Mit is mond a régi viccben a frissdiplomás közgazdász a frissdiplomás bölcsésznek?

– Egy kólát és egy nagy krumplit!

 'Graduates Share a moment' photo (c) 2007, William Hale - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

A jövő viszont mást tartogat. Felvirradhat a tanárok aranykora. Igaz ugyan, hogy a másik tervezetet forraló állami edényben éppen az óraszám emeléséről, egész napos iskoláról és létszámleépítésről szóló tervek forrnak. A kormány tegnap felröppent hírek szerint a jelenlegi közel felére csökkentené az államilag támogatott helyek számát a felsőoktatásban. A tanárok, az orvosok, és a közszolgák (akiknek állítólag egy új egyetem is készül a boszorkánykonyha falai között) továbbra is szükségesek. De a sok haszontalan közgazdász és jogász! (És a nemzetközi gazdálkodás, a pénzügy és számvitel, a gazdálkodás és menedzsment, a turizmus és vendéglátás, a nemzetközi tanulmányok, valamint a politológia szakos diploma.) Piha! 

A 20 éves terv keretében kiforralják nekünk azt is, hogy mire lesz szükség a mindenkori munkaerőpiacon. Aki meg úri huncutságként tanulna, az fizesse is meg az árát! – így a terv.

Egyébként milyen igaz. Régen ugye a munkás- vagy parasztcsalád fiait várta tárt karral az egyetem. Most viszont eljött az idő! A pénz beszél. Fülünkbe suttogja remek terveit, duruzsol az egyetemek állami kontrolljáról, mesél nekünk a fizetőképes réteg képzéséről, és hallgat sok másról.

El kell kezdenem spórolni a gyerekeim tandíjára (hacsak nem akar valamelyik tanár vagy orvos lenni) Én mindenesetre azt hiszem, elmegyek a boltba malacperselyért.

 

Center

(aki amúgy mindkét diplomáját munka mellett költségtérítéses képzésben szerezte, de tudja, hogy azért tudta kifizetni az így is borsos összegeket, mert azért ezt is támogatta akkoriban Állam Bácsi)

 

Forrás: http://www.origo.hu/itthon/20110919-szamitasok-a-felsooktatasi-keretszamok-megallapitasahoz.html