5 javaslat Montessoritól, hogy hogyan fejezzük ki újra és újra a gyerekünknek, hogy mennyire szeretjük.

A kisfiam Montessori oviba jár, és az óvó nénije a havi státusz e-mail mellé mindig küld pár linket, hogy mi, szülők is jobban megismerhessük a módszert, picit betekinthetünk a gyakorlati részébe is. Nagyon szeretem ezeket olvasgatni, bár elfogult vagyok, nagyon hiszek Maria Montessori munkásságában, de ezek a dolgok többnyire önmagukban is megállják a helyüket. 

A legutóbbi arról szólt, hogy hogyan tudjuk elmondani gyermekeinknek azt, hogy szeretjük, azon kívül, hogy belenézünk a mosolygós szemecskéjükbe és kimondjuk, hogy szeretlek kicsim.

1. „Úgy örülök, hogy látlak”
 

Mondhatjuk, ha épp érte mentünk az oviba, vagy hazajött az iskolából, érdemes lehet napi rutinná tenni, hogy kifejezzük nekik, hogy tényleg imádjuk a velük töltött időt, minden egyes nap. (Ha a hajnali ébredéseknél esetleg ezt nem tudjátok teljes őszinteséggel mondani, kimaradhat, szabad morcosnak is lenni...)

2. Öleljük meg őket
 

Talán megéri öt perccel korábban ébreszteni reggel, és picit még hozzájuk bújni a meleg ágyukban, vagy csak simán vezessük be a szombat, vagy vasárnap reggelekre a családi ölelős ébredést. Mindenki a szülői ágyba! A lényeg itt is a rendszerességen van, még a nagyobb gyerekeknek is szükségük lehet erre.

3. „Imádom, ahogy…”
 

Mondjuk el, hogy mennyire szeretjük, ahogy valamit csinál. Például: nagyon szeretem nézni, ahogy festesz, vagy nagyon szeretem, amikor megvigasztalod a kistestvéred, nagyon szeretem, amikor az oviból hazafelé megfogod a kezem. Számtalan formája lehet ezeknek a dicséreteknek, a javaslat az, hogy legyen minél specifikusabb. Annál könnyebben tudják értelmezni, hisz úgysem figyelnek mindenre, és főleg nem hosszan.

4. „Gyere, csüccs mellém”
 

Nem mindig szükségesek a szavak, néha nagyon jó csak két pillanatra leülni egymás mellé a kanapéra és élvezni ezt a gyorsan elszálló bensőséges együttlétet, hisz megállni úgysem tudnak. De ez a röpke összetalálkozás arra elég, hogy a szeretetraktáruk tovább gazdagodjon.

5. „Mit csináljunk együtt?”
 

Engedjük, hogy ők találják ki, hogy mi legyen a közös program. Még akkor is, ha csak 15 percünk van, adjuk át nekik az irányítást. Sok mindent megtudhatunk így róluk, hisz látjuk, hogy hogyan gondolkodnak, mi érdekli őket, milyen, amikor az ő módjukon történnek a dolgok. És mindeközben nagyon fontosnak fogják érezni magukat. 

Persze ezeken kívül még számtalan módja van annak, hogy kifejezzük a szeretetünket, illetve nem is biztos, hogy ezek minden gyereknél működnek. Montessori tanácsa az, hogy próbálgassuk, ötleteljünk mi magunk is, és találjuk meg azokat a formákat, ami a mi gyerekünknek a legjobb. Vannak bújósabb gyerekek, náluk az ölelés minden formája telitalálat lehet, míg vannak, akiket dicséretek motiválnak. A lényeg, hogy tapasztaljuk ki, hogy nálunk melyik működik jobban és ismételgessük, megunhatatlan úgyis. 

Ti hogy fejezitek ki a gyerekek felé a szereteteteket?

Anide



Tudod a gyerekeidet egyformán szeretni?


Amikor kiderült, hogy ikreket várok, nem tudtam mit kezdeni azzal az érzéssel, hogy miként fogok tudni egyszerre két embert szeretni. És a harmadikat?

Tovább>>>