16 akciónap

Idén 20. éve tartják meg hazánkban a 16 akciónapot, amelyet november 25-én, a nők elleni erőszak ellenes világnapon kezdenek, és december 10-én az alapvető emberi jogok világnapján fejeznek be. A NANE Egyesület évről évre megrendezi a Néma Tanúk felvonulást a párkapcsolati erőszak halálos áldozatainak emlékére. Késsel leszúrta, agyonverte, baltával fejbe verte, tarkón lőtte, etc, ez áll a pirosra festett bábuk mellkasán. És persze mellette a "kisebb" problémák: megerőszakolta, fogva tartotta, zaklatta, bordáit eltörte, APEH-tisztviselőt korrumpált, hogy volt barátnőjét vizsgálatnak vessék alá, hátha majd így be tudja zsarolni, hogy visszatérjen hozzá (metropol hír).

Évente van 16 napunk arra, hogy odafigyeljünk az erőszakra, amely körbevesz minket. Minket, nőket. Mert a párkapcsolati erőszak 95 százalékát férfiak követik el nők ellen. A maradék 5 százalékot nők követik el férfiak ellen, vagy azonos nemű kapcsolatokban történik. Statisztikák bizonyítják, hogy a nők annál nagyobb veszélyben vannak, minél közelebb vannak a saját otthonukhoz, és minél közelebbi ismerős, vagy családtag van a közelében. A férfiak annál nagyobb veszélyben vannak, minél távolabb vannak az otthonuktól, és minél ismeretlenebbek az emberek. Mégis a nőknek mondják, hogy maradjanak otthon, és kísérje el őket egy férfi hozzátartozó, és akkor nem eshet bajuk.

Évente 16 napunk van arra, hogy megemlékezzünk a halottainkról.

Menjetek ki a felvonulásra.

November 26, szombat

Néma Tanúk felvonulás a párkapcsolatierőszak halálos áldozatainak emlékére 14:00-16:00 Anker Klub (1061 Bp., Anker köz 1-3.)

Idén ismegrendezzük azt a felvonulást, amely a párkapcsolati erőszak nyomán meghalt női áldozatoknak állít emléket,ésa nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem fontosságára hívja fel a figyelmet.

Program november 26-án szombaton:
 14:00–15:00 Megnyitó az Anker Klubban (1061 Bp., Anker köz 1-3.)

A nők elleni erőszak helyzete 2011-ben: a résztvevő szervezetek beszámolnak az idei évről; megemlékezés az elmúlt 12 hónap alatt párkapcsolati erőszak miatt meghalt nőkről.

15:00–16:00 Felvonulás a Néma Tanú sziluettekkel. A felvonulás útvonala: Anker köz-Andrássy út.-Liszt Ferenc tér

Gyere el, és segíts minél több ember figyelmét felhívni az erőszakra!

Párkapcsolati erőszak a leszbikus és meleg kapcsolatokban 19:00 1067 Budapest, Teréz krt. 7. Fsz/1. 12-es kapucsengő

Beszélgetésa Teréz Klubban 
A Teréz Klubban az LMBT és a feminista emberek érdeklődésére számot tartó témákat vitatunk meg havirendszerességgel.

Legközelebbi beszélgetésünket a A 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen (http://16akcionap.org/) keretében tartjuk.

Hely és idő:
2011. november 26. 19:00, érkezés 18:30-tól
1067 Budapest, teréz krt. 7. Fsz/1.12-es kapucsengő
. Térkép.

Hozzájárulás a költségekhez: 
500 Ft

Témák:
 Mi a párkapcsolati erőszak? 
Van-e különbség a heteró és L/M párkapcsolati erőszak között?
 Korai figyelmeztető jelek. 
Hova fordulhatnak az áldozatok?
 Hogyan segíthetünk?

November 27, vasárnap

Emberi jogi téli vásár 16:00-22:00 Teréz 7 - 1067 Budapest, Teréz krt. 7. 12-es kapucsengő A PATENT Jogvédő Egyesület jótékonysági vásárt szervez a családon belüli erőszak áldozatainak megsegítésére. A vásárban apró karácsonyi sütemények, mogyorókrém, karácsonyi dekoráció, hangulatos lumino lámpafüzérek, ajándéktárgyak stb. lesznek kaphatók.

Abevételt a Patent jogsegélyszolgálata egyik ügyfelének támogatására ajánlja fel.

Az egyesület bántalmazott nőkkel és gyerekekkel kapcsolatos jogvédő tevékenységéről bővebben itt lehet olvasni.

Az Emberi Jogi Téli Vásáron a Bezzeganya törzskommentelőjének, Selkt-Sának Swarovskiból készített ékszerei is megvásárolhatóak, amivel a Patent Egyesület tevékenységét támogathatjátok.