Tünde interjú orvos cukorbetegség

Évente 300-350 új diabéteszes gyermeket diagnosztizálnak, a frissen felfedezett diabéteszesek 40 százaléka hat éven aluli. A betegség nem megelőzhető és nincs összefüggésben az elfogyasztott cukor mennyiségével. A cukorbeteg gyerek sokat eszik, mégis fogy, rengeteget iszik és pisil. Figyeljünk oda a tünetekre! A gyermekkori cukorbetegségről Dr. Blatniczky László endokrinológus, diabetológus főorvost kérdeztük.

Hány gyermeket érint a gyerekkori cukorbetegség hazánkban?

Dr. Blatniczky László: A gyermekkori cukorbetegség előfordulása nem túl gyakori. Évente 300-350 frissen regisztrált 18 éven aluli diabéteszes van. A statisztikát nézve ez nem sok, de ennek az évi 300 családnak az életében a diagnózis traumát jelent a szó legszorosabb értelmében.

Lehet tudni a betegség okát?

Dr. Blatniczky László: Diabétesz esetén auto-agresszív állapot alakul ki, azaz a szervezet immunrendszere a beteg. Az immundendszer idegennek ítéli meg a saját inzulintermelő sejtjeinket. Az okát nem tudjuk. Biztos, hogy van genetikai érintettség, de társulnak hozzá környezeti tényezők is.

Van köze a betegség kialakulásának ahhoz, hogy mennyi cukrot fogyaszt a gyerek?

Dr. Blatniczky László: Nincs. A gyerekkori inzulinhiányos cukorbetegségnél nem azért alakul ki a betegség, mert sok cukrot evett a gyerek. Ugyanígy elmondható, hogy az oltások sem indukálják ezt a folyamatot.

Genetikai aspektusa viszont van: egy ismert diabéteszes család esetében az apák 7-8 százalékban örökítenek, az anyák 3-4 százalékban.

Hogyan alakul ki a gyerekkori cukorbetegség? Mikor kezdődik?

Dr. Blatniczky László: Nem tudjuk, mikor kezdődik. Egyszer csak beindul az önpusztító mechanizmus, elkezdenek pusztulni a sejtek. Jó ideig semmi tünet nem jelentkezik, közben már rég zajlik a folyamat. Ennek oka, hogy a mindenkori, még élő sejtek „gázt adnak”, többet termelnek és biztosítják a szervezet 24 órás inzulin igényét. Csakhogy a pusztulás közben zajlik tovább. Ahogy csökken a sejtek száma, úgy egyre kevésbé tudja a 24 órás mennyiséget biztosítani a még élő inzulintermelő sejtállomány. Amikor kb. a harminc százaléka van már csak meg az eredeti sejtállománynak, akkor ez a 30 százalék nem bírja, bénult állapotba kerül. Ebben a pillanatban leesik nullára az inzulintermelő képesség, és ekkor jelentkeznek a tünetek.

Miért fontos az inzulin a szervezetünkben?

Dr. Blatniczky László: Az inzulinnak az a szerepe, hogy a cukrot bevigye a sejtbe. Képzeljük el, hogy a molekula egy kulcs. A kulcs belemegy a sejtmembrán megfelelő helyén egy hüvelybe („kulcslyukba”) és egy úgynevezett receptor és inzulin egység lesz belőle. Amikor ez a receptor és inzulin egység kialakul, ettől válik a sejt membránja a cukor számára áteresztővé. Kell hozzá az inzulin és a receptor, hogy a kettő együttese elindítson egy olyan kémiai folyamatot a sejtmembránban, hogy a cukor be tudjon menni a sejtbe. A cukor tehát bekerül a sejtbe, és ott dolgozik tovább, majd lebomlik. Amikor nincs inzulin, akkor nincs bekötődés, a membrán nem lesz áteresztő, nem jut be a cukor a sejtbe, és ez okozza a tüneteket.

Mik ezek a tünetek?

Dr. Blatniczky László: Az első az étvágy növekedése: mivel az agyban lévő, éhségért felelős idegsejt csoport sem kap elegendő cukrot, beindul az „éhes vagyok” mechanizmus, tehát a gyerek jó étvággyal fog enni. Viszont a fentiekben vázolt okok miatt a cukor nem jut be a sejtbe. A vércukorszint viszont emelkedik. Mindemellett nincs kalóriabevitel. A szervezetnek fent kell tartania a testhőmérsékletet, a mozgás napi kalóriaigényét. A cukrát égetni nem tudja, mivel nem került be a sejtekbe, ezért elkezdi a zsírját égetni. Ennek következtében a gyerek elkezd fogyni.

