Másutt fürdetés gyermekápolás

Szájkaratés csetepaté tört ki az amerikai Disney babás blogján, majd azt követően egy reggeli tévés műsorban, amikor egy kismama egyesek számára szokatlan babaápolási rutinját vallotta be. Ez csak azt bizonyítja, hogy nem csak a bezzeganyák esnek egymásnak az élet fontos dolgainak (mint a hozzátáplálás, szoptatás vagy a beöntés) témakörében, hanem ez egy nemzetközi jelenség.

A különbség csak annyi, hogy a megosztóbb témák esetén az Egyesült Államokban egy ismeretlen, blogoló kismama napokon belül egy olyan tévéműsor kamerái előtt végezheti, amit több tízmillió ember néz nagy érdeklődéssel. Mi volt ez az érdekfeszítő és megosztó téma? A kisbabák fürdetése!

Az eredeti, október harmadikai blogposztban a 32 éves, háromgyermekes kismama, Claire bevallja, hogy nem fürdeti három hónapos kisfiát minden nap. Sőt, az is előfordul, hogy még csak hetente sem: esetenként 10 nap is eltelik a fürdőkádas pancsikolások között. Az ápolt, jólfésült és bevállalós anyuka, „Kell egyáltalán egy kisbabát füröszteni?” című írását a „Bevallom, nem szoktam füröszteni a  babámat...” szavakkal indítja, majd elmagyarázza, hogy bár az első  gyerekét minden nap fürdette kádban, most, hogy már három kisgyereke van, egyáltalán nem érzi szükségesnek egy szaladgálásra, izzadásra, és önmaga bepiszkolására képtelen csecsemő szappanos vízben való napi áztatását. Az esti rutinjuk így is nagyon pörgős, a két nagyobb gyerek (akik minden nap fürdenek) igényeinek kielégítése miatt. Az amerikaiak által igencsak tisztelt egészségügyi kutatóközpont, a Mayo Clinic ajánlását is idézi, ami szerint a napi fürdetés nagyon kiszáríthatja egyes kisbabák bőrét, és az ekcéma előfordulását is meggyakorítja, ezért bőven elég letörölgetni a pelenka alatti részeket, az arcot és a nyakat.

Az olvasók reakciója gyors volt és agresszív. Pár kommentelő azonnal lustának és gusztustalannak  nevezte Claire-t. Megindult az ész osztása mindkét oldalon. A higiéniai okokon kívül a poszton szörnyülködők azt a gyakran felhozott érvet is előszedték, hogy az esti fürdetés kiváló alkalom a rutin kialakításához és a meghitt, boldog pillanatok által a baba-mama bonding elősegítésére (arról elfeledkezve, hogy a meghitt, boldog pillanatok kicsit nehezebben állíthatóak elő, ha két nagyobb kópé püföli egymást és veri szét a lakást hallótávolságon belül).

Claire a Good Morning America című reggeli beszélgetős műsorban is megvédte álláspontját, ahol szakértők, más szülők és sztár riporterek is kifejezték véleményüket. „Ha karjaidban tartanád a kisfiamat, te is éreznéd a csodálatos babaillatot, egyáltalán nincsen rossz szaga” nyilatkozta Claire. A műsor az Amerikai Gyerekorvosok Szövetségének ajánlását is idézte, ami szerint a heti háromszori teljes fürdetés elegendő, de természetesen minden kisbaba és anyuka személyes igényei mások.

Én a magam részéről bevallom, hogy egyik kisbabámat sem fürösztöttük minden nap. Az elsőszülöttnél az angol védőnő által ajánlott kétnaponta fürdetést a „top and tail” (tető és alváz) nevű tiszta vizes letörölgetéssel váltogattuk, és a kúszó kor eléréséig egészen biztosan több nap törölgettünk, mint fürösztöttünk. A második lányom ekcémás volt, ezért nála még kevesebb kádban ázás volt. Habos szappant egyik gyereknél sem használtunk kb. egyéves korig.

Ti mit gondoltok a mindennapos gyerekfürdetésről? Szükséges vagy felesleges?

Másutt