kórházteszt szülés

Kórház neve: Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, Szombathely

Szülés időpontja: 2017. április

Kórház állapota
 

A szülészet korszerű, felújított. Szépek a burkolatok, barátságosak a színek. A terhespatológia hasonlóan jó állapotú, a gyermekágyas részleg azonban megragadt kb. a ’80-as évek szintjén. Az ablakok csukott állapotban is jól biztosítják a szellőzést. Egy hatágyas szoba van, a többi egy-, két-, háromágyas. Roaming-in rendszer van, a kismamaszobák között babaszobák vannak, a picik ágyát fiókszerűen lehet ide-oda tologatni.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota
 

A szülőszobáknak saját zuhanyzója, vécéje van. Kiváló állapotúak, tiszták, rendezettek. A gyermekágyas részlegen régiek a helyiségek, a vécé gyakran rossz, a zuhanyzó is látott már szebb napokat. A fal és a mennyezet mállik, a burkolat itt-ott hiányos. Vécépapír nincs, folyékony szappan is ritkán. A fürdőben nincs konnektor, így kicsit komplikált a hajszárítás. A takarítás minősége megfelelő, inkább a kismamák vécéhasználata hagy kívánnivalót maga után – tisztelet a kivételnek. Én értem, hogy szülés után intenzívebb a vérzés, de a betétet be lehet dobni a kukába (a csomagolását is!), és akár a vécédeszkát is le lehet törölni használat után.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége
 

A három szülőszoba mindegyike tágas, kiváló állapotú. Az ágyak kényelmesek, a bútorzat új. Az alternatív lehetőségek közül választható bordásfal, kötél, labda, szülőszék (instabilitása miatt a szülésznőm nem javasolta), kád. A felszerelések, gépek minősége is megfelelő. (Bár az oxitocin-pumpa nálam rendetlenkedett.) 

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége
 

Szülésznőt lehet fogadni, de nagyon időben kell gondolni rá, mert havonta korlátozott számú szülést vállalhatnak, és hamar betelnek. Már a 10-12. héten tanácsos érdeklődni. Az ügyeletesekkel sem volt rossz tapasztalatom, mindenki érti a dolgát. Orvost nem lehet választani – két-három kivétel van, ők külön szerződést kötöttek a kórházzal -, elvileg az ügyeletesnél kell szülni.

Nálam úgy alakult, hogy az orvosom ügyelt a szüléskor, így a többiekkel csak a vizitek alkalmával találkoztam. Rossz tapasztalat nem volt, ha kérdeztem, válaszoltak. Emberségesek, segítőkészek.

A csecsemősök között vannak fásultabbak és lelkesebbek, a bent töltött 3-4 nap alatt mindkét típussal találkoztam. Egyvalaki volt kifejezetten szimpatikus, ő tündérien bánik a babákkal és nagyon rendes a kismamákkal, a többiek nem ütik meg ezt a szintet. Néhány dologban szigorúak: pl. nem lehet a babát kivinni a babaszobából, csak látogatáskor; nincs cumisüvegből etetés, csak poharazás; tápszert is csak alapos indokkal adnak. Adott esetben ezeket bizony szóvá teszik. Ha segítséget kértem, kaptam, megmutatták a szoptatást, segítettek a poharas etetésben is, fürdetésre behívtak, megmutatták a pelenkázást, köldökkezelést is. Az biztos, hogy a nyakukra kell járni, és kérdezni. Összességében az a tapasztalatom, hogy „amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten”, ha normális hangnemben, kedvesen közeledik az ember, hasonlóan tesznek ők is. Most már szokássá vált, hogy névtáblájuk van az ott dolgozóknak, így végre meg lehet különböztetni a nővéreket, ápolókat, szülésznőket, védőnőket, és a nevükön lehet szólítani őket.  

Szülésvezetés
 

Nem hinném, hogy kötelező lenne a gátmetszés, de első szülésnél ritkán kerülhető el. Nem csinálják rutinszerűen. A gátvédelemben elsősorban a szülésznő segítsége elengedhetetlen, ha ő partner, az orvos is annak megfelelően igyekszik eljárni, ezt előre megbeszélik. Én másodszorra 4 kiló 15 dekás babát szültem gátvédelemmel. Ha nem haladnak a dolgok, adnak oxit, de szándékos siettetést nem tapasztaltam.

Császármetszés
 

Nincs tapasztalatom, de úgy tudom, apuka jelen lehet.

