betegségekkel és a megelőzésükkel. Dr. Kövér Anna gyermekorvost kérdeztük a témában.

Melyek a leggyakoribb nyári fertőzések?
 

A betegség szezonalitásának köszönhetően nyáron háttérbe szorulnak a légúti infekciók, és sokkal gyakrabban találkozunk az állatok által közvetített, úgynevezett zoonozisokkal. Ilyenek például a hasmenéses kórképeket okozó Salmonella-, és Campylobacter fertőzések, vagy a kullancs által terjesztett Lyme-kór, illetve agyvelőgyulladás. A zoonozisokon túl természetesen nyáron is előfordulhat a gyomor-bélhuruttal járó emberről emberre terjedő Calicivírus fertőzés, valamint a húgyúti infekciók. Nézzük át, milyen tünetekkel járhatnak a fent felsorolt kórképek, és hogyan védekezhetünk ellenük.

A bélfertőzés tünetei lehetnek a hányinger és a hányás, hasmenés, hasi görcsök, láz, általános gyengeség. Enyhébb formában ennek kezelési módja a megfelelő folyadék- és ásványianyag-pótlás. Ezt megtehetjük a víz fogyasztásán túl úgynevezett orális rehidráló oldatokkal, de némelyik izotóniás üdítőital is megfelelő választás lehet. Amennyiben csillapíthatatlan hányás-, és ennek következtében itatási nehezítettség jelentkezne, véres hasmenést-, vagy elhúzódó-, akár 3-5 napon túl is fennálló lázat tapasztalnánk, mindenképpen javasolt orvoshoz fordulni – mondja Dr. Kövér Anna. A fertőzés következtében kialakult hányás illetve hasmenés a nyári melegben, főként lázas állapotban könnyen kiszáradáshoz vezet, ezért mindenképp figyeljük ennek jeleit (vizelet mennyiségének csökkenése, száraz nyelv, esetleg zavartság), és gyanú esetén szintén forduljunk orvoshoz.

Ugyancsak nyáron fordul elő legnagyobb gyakorisággal a kullancsok által terjesztett Lyme-kór és a kullancs-encephalitis, vagy agyvelőgyulladás is. Az előbbi a Borrelia burgdorferi által okozott, kezdetben általános-, influenzaszerű tünetekkel induló betegség, mely jellegzetes bőrkiütéssel, lázzal, illetve a későbbiekben idegi-, ízületi-, és szívgyógyászati problémákkal járhat. A betegség kullancs-csípéssel terjed, de a megbetegedéshez minimum másfél nap kullanccsal való kapcsolat szükséges. A tünetek napokkal, hetekkel a fertőződés után jelentkezhetnek, sokszor elsőként a csípés helyén megjelenő, céltáblaszerű, viszkető kiütés formájában. Egy-, vagy kétoldali térdduzzanat, végtagzsibbadás, gyengeség szintén figyelemfelhívó jelek lehetnek ismert kullancscsípést követően. Ezek észlelésekor feltétlenül szükséges orvoshoz fordulni. A betegség igazolása és mielőbbi kezelése igazán fontos a késői, gyakran súlyos szövődmények elkerülése érdekében.

Az agyvelőgyulladást okozó, szintén kullancs által terjesztett kórokozó egy olyan vírus, mely a kullancs nyálával szinte perceken belül bekerülhet a szervezetbe. Tehát ez esetben a kullancs korai eltávolítása sem segít megelőzni a betegséget. A tünetek átlagosan 8 nappal a csípéshez képest jelentkeznek, és jellegzetesen két fázissal zajlanak le. Kezdetben láz, fáradékonyság, rossz közérzet, fejfájás és ízületi panaszok jelentkezhetnek. A második fázisban hányinger, hányás, fényérzékenység, tudatzavar, súlyos esetben akár hirtelen kialakuló petyhüdt bénulás észlelhető. Kezelése leginkább tüneti, ezért rendkívül fontos megjegyezni, hogy a betegség védőoltással megelőzhető.

