Itt a nyár, és az iskolából kirajzó tinik autóba fognak ülni, legalábbis az Amerikai Egyesült Államokban. Az AAA (American Automobile Association, Amerikai Gépjármű Szövetség) június 6-án jelentette meg új felmérését, amely szerint az év „hét leghalálosabb napja” május utolsó és szeptember első hete közötti időszakban van, ebből öt júliusban.

Speed of  Soundphoto © 2009 Ana Patícia Almeida | more info (via: Wylio)

 „Nyáron a gyerekek nem járnak iskolába, azaz többet ülnek a volánnál, és ha többet vezetnek, akkor több baleset is van” – nyilatkozta Justin McNaull, az AAA egyik szóvivője. Az AAA elemzése   egy olyan rendszer alapján jött létre, amely a 13 és 19 év közötti halálos áldozatokat (utasok és vezetők) regisztrálta és vizsgálta 2005 és 2009 között. A Times cikke szerint a májusban, júniusban, júliusban és augusztusban regisztrált, közúti balesetben meghalt tinédzserek átlaga messze meghaladta a többi hónapban regisztrált értékeket.

McNaull abban reménykedik, hogy a felmérés eredményei következtében a szülők és fiatalok óvatosabbak lesznek. „Nem egy nap halálos áldozatairól van szó, hanem egy egész nyárról.” Más szervezetek is végeztek hasonló elemzéseket az elmúlt hónapokban. Állítólag ugyanarra a következtetésre jutottak, mint az AAA: nyáron több tini hal meg az utakon.

Allan Williams útbiztonsággal foglalkozó tanácsadó, valamint az Insurance Institute for Highway Safety  nonprofit csoport volt vezető kutatója (a csoportot a biztosítóipar finanszírozza), hangsúlyozta, hogy ezek a statisztikák nagyon fontosak, mert újra és újra felhívják a szülők figyelmét a veszélyekre. „Azt szeretnénk, hogy a szülők tényleg odafigyeljenek” – nyilatkozta Williams. „A szülők általában felügyelik a gyerekeiket, amíg azok vezetni tanulnak, de jóval kevebb figyelmet fordítanak rájuk, ha már rendelkeznek jogosítvánnyal, pedig utána nő meg nagyon a kockázat.”

 

Forrás: ParentDish