Látogatási rend
 

Ez bizony megér egy külön misét. A látogatási idő délutánonként másfél órás, ezt be is tartatják. A gyerekágyas részlegre való belépést nagyon szigorúan veszik, mióta pár éve történt egy csecsemőlopás. A babaszobák be vannak kamerázva, az osztály két ajtaját negyedóránként nyitják, a kismamák akkor mehetnek ki-be. Érthető, hogy a biztonságra törekednek, de ez kissé túlzás, nevetséges és macerás. A nővér elkiáltja magát:

„Kismamák, ajtónyitás!”

És indul a tolongás. Visszafelé szatyorcipelés, gyors puszi, mert mindjárt becsukódik az ajtó, kitámasztani nem lehet, valaki fogja meg! Hrrrrrr! Persze kint azért nem hagynak senkit, ha csengetsz, általában beengednek. A babát kiskocsin lehet kitolni az üvegajtóhoz, a hozzátartozók azon keresztül láthatják – ez korábban is így volt. Komoly activity zajlik ilyenkor az ajtó egyik és másik felén állók között. A családdal a folyosón lehet beszélni, eléggé puritán körülmények között. Más az eljárás a baba hazaadásának napján, akkor apuka, tesó is bebocsátást nyerhet az üveghajtó mögötti előtérbe, de a szobákba akkor sem.

Mit kell vinni a baba ellátásához?
 

Ruhát adnak, de nem valami szép állapotúak, lyukas, kinyúlt, gomb- és patenthiányos darabok is vannak. A készletet adományokból frissítik. Természetesen lehet saját ruhát vinni. Pár éve még angolpólyát használtak, most már body-rugiba öltöztetik a babákat. Mindent adnak: pelenkát, popsitörlőt, köldökkezeléshez szükséges dolgokat és krémet is. A kismamának betét is jár. Én mindkét alkalommal hagytam ott pelenkát, popsitörlőt, ilyesminek mindig örülnek.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó?
 

Ezt pontosan nem tudom, az U-alakú osztály egyik és másik felén is 2-2 zuhanyzó van.

Van VIP szoba?
 

Igen van, eléggé népszerű. Nem vettem igénybe, de jártam bennük, szépek, kényelmesek, ízlésesek.

Koszt mennyisége, minősége
 

Nem egy gasztronómiai orgazmus, de nagyjából elég, és ízre sem volt igazán rossz. (A malterszerű tökfőzelékről most nem beszélnék.) A reggeli-vacsora nem túl változatos (májkrém, kockasajt, pici teavaj, kefir, felvágott - váltakozó sorrendben), sajnos ritka a gyümölcs, zöldség. Viszont borsó szinte minden nap volt, vagy a levesben, vagy a főételben, ezen a végén már kínunkban poénkodtunk. Akinek nem tetszik, hozathat be hazait, a folyosón több hűtő is van.

Kommunikáció
 

Az orvosok, szülésznők jól kommunikálnak, segítőkészek, mindent elmagyaráznak. Nem volt hiányérzetem, mindent megtudtam, amit szerettem volna. A csecsemősöknél ki kell fogni, de ha kérdezel, nem hagynak válasz nélkül.

Kaptál tanácsokat hazamenetel előtt?
 

Igen, a kórházi védőnő elmagyarázott minden szükségeset. A császáros szobatársakat rendkívül részletesen tájékoztatták a teendőkről. Szoptatási tanácsadó is jött, aki kérte, annak segített.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz
 

A szülészeten nem volt semmi rossz tapasztalatom, minden gördülékenyen, szakértelemmel, rendben zajlott. A gyerekágyas részlegről több ismerősöm is úgy jött ki, mintha horrorfilmben járt volna, de azért ennyire nem rossz a helyzet. Bár az első szülés után én is alig vártam, hogy kikerüljek onnan. Másodszorra úgy éreztem, javult a helyzet. Ebben benne volt, hogy nem először jártam ott, nagyjából tudtam, mire számítsak, és rutinosabb versenyzőnek éreztem magam. Kéretlen tanácsom a kismamatársaknak, hogy álljanak a sarkukra, nyissák ki a szájukat, ne hagyják el magukat! Türelmesen, kedvesen szóljanak a nővérekhez, és ne tévesszék össze a határozottságot a bunkósággal. A hormongőzös lelkiállapot felerősíti a negatív, vagy annak vélt ingereket, de ez szerencsére hamar elmúlik.

Pontszámok:


Szülészet állapota: szülészet 10, gyerekágyas részleg 6
Kórtermek állapota: 5
Szülőszoba korszerűsége: 10
Felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 9
Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 3
Orvosok segítőkészsége: 9
Szülésznők segítőkészsége: 10
Csecsemős nővérek segítőkészsége: 8
Kommunikáció, tájékoztatás: 8
Tisztaság: 7
Ellátás minősége: 8
Személyes élmények: 8

zsanna83

Ha az elmúlt 1-2 évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

kórházteszt szülésBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?