Szintén gyakori nyári megbetegedés az alsó húgyúti fertőzés, mely idősebb korban általában lányoknál jelentkezik. Főleg az E. coli bélbaktérium okozza, úgynevezett felszálló jelleggel, de más kórokozók is kiválthatják a tüneteket, melyek a gyakori vizelési inger, vizeletürítéskor jelentkező csípő érzés, alhasi fájdalom, véres vizelet lehetnek. A hólyaghurutot antibiotikummal kezeljük, de fontos a bőséges folyadékbevitel is, mondja a gyermekorvos.

Hogyan előzzük meg a nyári fertőzéseket?
 

A megelőzés talán legfontosabb eleme az esetek többségében a kézhigiéné. De ezen túl egyéb szokások bevezetése is fontos lehet. Ehhez azonban érdemes ismerni a fent részletezett fertőzések jellegzetességeit.

A salmonellosist leggyakrabban szárnyashús és tojás közvetíti, de történhet a fertőzés marhahússal, hallal, sőt, növényi táplálékokkal is, például magvakkal, növényi alapú sajtokkal, fűszerekkel és vízzel is. A Campylobacter fertőzés történhet nyers vagy nem megfelelően hőkezelt húsok fogyasztásával, valamint nyers – általában csirke- – hússal érintkezett konyhai eszközökkel vagy ételekkel (például, ha csirkehús után a mosatlan vágódeszkán vágunk zöldséget/kenyeret). A fentiek értelmében az étel közvetítette infekciókat az élelmiszerbiztonsági előírások betartásával, a húsok, tej-, és tejtermékek megfelelő hőkezelésével előzhetjük meg, valamint fontos a trágyázott, szabadföldön termesztett zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztás előtt minden esetben azokat alaposan megmosni, adott esetben hámozni. Nyers hús vagy hal érintése után is mindig mossunk kezet!

A rendszeres kézmosás és a higiénés alapszabályok betartása több szempontból is rendkívül fontos: az intim higiénia és a vécéhasználat tisztasági szabályainak követésével csökkenthetjük a húgyúti fertőzés esélyét is. Visszatérő alsó húgyúti fertőzések esetében érdemes vörös- és tőzegáfonyát fogyasztani, amelyek segíthetnek meggátolni a húgyutak nyálkahártyáján az E.coli baktérium megtapadását.

A fertőzések bekövetkezése, vagy antibiotikumkúra estén javasolt még probiotikum szedése is. Ezek a készítmények ugyanis támogatják a bélflórát, mely a bélfertőzésekkel szembeni védekezőképességünket befolyásolja, valamint segítenek a káros baktériumok szaporodását visszaszorítani és meggátolni.

Kullancs elleni védekezéssel is előzhetünk meg fertőzéseket. Rendszeres fűnyírással és a kert rendben tartásával az otthonunkban csökkenthetjük a vérszívók szaporodását. Kültéren, erdőkben, mezőkön pedig kerüljük a sűrű aljnövényzetet, vagy használjunk a testet takaró ruházatot, és alkalmazunk erre kifejlesztett riasztókat. Fontos ismét kiemelni, hogy Magyarországon elérhető a kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni védőoltás, mellyel a kórkép megelőzhető. Az oltás kifejezetten ajánlott szezon előtt a veszélyeztetett személyek úgy, mint rendszeres természetjárók számára!

A fentiek kapaszkodót nyújthatnak a nyáron gyakrabban előforduló fertőzések felismeréséhez, illetve megelőzéséhez. Ugyanakkor abban bízunk, hogy a nyarat továbbra is a naptejillat, a felfújható gumilabda, a főtt kukorica, a sok együtt töltött szabad óra, és a pihenés fogja meghatározni. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy valóban így lehessen!

Források:

https://www.uptodate.com/contents/lyme-disease-the-basics

https://www.uptodate.com/contents/arthropod-borne-encephalitides

Tünde