Amióta csak az eszemet tudom, mindig is szerettem a könyveket, az olvasást. Kamaszkorom nyaraira napi 2-300 oldalnyi olvasmány is jutott. Faltam mindent. A minap eltöprengtem vajon, meg tudnék-e nevezni életem során minden időszakból csak három könyvet, ami különösen tetszett, hatást gyakorolt rám. Elég nagy bajban voltam. Könyvtárnyi kötetet gondoltam végig. Fejben kirostáltam a strandra való könyveket, rengeteg nagyon komoly és komolytalan művet, krimit, sci-fit, románcot, irodalmi Nobel-díjas alkotásokat és lektűröket.

Center könyv olvasásphoto © 2006 rjp | more info (via: Wylio)

Nem egy remek, számomra emlékezetes, vagy csak szórakoztató könyvet nem tudtam beszorítani a végsők közé (Joanne Harris regénye, az Urak és játékosok például úgy felültetett, ahogy krimiírónak ritkán sikerül. Agatha Christie, Borisz Akunyin és a skandináv krimiírók mind-mind eszembe jutottak. Ken Follett-től A katedrális és a folytatása, Az idők végezetéig pont a szájam íze szerint való könyvek, ahogy Jókai Mór vagy Gárdonyi Géza kötetei is nagy kedvenceim voltak. Victor Hugo, George Orwell, és még sok más író könyvei jutottak eszembe, de nagyon szigorú voltam).

Végül összeállítottam a négyszer hármas listámat:

Kisgyerekként:

1. Boribon és a hét lufi – Marék Veronika.

2. A fognyűvő manócska – Hanna Künzel és Günter Schmitt tanmeséje a fogmosás fontosságáról. Hogy miért, nem tudom, de tény, hogy nagyon bejött.

3. Mese utca 13. – Tor Age Bringsvaerd könyve. Mese egy házról, aki arról álmodott, hogy egy erdőben él és egy fehér ló dörgölőzik a falához, de le akarják bontani, míg végül a madarak megmentik és beteljesítik álmát.

Kisiskolás koromban:

1. Fekete szépség – Anna Sewell könyve a fekete ló életéről.

2. Az éneklő kutya – Jack Londontól. Mihály, a kutya, és az életében megforduló emberek története.

3. A három testőr – Alexandre Dumas örökbecsű műve, ami miatt egy időben komolyan fontolgattam, hogy magam is három testőr legyek-e, vagy legalább egy ötödik, nőnemű bajnok.

Tizenévesen:

1. Abigél – Szabó Magda regénye Vitay Georgináról.

2. James Herriot kötetei az állatorvosok mindennapjairól az antibiotikumok kora előtt, rengeteg humorral fűszerezve.

3. Keresztes hadjárat farmerban – Thea Beckmann könyve egy kamasz fiúról, aki egy időgép révén a középkorba csöppen, és keresztülszeli Európát egy gyereksereggel, mai eszével, ügyességével szervezve, védve azt.

Felnőttként:

1. Szégyenlős szerelem (Zelary) – Kvéta Légátova könyve egy orvosnő és egy falu bolondjának számító férfi második világháború alatti kényszerházasságáról és igaz szerelméről.

2. Moszkvai történet – Vaszilij Pavlovics Akszjonov tollából. A könyv Oroszországban 1924-től 1953-ig követi egy család szerteágazó sorsait, a sztálinizmus korszakát bemutatva.

3. Elátkozott királyok – Maurice Druon hétkötetes történelmi regénysorozata a XIV. századi Franciaországról.

Nektek melyik hármas listátok milyen lenne?  Mi volt a kedvenc könyvetek gyerekként, kamaszként és felnőttként?

Center