5 óra. A férj felébred, kimegy vécére. Utána Anya is kimegy. Visszaaludni de jó lenne, de kicsit zavar a laptop fénye, mert anyával ellentétben a férj korán kelő típus és reggel van ideje olvasgatni. Visszaaludna Anya 7-ig, de 6-kor a férj öltözik és indul dolgozni, minimum háromszor visszajön valamiért és kétszer megkérdez tőle valamit. Anya kifejlesztette azt a képességet, hogy már álmában is el tudja mondani, hogy hol van a lakáskulcsa, a kedvenc pulcsija, a kocsikulcs és a pénztárcája. 6 után ismét visszaaludna Anya, de már hallja, ahogy a 4 és 2 éves fiúk duruzsolnak. 7 előtt kijön a nagyobb fiú vécére (mi lenne, ha még éjjel is ki kellene kísérni pisilni, vagy reggel félálomban?), nincs mese, fel kell kelni.

7 óra. Reggeli a fiúknak, ágyazás, első mosás elindítása, ruhakikészítés, ha marad idő, akkor az előző napi mosatlan bepakolása a gépből. Közben másfél percenként kiabálás, hisztizés. Nemvagyokéhes, nemakarokenni, mesétakaroknézni, demiértneeeeeeeeeeeeem,holamacim, ésapárnám, éhesvagyok, nagyonéhesvagyok, anyacsináldmáramájkrémeskenyeretmertéhesvagyok, nemkérekuborkát, paradicsomotse, mégisuborkátkérek, nemakarokvetkőzni, deakkoregyedül, anyasegíts, mostmármennifog, neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeem (visít, mert nem sikerült és vergődik a szőnyegen és eldobja a ruhát a szoba másik végébe), hagyjálmáröltözniöcsi, deénmégjátszaniakarok, oáááááoááááááoááááááááá...

Öltözteti Anya a kicsit, kiülteti őket, hogy vegyék fel a cipőjüket. Ennek néha nagy kergetőzés, viháncolás a vége, sáros idő lévén az egész nappali mocskos, néha veszekedés, mert egymás cipőjét akarják felvenni, de a 27-es lábra nem megy rá a 23-as cipő. Ezalatt megpróbálja Anya felkapni az egyetlen márkás melegítőjét, megfésülködni és arcot mosni.

8 óra. Indulás. Jó időben gyalog, a kisebb fiú babakocsiban, amire a nagy feláll, Anya tolja a 40 kilós kocsit. Ottvagyunkmár? Ottvagyunkmár? Miértnemvagyunkmárott? Miértvanilyenmessze? Miértnemmegyünkgyorsabban? Éskocsival? Miértvanittatemető? Kikfekszenekasírokban? Miért? Miaza mennyország, Isten, halál, betegség?

Rossz időben, vagy ha késésben vagyunk, vagy ha Anya hulla fáradt, akkor kocsival megyünk. Nemenjbeleasárba, előszörakicsimászikbe, nelökdösd, kapcsoldbeazövet, és a kicsiétis, nerugdosdabézsszínűüléstamígkinyitomakaput, neveszekedjetek, miértdobtadelamacidat, veddfel, jóadom, neveddelamásikmaciját.

9 óra. Hazaérünk a kicsivel. Anya reggelizik, a kicsi kap még pár falatot, ha kér. Játék a kicsivel, aki mindig segít rendet rakni, takarítani, érdeklődve nézi, ahogy Anya főz minden másnap.

10 óra. Tízórai, ekkor ismétlődik az evés körüli őrület. Séta a kicsivel, Anya gyalog fut utána, ő száguld a kismotorral. Húzódjlejönegyautó, vigyázzabicilivel, nemenjasárba, nelökdfelanénit, várjmármeg, gyerevissza, nemarrahanemerrevanakecske, nenyúljbele, elestélsemmibaj, needdmegasaratakezedről, nekendmagadba, belémse, menjünkbeaboltba, parkoljlekintamotorral, nemenjbelemotorral!!!!, álljmegazajtóban, köszönj, neszakítsdleavásárlókkönyvét, nenyúljhozzá, gyeremenjünk, nincsnyalókamertrosszvagyéssokbenneafogmanó, gyeremenjünkhaza, gyeregyeregyeregyeregyeregyereeeeeeee.

11 óra. Hazaérkezés, kézmosás, vagy mosdatás, ebéd. Nepocsoljavízzel, zárdmárel, töröldmármegakezed, gyereenni, nemostjátszálbezzegdélelőttnemakartál, gyereenni, gyereenni.

