Colorado és tizenhét másik állam egészségügyi költségvetési válságra hivatkozva nem finanszírozza tovább a korábban széles körben alkalmazott eljárást, az újszülött kisfiúk körülmetélését. Zsidó és muszlim családok tiltakoznak, bíróságra akarják vinni az ügyet, mivel így akadályozzák őket vallási jogainak gyakorlásában, és abban, hogy maguk döntsenek arról, mi a legjobb a gyerekeiknek. Mások szerint a körülmetélés nemi csonkítás, melyet a szülőknek nem lenne szabad rákényszeríteniük a gyerekeikre. „Üdvözlendő dolog az új törvény, hiszen az adófizetők pénzét miért is kellene egészséges testrészek csonkolására pazarolni, ráadásul ez az eljárás az emberi jogok megszegése is” – nyilatkozta Matthew Hess.

Joanne Zahora, a Colorado Állam Egészségügyi Minisztériumának szóvivője úgy nyilatkozott, hogy kutatásaik szerint a körülmetélések orvosilag nem szükségesek. Az eljárásnak azonban még mindig sok támogatója van. „Ez igazán olcsó beavatkozás” – állítja Irene Aguilar, denveri orvos, aki a körülmetélés melletti érvként megjegyezte azt is, hogy a beavatkozás csökkenti a húgyvezeték-fertőzések arányát, a pénisz rákos megbetegedését és a férfi szexuális partnereinél a méhnyakrák kialakulásának esélyét. Aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a körülmetélések finanszírozásának megszüntetése negatívan diszkriminálja a zsidó és muszlim vallású lakosokat.

A WHO jelentése szerint a körülmetélés az egyik leggyakoribb beavatkozás az Egyesült Államokban, amit újszülött fiúkon hajtanak végre, de ez az eljárás nem ennyire elterjedt a világ többi részében. Míg az amerikai kisfiúk 75 százalékánál végzik el nem vallási okokból a körülmetélést, addig máshol ez az arány 30 százalék.

Tünde