A kórház neve:

SZTE Női Klinika

A szülés időpontja (év, hónap):

2023.06.hó

A kórház állapota:

Modern, felújított állapotú a szülészeti osztály és a csecsemőosztály.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota:

Felújított, szép, modern. Rendszeresen takarítják.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége (vannak-e alternatív lehetőségek, pl. kád, bordásfal, labda, stb.):

Volt fitnesslabda, szülőszék, állványról lógó függönyszerűség, fotel, klímaberendezés. Modern, kényelmes szülőágy. Amikor én szültem, folyamatban volt a káddal felszerelt szülőszoba kialakítása, valamint az ehhez kapcsolódó szülésznői képzés.

Orvos(ok) segítőkészsége:

Csak a szülőszobára érkezéskor (reggel) és a baba születése előtti félórában találkoztam orvossal (délután). Mindkettő orvos korrekt volt. Aki a szülésnél volt jelen abszolút figyelembe vette a kéréseimet. A vajúdás alatt nem találkoztam orvossal, de nem is volt szükség rá.

Szülésznő(k) segítőkészsége:

Nekem pozitív tapasztalatom van a szülésznővel, aki a szülésemet kísérte. Figyelembe vette és teljesítette a felmerült kéréseimet a vajúdás és a szülés alatt. A vajúdás alatt kb. óránként bejött a szülőszobába megnézni a ctg értékeit, ezenkívül nem volt jelen. Nekem jó volt így, nem volt szükségem a szülésznő folyamatos jelenlétére a vajúdás alatt.

Csecsemős nővér(ek) segítőkészsége:

Rooming-in rendszer van a csecsemőosztályon, de bármikor be lehet tolni a babát megőrzésre a csecsemős nővérekhez és lehetett hozzájuk fordulni a felmerülő kérdésekkel. Amikor én voltam ott, alapból nem mutattak vagy mondtak el babaápolási, gondozási dolgokat. pl. pelenkázás, de ha kérdeztem, segítettek mindenben. Egyedül az volt zavaró, hogy többen többfélét javasoltak a baba mellre helyezésével kapcsolatban.

Szülésvezetés (kötelező-e a gátmetszés, beöntés, oxitocin, siettetik-e a szülést, stb.):

Nincs beöntés, kúpot adnak az osztályra való felvétel után. Nekem nem siettették a szülést, minden a maga ütemében zajlott, igaz, gyorsan is történt nálam a tágulás. Gátmetszésem nem volt, mert kértem, hogy ne legyen.

Császármetszés (bent lehet-e apuka, sürgősségi volt vagy tervezett, stb.):

Úgy tudom, bent lehet, ha szeretne, de nekem erről nincs személyes tapasztalatom, nem császármetszéssel szültem.

Látogatási rend (bármikor lehet menni, vagy meghatározott időben, apuka bemehet-e a kórterembe, stb.):

Meghatározott időben van látogatás. A látogatókat a folyosó egy meghatározott részén lehet fogadni, oda lehet kitolni kiskocsikon a babákat, vannak székek, asztalok kirakva a folyosó ezen részén. A VIP-szobába mehetnek csak be a látogatók, a nem fizetős, többágyas szobákba nem.

Mit kell vinni a baba ellátásához? (ruha, pelenka, popsitörlő, stb.):

Popsitörlő kendőt mindenképp vinni kell, azt nem adnak. Pelenka, popsikrém van kirakva a kórtermekben, szabadon használható, naponta töltötték fel a pelenkás dobozt pelenkákkal. Ruhát is adnak a babáknak, de lehet sajátba is öltöztetni. Szoptatós párnát, igény eseten bimbóvédőt, cumisüveget is adnak. Én a szülés után a csecsemőosztályon kaptam hálóinget, törölközőt, 10-es csomag betétet, termékmintát bimbóvédő krémből, melltartóbetétből, ezek elegek is voltak a bent tartózkodás alatt. Kórházi táskába pakolt dolgok nagy részéhez hozzá se nyúltam, érintetlenül vittem haza. Ha tudom, hogy ennyi mindent adnak, nem készülök két táskával a kórházi napokra. Evőeszközt, poharat mindenképp vinni kell, azt nem adnak.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó?

6-nál több

Van-e VIP szoba?

Van.

Ételek mennyisége, minősége:

Nekem kevés volt a kórházi koszt, reggelire, vacsorára egy szelet kenyér, egy-két szelet felvágott, negyed uborka. Az ebéd leves, főétel, gyümölcs vagy túró rudi volt. Lehet kérni cukorbeteg és egyéb diétának megfelelő ételt is.

Kommunikáció (adott-e információkat, tájékoztatott-e az orvos/szülésznő a szülés előtt/közben/után, milyen stílusban beszéltek veled, stb.) Ha van konkrét történet, ami megmaradt benned, azt is írd le!

Normális, kedves modorban beszéltek velem. Konkrét tájékoztatást nem kaptam a szülés során, ha kérdeztem, válaszoltak, segítettek.

Bent volt az apuka a szülésen?

Igen, mindketten akartuk.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt (ha igen, hasznosak voltak-e számodra?):

Babafürdetéssel kapcsolatban adtak írásos tájékoztatót, valamint szoptatással kapcsolatban adtak tanácsot. Nekem ez első szülés volt, a kórházi tartózkodás alatt megtörtént a tejbelövellés, mégse ment jól a szoptatás azalatt a pár nap alatt, amíg bent voltunk, hiába kaptam tényleg hasznos tanácsokat a szoptatással kapcsolatban. Utólag már látom, hogy az a 3 kórházi nap kevés volt, hogy összeszokjunk a babával és jól menjen a szoptatás.

Ki segített legtöbbet a szülésed során? Ki volt rád a legnagyobb hatással? 

Nekem a legnagyobb segítség az volt, hogy velem lehetett a párom és nem zargattak feleslegesen a vajúdás alatt, hagyták, hogy a maguk ütemében történjenek a dolgok, és ezért hálás vagyok a szülésznőnek.

Összességében milyen volt a szülésed érzelmileg, fizikailag? 

Fizikailag nagyon fájdalmas volt, kéjgázt kértem fájdalomcsillapításra, így még éppen elviselhető volt a fájdalom. Mindeközben valahogy mégis tudtam befelé figyelni és kizárni a külvilágot.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz. Ide bármilyen történetet, eseményt leírhatsz, amire szívesen emlékszel vissza, vagy ami rossz emlék maradt.

Nekem abszolút pozitív élményként maradt meg a szülés, köszönhető ez nagyban a kórházban tapasztaltaknak. A terhesgondozás során is állami ellátást vettem igénybe, ott is megfelelő odafigyelést tapasztaltam. Egyetlen negatívumként a vizsgálatok előtti hosszú várakozást tudom megemlíteni, hiába mentem időpontra, volt, hogy egy órát is kellett várni az orvosokra, egyedül a ctg -re hívtak be az időpontom szerint.

Értékelés:

  • a kórház állapota: 9
  • a szülészet állapota: 10
  • a kórtermek állapota: 9
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 8
  • tisztaság: 8
  • szülőszoba korszerűsége: 10
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 9
  • az orvosok segítőkészsége: 9
  • a szülésznők segítőkészsége: 10
  • a csecsemős nővérek segítőkészsége: 10
  • kommunikáció, tájékoztatás:9
  • az ellátás minősége: 8
  • személyes élmények: 9

Átlag: 9

Ha az elmúlt 1-2 évben szültél valamelyik hazai kórházban, oszd meg te is tapasztalataidat ide kattintva.

Ha szülésed történetét osztanád meg, a bezzeganya@bezzeganya.hu címen várjuk!