Tünde betegség bőrgyógyász interjú uszodaszemölcs

A február nálunk a betegségekről szólt – számoltam be nemrég kálváriánkról. Ennek egyik pontja volt, hogy a bőrgyógyásznál tett látogatás során a hatéves lányom mellkasán egy uszodaszemölcsöt találtak, amelyet érzéstelenítést követően (spray) egy speciális kanállal eltávolítottak. Mivel még nincs tapasztalatom a témában, a szemölcstelenítés után kérdeztem a doktornőt, Dr. Molnár Katalint, hogy mit kell tudni erről a fertőzésről.

Mi az uszodaszemölcs?
 

Az uszodaszemölcs (molluscum contagiousum) egy rendkívül gyakori, vírus okozta bőrbetegség. A vírus érintkezés útján terjed, mely jelenthet bőr-bőr kontaktust, de különböző használati tárgyak (törülköző, ruhák, játékok) is közvetíthetik a fertőzést. A bőrön megjelenő vörös vagy bőrszínű szemölcsök 1-3 mm nagyságúak, középen jellegzetes behúzódás figyelhető meg.

Miért hívják uszodaszemölcsnek ezt a bőrjelenséget?
 

Azért hívják uszodaszemölcsnek, mert leggyakrabban az uszodában fertőződnek meg a gyermekek. Fontos tudni, hogy nevével ellentétben nem csak uszodában lehet elkapni, vagyis aki nem jár uszodába, annak is lehet uszodaszemölcse.

Milyen életkorban alakul ki leggyakrabban?
 

A fertőzésre a legfogékonyabb az 1-6 éves kor közötti korosztály. Hatéves kor felett a bőr védekezőképessége sokkal jobb, jóval kevesebb esettel találkozunk.

Hogyan lehet kezelni az uszodaszemölcsöt?
 

Az a probléma ezzel a fertőzéssel, hogy nincs igazán jó külső kezelési módszer. Létezik kifejezetten az uszodaszemölcs kezelésére ajánlott, recept nélkül kapható oldat, de az a tapasztalatunk, hogy sok gyermek nem jól reagál a kenegetésre, kisebesedik, tovább fertőződik a szemölcs. Ezért azt szoktuk javasolni, hogy minél hamarabb távolíttassák el a szemölcsöt.

Hogyan történik a szemölcs eltávolítása? Nem fájdalmas?
 

Attól függően, hogy hány éves gyerekről van szó, milyen testrészén vannak a szemölcsök, és hány darabot találunk - változik az érzéstelenítés. A szemölcs eltávolítása során általában helyi érzéstelenítést alkalmazunk: erre különböző módszerek léteznek. Van például klór-etil spray, amivel le lehet fújni, és használhatunk érzéstelenítő kenőcsöt is, amivel bekenjük a szemölcs környékét. Előbbinél a hatás azonnali, utóbbinál 20-30 percet kell várni, míg hat, ezután lehet az éles, pici, speciális kanállal (Volkmann-kanál) lekaparni a szemölcsöt. (A lekaparás nem szó szerint értendő, a mozdulat során kifordítjuk a bőrből a szemölcsöt.) Ha nagyon sok a szemölcs a gyereken, akkor aneszteziológus felügyeletével elbódítják a gyermeket, és úgy távolítják el a szemölcsöket. Egészen pici gyereknél, vagy ötven-száz szemölcs esetében nem jó megoldás a helyi érzéstelenítés, ezért van szükség általános anesztéziára. 

Ha a gyermeken kiütés van, gyermekorvoshoz forduljunk?
 

Sokszor még háziorvosok, védőnők sem ismerik fel az uszodai szemölcsöt, mert több más bőrjelenségre hasonlít: például az egészen apró szemölcsök összetéveszthetők a melegkiütéssel, de ha a gyereknek viszket és vakarja, ekcémás folt formájában látható, így még nehezebb felismerni. Ezért fontos, hogy bőrgyógyász szakorvos lássa a gyermeket.  Megfelelő kezeléssel elkerülhető, hogy adott esetben nagyon sok szemölcs legyen a gyermeken, amelyet már sokkal nehezebb kezelni, és szükség lehet bódításra is.

Mennyi az esély, hogy újra felbukkan a szemölcs?
 

Sajnos nagy. Az ekcémás bőr sokkal hamarabb fertőződik, mivel védekezése gyengébb. A rizikócsoportba tartoznak a legyengült immunrendszerrel rendelkezők is.

Köszönjük a válaszokat!

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?