Kedves Olvasó! Mi is tudjuk, hogy az egészségügyben mostanában az állapotok elég gyorsan változhatnak. Van, ami tavaly még lepukkant volt, idénre viszont felújították. Ahol tavaly lehetett szülni, idén talán nem. Orvost vagy szülésznőt fogadni lassan csak magánellátásban lehet, sok ismert kórházban cserélődik (vagy elfogy) a személyzet. Tavaly volt járványügyi korlátozás, idén nincsen. Sorolhatnánk még, de inkább arra biztatunk bennetekt, küldjetek FRISS, aktuális kórházi beszámolókat. Arról, ami most van, legyen jó, rossz, vagy vegyes tapasztalat. Sokat segítetek ezzel azoknak, akik a következő hetekben, hónapokban szülnek. Komolyan. - a szerk.

A kórház neve: Jósa András Oktatókórház Nyíregyháza 

A szülés időpontja (év, hónap): 2020. augusztus

A kórház állapota: Elég jó

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: Elfogadható

Szülészet/szülőszoba korszerűsége (vannak-e alternatív lehetőségek, pl. kád, bordásfal, labda, stb.): Igen, bár szólni kell előre. A labdát az orvosom hozatta be. 

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Fogadott orvosom volt. A szülésznő és az orvos felváltva néztek rám. 

Szülésvezetés (kötelező-e a gátmetszés, oxitocin, siettetik-e a szülést): oxitocint kaptam, nem kérdezték, hogy mit szólok hozzá. Megbíztam az orvosomban, előző szülésemnél nem kaptam, de most szükségesnek ítélte meg. 

Császármetszés (bent lehet-e apuka): Egy üvegajtó előtt kell várakozniuk. 

Látogatási rend (bármikor lehet menni, vagy meghatározott időben, apuka bemehet-e a kórterembe): meghatározott látogatási rend van, apuka bejöhet a kórterembe, de a látogatási időt szigorúan veszik. 

Mit kell vinni a baba ellátásához? (ruha, pelenka, popsitörlő, stb.): Popsitörlőn és krémen kívűl mindent adnak, de vihetünk magunkkal saját ruhát, pelust, fülpiszkálót, stb. 

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? 2

Van-e VIP szoba? Úgy tudom, 2020-ban felújították a szülészeti osztályt és ezzel együtt a VIP szoba megszűnt, helyette kevesebb ágyas szobák vannak. 

Koszt mennyisége, minősége: nagy adag, de számomra ízetlen. A szobatársamnak ízlett.

Kommunikáció (adott-e információkat, tájékoztatott-e az orvos/szülésznő a szülés előtt/közben/után): Nem igazán kaptam felvilágosítást, bár nem éreztem a hiányát, mert már szültem egyszer ott, tudtam nagyjából, hogy mire számítsak. 

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Nem kaptam semmilyen tanácsot, a zárójelentésen viszont leírtak mindent. 

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: a baba végig velünk volt, éjszaka is, csak a kötelező vizsgálatokra vitték el.  Nem örülnek a csecsemősök, ha beviszed hozzájuk a gyereket. Mikor szülés után kikerültem szobára, közölték, hogy csak addig vihetem be hozzájuk a kicsit, ameddig a szobatársam meg nem érkezik. Bár igazság szerint nem is állt szándékomban. A babákat nem fürdetik. Nagyon-nagyon szoptatáspártiak. Orvos a bent tartózkodásom alatt nem vizitelt, a fogadott orvosom jött be kétszer. 

Kérünk, hogy pontozd a kórházat az alábbiak szerint! Minden szemponthoz írj egy számot 1-10-ig (1: legrosszabb, 10: legjobb) a tapasztalataid alapján!

szülészet állapota: 9

kórtermek állapota:8

szülőszoba korszerűsége:8

felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök):9

mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota:8

orvosok segítőkészsége:9

szülésznők segítőkészsége:8

csecsemős nővérek segítőkészsége:6

kommunikáció, tájékoztatás:6

tisztaság:9

ellátás minősége:8

személyes élmények:8 

Zsuzsa