A múlt heti cikkben azt vizsgáltuk, hogyan lehet megállapítani, hogy egy élelmiszer tartalmaz-e teljes értékű gabonát, hiszen ez az összetevő a dietetikusok szerint hozzátartozik az egészséges táplálkozáshoz.

Most arra keressük a választ, hogy mennyit kell fogyasztanunk teljes kiőrlésű gabonából egy nap, ha követni szeretnénk a dietetikusok tanácsait.

Felnőttek számára a javasolt napi mennyiség 3 adag, azaz 48 gramm teljes értékű gabona. 1 adag teljes értékű gabona = 16 gramm

Körülbelül egy adag teljes értékű gabonát tartalmaznak a következők:

- 1 szelet teljes értékű gabonából készült kenyér

- 1 db teljes értékű gabonából készült péksütemény

- 1-2 csésze, teljes értékű gabona hozzáadásával készült gabonapehely

- 10 dkg, teljes értékű gabonából készült főtt tészta

- 10 dkg főtt barna rizs

- 2-3 pohár pattogatott kukorica

 

Az egyes élelmiszerekben felhasznált teljes értékű gabona mennyisége változó. Bizonyos élelmiszerek esetében, azok csomagolásán megadott adatokból lehet megállapítani, hogy az adott termék mennyi teljes értékű gabonát tartalmaz.

Hogyan tudunk több teljes értékű gabonát bevinni a szervezetünkbe?

- fehér kenyér helyett teljes értékű gabonából készült barna kenyeret válasszunk

- fehér rizs helyett barna rizst együnk

- sütéshez, a főzelékek sűrítéséhez teljes kiőrlésű lisztet használjunk

- zabpehelyből vagy teljes értékű gabonából készült kekszet fogyasszunk

- chips helyett ropogtassunk pattogatott kukoricát, de csak mértékkel!

- hagyjuk el a finomlisztből készült élelmiszereket, helyette teljes értékű gabona hozzáadásával készült gabonatermékeket fogyasszunk reggelire.

Forrás

Tünde