etetés dietetikus nem eszik a gyerek

Az alábbi olvasói kérdés érkezett hozzánk Anettől:

„Három gyermekem van: 15, 13 évesek és egy félévesem, Zsombi.

Elég nagy a korkülönbség és nem emlékszem, hogy korábban lett volna ilyen problémánk. 

A nagylányaim egyéves korukig szopiztak.

Zsombit sajnos három hónapig tudtam szoptatni, tápszeres lett. Az elején még jól fogadta, bár mindig sokkal kevesebbet evett, mint a „normális”. 

Evés közben állandóan feszít, tekereg. Már kínszenvedés az etetés. De érdekes módon hat etetésből kb. kettő problémamentes. Van, hogy éjjel, van, hogy nappal eszik rendesen. Természetesen voltunk orvosnál, a válasz az volt, hogy „refluxos, apuka, valószínűleg ezért eszik így”. Hangsúlyozom, soha nem bukik a pici. Nem tudom, hogy a tápszerrel van-e gond.  A tea és a gyümölcslevek gond nélkül mennek. A hozzátáplálást most kezdtük meg. De az sem nyerte el a fiatalúr tetszését.

Főztem neki, reszeltem... De semmi...

Vettünk üveges bébiételt, az sem jó. Természetesen amit mi eszünk, azt szívesen majszolja, de ugye az általunk fogyasztott ételek nem neki valók. Aggódom, a tápanyagbevitele szinte semmi. Legalább a tápszert inná meg. Viszont, hízik és látszólag ő a legboldogabb baba a világon. Segítsetek! mi lehet a baj?”

A kérdésre Ihász Katalin, a Svábhegy Gyermekgyógyintézet dietetikusa válaszolt:

"Baj nincs. Nem vagyunk egyformák felnőttként sem, miért lenne ez máshogy babakorban? A kisgyermekek ekkor még ösztönösebben esznek, mint később, a lényeg, hogy gyakran, változatos ételekkel, élelmiszerekkel kínáljuk a bébit. Ehhez a „játékhoz” óriási türelem kell, idővel kiderül, milyen a gyerkőc ízlése.

Ha szívesebben eszik a családdal, ne külön etessük, hanem akkor, amikor mindenki az asztalnál ül.

A baba ételeinek elkészítésekor például zöldfűszereket - módjával - lehet alkalmazni, így is ízletesebbé lehet tenni a főzelékeket, főtt, párolt húst. A legoptimálisabb az lenne, ha a napi 5-6 étkezés kezdene beállni, valamint az éjszakai igény szerinti etetés. Gyümölcslé és tea helyett a napi folyadékbevitelt inkább igyekezzünk tiszta vízből fedezni."

Nektek volt a gyermek etetésével problémátok? Ha igen, milyen trükkökkel próbálkoztatok?

etetés dietetikus nem eszik a gyerekBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?