Tudom, hogy ez az oldal arról szól, hogy a gyereknevelés nem habostorta, de a múltkori cikk a gyermekes életről annyira ledöbbentett, hogy muszáj erősítenem a pozitív oldalt. 

Tény, hogy néha nagyon fárasztó, vannak esték, amikor csorgó nyállal bámulok magam elé a fáradtságtól, vagy úgy felnyomják az agyam a kölykök, hogy csak azért nem üvöltök hangosabban, nehogy rám hívják a gyermekvédelmiseket.  De! Nem hiszek a szürke hétköznapokban, az elszürkülésben, sosem hittem. Viszont hiszek a jókedvben, az érzéseink vállalásában és még inkább az ő érzéseik megértésében. 

Hiszek a pocsolyában ugrálásban (gumicsizmában), a homokban fetrengésben, a hangoskodásban. A tiszta ruhában nem hiszek. 

Hiszek abban, hogy minden alkalommal megbeszélem vele, hogy az úttestre lépés előtt körülnézünk. Százszor is. Nem időtakarékos, de hiszek benne. És mit látok? A másfél éves megáll, körülnéz és ingatja a fejét, hogy nem-nem (jön autó). 

Hiszek abban, hogy ha a Dunába sürgősen bele kell dobni azt a kavicsot, akkor van annyi időnk indulás előtt, hogy beledobjuk. Még kettőt is. 

Hiszek abban, hogy ovi után elmegyünk piknikezni és ott esszük meg a nagy tál eprünket, és nem rakom be a tévé elé. Még költséghatékony is, ez sem lehet kifogás.

Hiszek abban, hogy mászhat a csúszdán FELEFELÉ, amennyiben ezzel éppen senki nem zavar. Miért is ne? Miért akadályozzam folyton mindenben? Csak hogy a Julcsi néni elismerően bólogasson, hogy milyen jó gyerek?

Hiszek abban, hogy nem kell mindig korlátozni, agyonegrecírozni csupán azért, mert az gyorsabb, mint elmagyarázni vagy kivárni, amíg megcsinálja.

És sokszor megkapom az apró visszaigazolásokat, hogy valamit jól csinálok. Amikor becsörtetünk a kertész bácsihoz, ő rémültem néz a virág felé rohanó gyerekre, majd csodálkozva megjegyzi: jéé, nem tépi le, mint a többi gyerek? Nem. Csak megszagolja. Mert beszéltük és ő érti. Mert mindent ért. 

Hiszem, hogy van élet a gyerek után is. Nagyon is.

Metzger Vanda

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?