Tünde szoptatás fejés

Sok anyuka úgy érzi, a szoptatási időszakban minden a csecsemő etetése körül forog. A napi sétákat két szoptatás közé szervezik, és még véletlenül sem hagynák másra a babájukat. Azért nem baj, ha nem esnek át a ló túloldalára, és nem zárják magukat a négy fal közé a kizárólagos szoptatási időszak fél évében sem, ugyanis akkor sincs tragédia, ha otthonon kívül éhezik meg a gyermek, vagy ha anyukának rövid programja van a kicsi nélkül.

Az anyatej mindig kéznél van
 

Ha úgy alakul a program, hogy a baba az otthonon kívül éhezik meg, szoptassátok meg bátran! Bár sokszor lehet hallani, hogy a nyilvános helyen szoptató anyukára rossz szemmel néznek, esetleg be is szólnak, azért azt fontos (lenne) tudni, hogy a szoptatás természetes dolog, a gyermek etetéséről szól. A nyilvános szoptatásról a Bezzeganya Facebook csoportjában is beszélgettünk. Szinte mindenki azt írta, a szoptatás természetes, a diszkréció a kulcs.

Volt, aki inkább lefejt tejet adott a gyermekének, mert nem szeretett volna nyilvános helyen szoptatni, de sokan számoltak be arról, hogy bárhol, ahol megéhezik a baba, megszoptatják – persze diszkréten. Melinda például szoptatott már rock koncerten a fűben ülve és játszótéren is, de én is többször etettem gyermekeimet nyilvános helyen. Nekem soha nem szóltak be, sőt, sokan mosolyogtak a szopizó babámat látva. Dóra így számol be tapasztalatairól:

„Két gyerekem van, mindkettőjüket szoptattam kismillió helyen. Sose érdekelt, ki mit gondol. Volt repülőn, strandon, tengerparton, szabadtéri, nagy családi babaváró összejöveteleken, rokonoknál, nagykövetségen várakozás közben, stb. Soha egy rosszalló pillantást nem kaptam, de ha kaptam volna, az biztos, hogy megkérdeztem volna, hogy mi a problémája. Nyilván diszkréten csináltam, de mégse úgy, hogy el volt takarva minden teljesen. Ezek olyan esetek voltak, amikor nem volt más választás: éhes volt, órák óta nem evett, hát megszoptattam. Egyébként egyszer meg egy középkorú férfi elismerően azt is mondta, hogy mennyire jó, hogy szoptatom a babámat, legyen az bárhol.”

A fejés is megoldás
 

Van úgy, hogy anyukának ügyeket kell intézni – vagy egyéb okok miatt kell/szeretné otthon hagyni a babát egy kis időre (felügyelettel természetesen). Ha nem ér vissza a következő szoptatásra, vagy időközben a kicsi megéhezik, fontos, hogy legyen mihez nyúlnia apának/nagymamának/bébiszitternek, aki vigyáz a babára. Hasznos tehát, ha van a hűtőben lefejt anyatej, amit ilyen esetekben fel lehet használni.

Tünde szoptatás fejésNagyobb kényelem, több tej

Nem kell többé előredőlnie - üljön kényelmesen, mialatt a puha masszázspárna gyengéden stimulálja a tej áramlását. Használja a csendes mellszívót bárhol, bármikor, akár elemekkel is.
(X)

A fejés egyébként akkor is hatásos, amikor a tejmennyiséget szeretnénk fokozni, vagy ha túl sok tej termelődik, és szeretné az anyuka „kiüríteni” a melleit. A hozzátáplálás megkezdésekor és a szoptatások számának csökkenésekor is fent tarthatjuk a tejtermelődést, ha a kihagyott szoptatási időpontban lefejjük a termelődött anyatejet. Ezzel serkentjük az újratermelődést.

Az anyatej tárolási és felhasználási lehetőségeiről egy következő posztban írunk – dietetikus szakértő segítségével.

Tünde

Tünde szoptatás fejésSzoptatásról itt olvashatsz még:

Négy órát fejtem naponta, hogy legyen tejem

Szoptatási tévhitek

Ha a kismama elakad a tejúton

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>