Ha emelkedik a vércukorszint, akkor besűrűsödik a vér. Egy másik idegsejt csoport érzékeli, hogy besűrűsödött a vér, hígítani kell. A gyerek tehát elkezd inni. De a kérdés nem oldódott meg, csak a szerezet feltöltődött folyadékkal. Ekkor a vese is dolgozni kezd, hogy megszabaduljon a sok folyadéktól, vagyis a gyerek sokat fog pisilni.

Akkor tehát négy fontos óriási tünete van a gyerekkori cukorbetegségnek.

Igen:

  1. A gyerek jó étvággyal eszik.
  2. Sokat iszik, éjjel is.
  3. Sokat pisil, éjjel is. (Kisebb, már korábban szobatiszta gyerek újra bepisil éjjel.)
  4. Fogyni kezd.

Vannak egyéb tünetek is?

Dr. Blatniczky László: A magas vércukortól a gyerek tompává válik, álmosabb, aluszékonyabb lesz. Jellegzetes légzés is kialakul: nagy, mély légzések a jellemzők. De ami leginkább felhívja a figyelmet, hogy baj van, az a fokozott folyadékfogyasztás.

Össze lehet téveszteni más betegségekkel?

Dr. Blatniczky László: Előfordul, hogy a diagnózis felállítása téves: a gyakori pisilést okozhatja például húgyúti fertőzés is, de egy vizelet tesztből azonnal kimutatható, hogy a gyerek cukorbeteg-e. Ha gyakran iszik a gyerek, ennek oka is többféle lehet: például ha náthás, szájon át veszi a levegőt, nyitott szájjal alszik, kiszárad a szája, szomjas lesz. Vagy ha nagyobb az orrmandulája, kénytelen a száján levegőt venni, szintén szomjas lesz, iszik. Beindul a fűtési szezon, száraz a levegő, kiszárad a nyálkahártya, emiatt is iszik a gyerek, akár éjjel is. Sportol, kánikula van, sok oka van annak, ha a gyereknek fokozott a folyadékigénye. De sok gyerek van, akit úgy szoktattak meg, hogy sokat igyon.

Hogyan diagnosztizálják a gyerekkori cukorbetegséget?

Dr. Blatniczky László: A diagnózishoz vércukormérést kell végezni. Gyanú esetén egyébként nagyon egyszerűen ki lehet mutatni, hogy a háttérben cukorbetegség áll: a háziorvosnál, vagy gyógyszertárban kapható tesztcsíkra rápisiltetjük a gyereket. Amíg negatív a vizeletcukor gyerekeknél, addig nem kell izgulni. Az egyből pozitív lesz, ha 10 mmol/liter fölé emelkedik a vércukorszint: ekkor a vizeletben megjelenik a cukor.

Megelőzhető a gyermekkori cukorbetegség?

Dr. Blatniczky László: Sajnos semmit nem lehet tenni a kialakulás megelőzése érdekében. De a jelekre oda kell figyelni. Nem azért, mert meg lehet vele előzni a betegség kialakulását, hanem azért, hogy a gyerek ne kerüljön súlyos keto-acidotikus állapotba, azaz súlyos anyagcserezavaros állapotba, amikor a  vére savanyú kémhatásúvá válik (szervezete elsavanyodik), és életveszélyes állapotba kerül. Ha egy anyagcsere-összeomlásos folyamat elindul, akkor akár néhány óra alatt is súlyos, életveszélyes állapotot tud produkálni.

Milyen életkorban alakul ki leggyakrabban a gyermekkori cukorbetegség?

Dr. Blatniczky László: Az elmúlt 15 évben a cukorbetegség kezdete egyre fiatalabb életkorra tolódik át. A frissen felfedezett diabéteszesek 40 százaléka hat éven aluli. A legfiatalabb páciensemnél nyolc hónapos korban alakult ki a diabétesz. Felmerül itt a kérdés, hogy esetleg már méhen belül elkezdődhetett ez a folyamat.

Kinőhető a gyermekkori cukorbetegség?

Dr. Blatniczky László: Nem. A diabétesz egyik típusa sem nőhető ki.

Köszönjük a válaszokat!

(Az interjút folytatjuk a gyermekkori diabétesz kezelési módjaival, a szülők és az orvos szerepével.)

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?