11.30 Ebéd és a kicsi fektetése. Szépenegyél, nekézzel, nekézzel, veddmárkiamásikkezed!!!, hogyeszel, hívomapádathazajönéselfenekel, nemancsolj, necsámcsogj, nedobáldakaját, hogyeszel, namostmárhívomapát, apahogyeszikagyerek, egyélkisfiamszépenmertbajlesz. Gyerek ezután szebben eszik.

12-13 óraközött Anya pihenteti sajgó gerincét, ami alig terhelhető a gerincszurik óta, ha nem pihen le, akkor 15 óra felé sírva fog görnyedve sétálni.

13 óra. Ha nem esik, akkor Anya gyomlál, kapál, ritkít, ültet.

14 óra. Anya bejön sárosan, izzadtan, megmosakszik. Lepihenne, de már fél 3 körül kel a kicsi.

15 óra. Indulás az oviba a nagyért. Sziakiskincsem, gyere, neszaladjkibenticipőben, felkellöltözni, veddleabenticipőt, veddkiakinticipőt, holvan, nemtudom, teraktadel, megvandejó, navegyedmár, neszaladjelzokniba, holamacipárna, biztosbenthagytadkérdki, veddfelapulcsidat, ésakabátodatis, mehetszki. Néha nem babakocsival megyünk, hanem gyalog mindannyian, ilyenkor a kicsi után is folyton kell szaladgálni, mert mindig elkószál a folyosón, vagy bemegy az egyik csoportszobába, úgyhogy akkor kétszerannyi gyeremárvissza hangzik el. Kint játszanak az oviudvaron: neszaladjkiakapun (mertazazidiótakimostbejöttnembírtabecsukni), nemenjasárba, neelőzzacsúszdán, nacsússzálmármindenkirádvár, nekiabáljar, nemásszfelaztúlmagas, nemenjahomokbarosszidővan, nesikíts, namenjélapadraabüntibemertrosszvoltál, gyertekmenjünk, gyeregyeregyeregyeregyeregyeregyere, nehisztizz, azértmegyünkmertrosszvoltálésanyánakégafejemiattatok, tőletekezengettazegészudvar.

16 óra: Hazaérkezés, kézmosás, gyümölcsevés fél óra mesenézés közben. Végre addig nyugalom van. Kivéve, ha: neveddelamásikét, nekendaruhádba, ésamásikébase, neköpködj, odarakdamagjátnedobdel, necsináld, szépenegyél, nahívomapátokat...

17-19h: Játék az udvaron, vagy a házban. Nemenjelelőreanyanélkül, nemenjaházmögé, nebántsdavirágot, hagydakutyátnepiszkáld, nerángasdakerítést, nedobáldahomokot, nemenjasárba, gyerelabdázni, neveddelamásiktól, addvissza, nelökdel, gyereabüntibe, vigyázzelestél, jajszegénykémadokrápuszit, hozokinni, vanmégdióishozok, menjélpisilni, neodahanemasarokba, hogynézelkitisztasárvagy, gyertekbe, gyertekgyertekgyertek.

19 óra. Esti fürdés, öltözés pizsamába, vacsora. Nepocsolj, vigyázzelesel, neöntsamásikarcábaavizet, nebántsd, neveddel, neviddaszemedbeatusfürdőt, majdénmegmosom, nevizezzmárössze, dugjadmárakezed, ésalábadis, gyereenni, gyeremár, hogyeszel, akkorneedmeghanemkell, majdamásikmegeszi, nemadomvissza, nem, a másikmárféligmegette, akkorcsinálokmásikat, hanemkellakkornemeszel, hogyeszel, nekendszét, hogynézelki.

20 óra. Fektetés, fogmosás.

20-22 óra. Végre nyugalom. Anya és Apa emberhez méltóan tud kommunikálni. Esti sorozatnézés, cseresznye-, vagy epernassolás.

Előfordul, hogy Apa hazaér a délután folyamán, akkor sokkal könnyebb, mert Apa szigorúbb, neki elég egyszer elmondani mindent és valamilyen oknál fogva, akkor harmadennyi veszekedés és hiszti sincs.

Még leírni is fárasztó is, nemhogy minden nap ezt átélni. A minap tükörbe néztem és azt vettem észre, hogy már nem olyan az arcom, mint 7 éve, 20 évesen. Lehet, hogy érettebb, meg más formájú, de sajnos öregebb is. A gyerekek nevelése nagyon sok türelmet igényel, és nagyon ki tud fárasztani idegileg. És ez a bőrömön is meglátszik. Pár év múlva már egy tízessel öregebbnek fogok kinézni. Nem igazán érdekel, ez az élet rendje.

rotarix

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?